Ny skattemelding – og ny skattesmell?

Nesten fire millioner lønnstakere og pensjonister får i disse dager skatteoppgjøret. I fjor fikk 2,7 millioner i snitt 11 000 kroner tilbake på skatten, hvilket tilsvarer 29,2 milliarder kroner. Pengene går som regel til sparing, oppussing, ferie, betale ned og kanskje helt kvitte seg med dyre kredittkort og forbrukslån, men også dessverre høyere forbruk av ting man ikke trenger. Det er derfor viktig å huske på at dersom du får igjen på skatten er ikke dette penger som staten gir deg gratis – det er dine egne penger du får tilbake. De som får restskatt utgjør litt over en halv million lønnstakere og pensjonister. Til sammen måtte de i fjor betale 10 milliarder kroner til sammen, noe som er et snitt på 18 300 kroner. En slik sum er det ikke alle som har tilgjengelig.

Undersøkelsen

I en undersøkelse for Bluestep gjort av YouGov viser det seg nemlig at hele 42 prosent av oss har under 20 000 kroner på konto for uforutsette utgifter. Av disse er det 12 prosent som ikke har noen penger i bakhånd. Samtidig viser undersøkelsen og 3 av 10 ikke setter av penger på bufferkonto hver måned. I tillegg kommer nærmere 1 av 4 ikke til å sette av hverken feriepenger eller skattepenger til sparing.

Mange av dem som ikke har penger tilgjengelig vil nok ty til enkle løsninger som kredittkort og forbrukslån, men er det så smart?

Det du IKKE bør gjøre når du får restskatt
Å søke om kredittkort og forbrukslån er enkelt – kanskje for enkelt. Det er bare å gå på nettet, finne en tilbyder og fylle ut et skjema. Og siden du ikke trenger å stille sikkerhet, er sjansen stor for at du får kredittkortet eller forbrukslånet. Men det med å slippe å stille sikkerhet har en stor bakside, nemlig høy rente.

Det er ikke uvanlig at forbrukslån har en rente på 20 prosent, og kredittkort en rente på 25 prosent. Det betyr at hvis du tar opp en kredittkortgjeld på 50 000 kroner for å dekke restskatt og andre utgifter, kan du risikere en rentekostnad på 12 500 kroner i året – altså over 1000 kroner i måneden. Og det er det ikke sikkert økonomien din tåler. Så hva gjør du da?

Det du BØR gjøre når du får restskatt

Aller først: Betal restskatten innen fristen. Det finnes ingen verre kreditor enn staten, siden det ikke går an å forhandle med den. Men hvis du ikke har penger til restskatt og du ikke bør ta opp forbrukslån eller kredittkortgjeld – hvordan skal du betale?

Dersom du ikke har penger bør du aller først kontakte banken der du har boliglånet ditt og forhøre deg om muligheten for å refinansiere. Ulempen er at banken kan finne på å si nei, men da gjelder det å holde hodet kaldt og ikke søke om kredittkort eller forbrukslån.

Et mye smartere tips når dagligbanken din sier nei, er å refinansiere med sikkerhet i fast eiendom som bolig eller hytte – slik du kan gjøre hos Bluestep. Denne sikkerheten gjør at du kan få mye lavere rente enn med kredittkort og forbrukslån. Vi følger også de samme grunnreglene som andre banker: Den samlede gjelden ikke kan være større enn fem ganger inntekten din, og at du må ha minst 15 prosent egenkapital for boligen din.

I Bluestep ser vi på hvordan situasjonen din er og vil bli, og ikke bare hvordan den var. Hos oss er det dessuten mennesker som behandler søknaden din – ikke datamaskiner. Dersom vi ser det er mulig gjør vi alt vi kan sammen med deg for å hjelpe deg tilbake til en hverdag med bedre oversikt, bedre økonomi og bedre søvn. Og hvem sier vel nei til det?

Et enkelt tips for å unngå restskatt er å heve prosentsatsen, og med sparing hos Bluestep får du gode betingelser. Setter du inn 1000 kroner i måneden kan det være nok til at du kommer i null når skatteoppgjøret kommer, istedenfor å måtte betale 12 000 kroner på én gang – med penger du kanskje ikke har.

Her er søknadsskjema om refinansiering hos Bluestep

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 5,95% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 1.668.466, totalt kr 3.668.466