Logg inn
Julegavetips 2019: Tips til billige og fine julegaver

Julegaveshoppingen kan gjøre førjulstida til en stressende affære - særlig dersom du lever på et stramt budsjett. Her er gode tips til hvordan du skaffer billige og fine julegaver til treet, som vil glede både familie og lommebok.

Julen står for dør, og alle hjerter gleder seg. Likevel skal mye ordnes før roen kan senke seg, og spesielt er det kanskje innkjøp av julegaver som er det største stressmomentet i førjulstida.

Ikke bare tilbringes store deler av julestria på et kjøpesenter, med mål om å hamstre et utall gaver til nære og fjerne - julegavehandelen er også forbundet med enorme summer. I fjor brukte nemlig hver og en av oss gjennomsnittlig 6.145 kroner på julegaver.

Når vi i tillegg tenker på at nesten 80% synes det er for mye kjøpemas i førjulstida, og at julen i bunn og grunn handler om å hygge seg sammen med venner og familie, så bør vi kanskje spare juletida for kjøpepress og en utbrent bankkonto?

Les våre beste tips til hvordan du skaffer fine julegaver til en billig penge!

Kjøp brukte gaver

Brukte gaver blir stadig mer populært å gi bort. I tillegg til at det både er billigere og mer miljøvennlig, kan det også være enda hyggeligere enn en ny gave.

Hva med å gi bort en bok du har lest, og som du synes var skikkelig god? Tenk hvor stas det er å både gi og få en slik gave! Eller hva med et gammelt smykke som betyr mye for deg, eller et kult plagg fra en bruktbutikk som garantert ingen har maken til?

Både i fysiske butikker og på nett kan du finne brukte skatter som garantert vil glede venner og familie.

Skap opplevelser eller kvalitetstid

Pleier du å kjøpe gaver til vennegjengen? Hva med å heller gjøre noe hyggelig sammen? Å samles til en hyggelig middag – enten hjemme hos en av dere eller på restaurant – betyr både mer kvalitetstid og mindre julestress, og er garantert noe dere alle vil sette pris på.

Eller hva med å invitere på juleverksted? Da kan du slå to fluer i en smekk ved at du får hygget deg med gjengen samtidig som du kan få et par julegaver i havn. Tips til hva dere kan lage, kan du få inspirasjon til i neste punkt på listen:

Lag fine julegaver selv

Finnes det noe hyggeligere enn en hjemmelaget gave, som du vet det har blitt puttet mengder av både tid og omsorg i?

Er du nevenyttig, kan kanskje hjemmestrikk være en slager? Man får tross alt ikke nok ullsokker. Alternativt vil hjemmelagede karameller, kjeks og småkaker, saft eller annet snacks være perfekt for den søtsugne.

Eller hva med å gi bort fotoalbum, eller male et bilde? Gå til innkjøp av lerret, malekoster og akrylmaling, også er det bare å male i vei til venner og familie.

Les også: 6 tips til Black Friday som lønner seg.

Gi bort gavekort eller klippekort

Burde bestemor bli litt flinkere på data? Isåfall kan du gi bort gavekort på et datakurs hvor du er kursholder. Eller hva med å tilby kjæresten en romantisk aften, eller klippekort på massasje?

Til lillesøster eller lillebror kan kanskje klippekort på øvelseskjøring være midt i blinken? Eller kanskje treningstimer, eller gavekort på fjelltur med dine foreldre?

Mulighetene er mange, og kun kreativiteten setter grenser. Uansett er gavekort og klippekort en perfekt gave for nære og kjære. Det er tross alt en unik måte å vise at du ønsker å tilbringe mer tid med de på.

Les også: 10 smarte sparetips i hverdagen.

Bonustips: Foreslå pakkelek

Har du mange på gavelisten? Det kan både være utfordrende, tidkrevende og dyrt å skulle komme på gode julegaveideer til mange personer. Et alternativ kan være å foreslå en pakkelek - det kan gjøre julekvelden både mer økonomisk og sosial.

Avtal på forhånd hvor mange gaver dere skal kjøpe, mye dere skal bruke på gaver, og at alle skal ende opp med én gave hver. Så kan dere sette dere i ring og la spillet begynne. Dere triller terning etter tur, og om du får seks øyne får du velge en gave. Slik fortsetter det til alle gavene er delt ut.

Deretter starter del 2 av leken. Sett en timer på avtalt tid (f.eks. 15 eller 30 min), og trill terning igjen. Om du slår sekser nå, skal du imidlertid “stjele” en valgfri gave fra en annen i ringen. Når klokka kimer er spillet slutt. Dersom noen ikke har fått gave, kan de få velge fra en som har flere.

Vil du ha flere gode råd for en sunn økonomi? Sjekk ut flere økonomitips her.