7 økonomitips til selvstendig næringsdrivende og frilansere under korona

Nå er det ekstra vanskelig å være selvstendig næringsdrivende og frilanser. Selv om samfunnet sakte men sikkert er på vei tilbake, er det fremdeles mange som opplever tøffe tider. Vi har samlet noen “offentlige” og “private” tips som vi håper kan hjelpe i en utfordrende situasjon – også for deg som er permittert eller har mistet jobben.

1. NAV kompenserer inntektstap

Dette vet du sikkert, men vi tar det med likevel: Vanligvis har som kjent ikke selvstendig næringsdrivende og frilansere rett på dagpenger, men i og med situasjonen har NAV en midlertidig ordning som kompenserer inntekt du har mistet på grunn av koronautbruddet. Du kan i tillegg søke på kompensasjonsordning.no, som forvaltes av Skatteetaten.

Hvis du blir syk, skal du nå få utbetalt sykepenger fra og med fjerde sykdomsdag. Også omsorgspenger skal utbetales fra og med den fjerde dagen. Begge disse tar utgangspunkt i 80 prosent av næringsinntekten din, begrenset oppad til 600.000 kroner.

Her er NAVs sider for selvstendig næringsdrivende og frilansere

2. Utsatt betaling av forskuddsskatt og merverdiavgift

Årets andre frist for betaling av forskuddsskatt ble utsatt fra 15. mai til 15. juli. Den gode nyheten er at om du allerede har betalt, kan du ta kontakt med din lokale kemner og be om å få tilbakebetalt pengene.

Betaling av merverdiavgift som hadde frist 14. april for første termin, er utsatt til 10. juni. Dersom du allerede har betalt, kan du få tilbakebetalt pengene gjennom Skatteetaten.

Vi tar med at fra 1. april til 31. oktober 2020, reduserer Skatteetaten den lave momssatsen fra 12 til 6 prosent for omsetning av enkelte tjenester innen kultur og reiseliv.

3. Staten gir deg lånegaranti og kontantstøtte

Lånegarantien betyr at staten garanterer for 90 prosent av beløpet på nye lån – banken tar resten av risikoen. Det gjør at dersom du har bortfall av inntekt, kan du skaffe deg finansiering for å komme deg gjennom en tøff tid. Visse regler gjelder, og du kan lese mer om hvordan ordningen fungerer på regjeringen.no.

Hvis koronaviruset har ført til at bedriften din har blitt pålagt å stenge, kan du også i dette tilfellet søke på kompensasjonsordning.no om kontantstøtte til faste kostnader.

4. Ikke bland bedrifts- og privatøkonomi

Det kan nemlig koste deg dyrt i ettertid, både i form av tid og penger. Og du husker vel å dokumentere alle utgifter og inntekter fortløpende?

Aller først må du ha en egen konto for bedriften din, og betale alle utgifter og få alle inntekter inn dit. Når du så bruker denne kontoen for å betale til privatkontoen din, prøv å begrense det til en eller maks to større uttak i måneden, og til samme tid – akkurat som med vanlig lønn. Det samme gjelder når du skal lage og betale ut bilag.

Gjør du det på denne måten er det lettere å holde oversikt, og det blir en høyere terskel å “låne” penger fra bedriften når du trenger penger.

5. Bruk tiden nå til å lære deg et skybasert regnskapsprogram

Dersom du fremdeles bruker kun bruker papir og epost – begynn å bruke et regnskapsprogram. Hvilket som passer best for deg må du prøve deg frem til, men det bør fortrinnsvis være et som ligger i skyen.

Da kan du enkelt kommunisere med regnskapsføreren din og fakturaer blir gjerne automatisk sendt til kundene dine. Med andre ord går alt enklere og raskere. Det sparer du penger på, samtidig som du blir mer effektiv når businessen tar seg opp igjen.

6. Unngå forbrukslån og kredittkort

Selv om det kniper – ikke fall for fristelsen til å ta opp forbrukslån eller kredittkort. Situasjonen kan vare lenger enn vi håper og tror, hvilket betyr at det kan ta lenger tid å få inn pengene du hadde tenkt å betale tilbake med. I mellomtiden vokser gjelden, gjerne med en rente på mellom 20 og 30 prosent. Da tar det bare tre år før gjelden har doblet seg.

Om du ønsker å refinansiere forbrukslån og kredittkort for å få mer oversikt og bedre betingelser, finnes det en mye smartere måte å gjøre det på enn å ta opp et nytt og stort usikret lån. 

7. Ta kontakt med banken din – eller Bluestep

Hvis du ser at økonomien din blir en utfordring, ta kontakt med banken din. Du kan be om bedre vilkår som lavere rente, betalingsutsettelse, forlenget nedbetalingstid og avdragsfrihet.

Dersom banken din sier nei, kan du søke om å refinansiere boliglånet ditt i Bluestep – vi ønsker nemlig å hjelpe deg. For selv om situasjonen nå kan vise seg å bli langvarig, vil vi heller fokusere på fremtiden din. Hos oss snakker du ikke med en datamaskin, men med mennesker. Sammen setter dere opp en plan for hvordan du skal klare å betjene et lån med sikkerhet i egen bolig, og som forhåpentligvis gjør at bedriften din kommer raskere opp og stå igjen.

Ta kontakt med oss! Jo tidligere du gjør det, desto raskere kan vi hjelpe deg å få økonomien din på rett kjøl. Ring oss på 21 05 61 04, eller send epost til kundesenter@bluestep.no. Du kan også fylle ut skjemaet under, så ringer deg vi når du ønsker.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 5,95% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 1.668.466, totalt kr 3.668.466