7 tips som gjør hjemmekontoret enklere og økonomien bedre

Det som skjer for tiden er uvirkelig. Vi har fått en ny hverdag som nesten føles som å leve i en film. Men selv om du må være hjemme er det viktig å leve så normalt som mulig – men hvordan? Og hva kan du gjøre for å styre økonomien din best mulig?

Noen av oss opplever dessverre allerede permitteringer, eller har ikke en jobb å gå til – kanskje fordi man arbeider tett på mennesker. Mange har hjemmekontor, og gjør sitt beste for å sjonglere arbeid og barn. Det kan være fort gjort å gå i fri- og feriemodus når mesteparten av livet stort sett leves innendørs, og med liten eller ingen sosial omgang. Følger du disse rådene sørger du for at du kan leve livet omtrent som før – tross en vanskelig situasjon.

1. Hold på rutinene

Stå opp til samme tid som da du dro til jobb – eller akkurat så mye senere som det vanligvis tar deg å reise til jobben. Dusj, drikke kaffe og spis frokosten til samme tid, sett deg foran PC-en og start arbeidsdagen, eller fyll dagen med meningsfylte aktiviteter.

Spis lunsj og middag når du pleier, og det samme gjelder leggetid. Prøv å unngå streaming av filmer og serier på sengen, ikke glem at du tross alt skal på jobb i morgen.

2. Hjemmekontoret og jobb

Som på jobben og i den grad det er mulig bør du unngå forstyrrelser. Dette gjelder i første rekke TV i bakgrunnen og husarbeid – støvsuging og klesvask kan vente til kvelden. Kle deg som du skulle på jobben, uansett hvor fristende det måtte være å sitte i den komfortable joggebuksen. Og det bør være unødvendig å si at du ikke jobber spesielt effektivt i sengen. I så fall hadde du hatt en på jobben.

Ha gjerne et morgenmøte på video. Uansett om det er noen felles beskjeder eller ikke, er det hyggelig å se kollegene dine og høre stemmene deres. Hvis digitale møter er vanskelig, bruk telefonen.

3. Barn og skolearbeid

Det begynner smått å åpnes opp igjen, og de fleste barna er nå tilbake på skolen. Men det tar lang tid før alt er tilbake til normalen, og da er gode rutiner på mat og soving enda viktigere for barna enn for deg. Hvis skoletiden er begrenset eller det fortsatt er hjemmeskole som gjelder, er det viktig at de også forstår at dette ikke er ferie eller fri fra skolen. Spis alle måltider sammen, snakk om det som skjer hjemme og i ute verden. Hvis dine barn fortsatt skal holdes hjemme, prøv å start skoledagen når arbeidsdagen din begynner. Vær flink til å oppmuntre, hjelpe og motivere underveis, og legg inn “friminutt”.

Når du skal være kokk, lærer og samtalepartner vil du oppleve mange avbrytelser og spørsmål i løpet av dagen. Her gjelder det å være tålmodig og la barna slippe til. Dersom det blir vanskelig å få gjort arbeidet i løpet av vanlig kontortid kan du dele opp i en morgenøkt, en formiddagsøkt og en kveldsøkt. Husk at læreren er tilgjengelig på epost og telefon.

Ikke bli fortvilet dersom du ikke får vært like effektiv hjemme. Så lenge du gjør det du kan, gjør du en god nok jobb.

4. Gjør aktiviteter sammen

Med mye stillesitting er det avgjørende å bevege på seg. Men hva gjør du når treningssenteret er stengt og fritidsaktiviteter er avlyst? Jo, dere benytter dere av den eldste og sunneste formen for trening som finnes, nemlig turer i skog, mark og fjell. Ta med deg barna og vær ute minst en time hver dag, men prøv å unngå de mest trafikkerte områdene.

Dersom du savner treningssenteret ditt har mange av dem lagt ut gratis videoer av hjemmetrening, eller du kan gjøre øvelser på gulvet med kroppen som motstand. Og når kvelden kommer, hvorfor ikke spille et brettspill sammen?

5. Gjør noe for andre

Vi holder oss ikke inn for vår egen del, men for andre som har dårlig helse. Det betyr at de kan ha vanskelig for å klare selv de enkleste gjøremål. Kanskje du kan handle for den gamle damen over veien? Eller passe barn for de ved siden av som må på jobb? Et godt tips er å laste ned appen Nabohjelp. Da ser du hvem som trenger en ekstra hånd, og du kan legge inn hva du kan bidra med.

Kulturscenen har blitt rammet hardt. Det har ført til at musikere, dansere, kunstnere og flere andre har vært kreative og startet streaming av liveevents på nettet. På DigitalScenen kan du se konserter, foredrag og utstillinger, og så “vippse” noen kroner til artisten. Dette er absolutt noe du bør få med deg.

6. Hamstring er fyfy

Dette bør være unødvendig å nevne nå, men vi gjør det likevel.

Det er nok av alt til alle, så ikke kjøp mer enn du trenger. Hamstring er usosialt, og i verste fall kan det føre til at andre ikke får livsviktige medisiner. Varer kommer til landet hele tiden, og det er også nok tilgjengelig på lagre i måneder fremover. Så får vi håpe at livet går tilbake til normalen før den tid.

7. Hold hodet kaldt og ikke bruk penger du ikke har

I situasjonen vi har nå er vanlig å kjenne på vonde følelser som frykt, nervøsitet, sinne, oppleve søvnmangel, og bekymre seg for fremtiden og økonomien. Børsene raser nedover og vi er redde for å tape pengene våre. Vårt råd er å la dem være der de er, børsene vil på et tidspunkt gå oppover igjen.

Før den tid kommer – slik kan du planlegge på en realistisk måte OG spare penger i den nye hverdagen:

  • Kvitt deg med de dyre smålånene først – eller refinansier.
  • Vent med å bruke kredittkortet – ikke kjøp mer enn du må og det du ikke har råd til.
  • Dersom sparepengene minker – be banken om avdragsfrihet.
  • Snakk med kreditorene dine – mange av dem utsetter betalinger.
  • Sjekk skattemeldingen nøye – her kan det være mye penger å hente.
  • Dra til matbutikken så sjelden som mulig – helst bare en gang i uken.
  • Selg det du ikke bruker – og kjøp brukt.
  • Sett opp et budsjett – da er det lett å oppdage “lommetyvene”.
  • Og husk at hjemmekontor ikke er gjemmekontor. Det er nå vi skal vise hva vi er laget av, og sammen skal vi komme styrket gjennom og ut av dette.

Lånekalkulator for omstartslån

Beregne enkelt hvor lav månedskostnaden din kan bli hvis du refinansierer med et omstartslån hos oss.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 5,95% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 1.668.466, totalt kr 3.668.466