Samle lånene og få lavere kostnader

Ved å samle smålånene dine til ett større lån, kan du senke beløpet du betaler i måneden og få bedre oversikt over økonomien. Men hvordan fungerer det egentlig? Her er alt du trenger å vite om refinansiering av lån.

Ett lån for å renovere boligen og et annet for å finansiere et bilkjøp - noen lån her og der blir fort en kostbar affære på grunn av de høye rentene, avgiftene og administrasjonsgebyrene som legges til hvert enkelt lån. Det kan også være vanskelig å holde oversikt over alle de forskjellige lånene og deres vilkår. En vanlig løsning på dette er å samle smålånene til ett større.

Ved å samle inn dine mindre lån kan du få:

  • Lavere rente enn kredittkort og forbrukslån
  • Reduserte månedlige betalinger
  • Bedre vilkår
  • Færre regninger å betale og holde styr på
  • Høyere kredittvurdering

Færre lån gir bedre kredittverdighet. Den største og viktigste grunnen for å slå sammen flere mindre lån til et større er å redusere kostnadene og få bedre vilkår for å betale ned lånet på sikt. Men kredittvurderingen din blir også positivt påvirket, dvs. hvordan bankene verdsetter betalingsevnen din. Kredittverdighet vurderes ut fra flere forskjellige faktorer som sivilstand, inntekt og hvor mange og store eksisterende lån og kreditter du har. Her mener bankene at det å få ett lån rett og slett er bedre enn mange spredt blant forskjellige långivere.

Slik kommer du i gang

Den vanligste måten å samle lån på er ved å refinansiere inn i en bolig eller et forbrukslån. Hvis du vil utforske alternativene dine, er en god start å begynne å se på hvilke lån du har i dag. Sjekk hvor mye du betaler i renter og gebyrer, og oppsummer den totale kostnaden for alle lånene dine. På denne måten får du god oversikt og forståelse av hvor mye du betaler i dagens situasjon og det blir lettere å sammenligne med andre alternativer.

Du kan lett få en oversikt over alle dine ulike kredittkort og forbrukslån på Gjeldsregisteret.

Hvis du velger å samle dine lån inn i en bolig som sikkerhet, vil beløpet på det nye lånet være summen av alle de mindre lånene og kredittene, samt boliglånet ditt og eventuelle gebyrer.  Lån som har sikkerhet i bolig har lavere rente enn forbrukslån og kredittkort, og du får også muligheten til å spre ut tilbakebetalingen over en lengere periode, da usikret gjeld har en tilbakebetalingstid på 5 år. Hvis du sitter med litt større usikret lån, kan du ofte redusere utgiftene med flere tusen kroner hvert år, og ha mer å leve for hver måned. I tillegg er det lettere å holde styr på et enkelt lån i stedet for flere forskjellige, og reduserer risikoen for at du går glipp av en betaling og får unødvendige gebyrer. 

Endrede økonomiske forhold spiller en rolle

Når du skal samle inn lånene dine, er det viktig å huske å virkelig ta med alle lånene og kredittene dine for å ha en så god effekt som mulig. Vurder også om forholdene dine har endret seg siden du tok opp dine tidligere lån. Høyere lønn eller samboerskap som har gitt deg lavere faste boligutgifter kan for eksempel gi deg bedre vilkår når du tar opp det nye lånet. Når renten beregnes tar banken i hovedsak hensyn til nåværende lån, betalingsanmerkninger og ansettelsesform, men samliv og lavere faste boligutgifter kan også påvirke den endelige renten. Å søke om et lån sammen med noen kan også gi bedre vilkår, så hvis du har muligheten til å spørre partneren din eller et familiemedlem om de kan tenke seg å søke om lånet sammen med deg, kan det hjelpe.

Lånekalkulator for omstartslån

Beregne enkelt hvor lav månedskostnaden din kan bli hvis du refinansierer med et omstartslån hos oss.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 5,95% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 1.668.466, totalt kr 3.668.466