Usikkerheter rundt økonomi? Slik kan du få hjelp

2020 har tatt en uventet vending, det er det ingen tvil om. Vi er i en usikker tid og mange står nå også overfor en økonomisk usikkerhet som kan være vanskelig å navigere. Selv med regjeringen sine forsøk på å lette den økonomiske situasjonen, er det nå 363 000 (27. april) som har søkt om dagpenger ved permittering, og kommer til å måtte leve med en sterkt redusert økonomi i tiden framover.

Det er kanskje ikke så vanskelig å rettferdiggjøre et forbrukslån eller kredittkort i tider med god inntekt, og utsikter for å betale ned i rimelig tid. Men mange som har slike dyre lån er nå spesielt utsatt i møte med den nye økonomiske hverdagen, og det kan bli vanskelig å få pengene til å strekke til. Men det finnes et enkelt grep som kan redusere månedsbetalingene dine betraktelig.

– Få planlegger for tider når inntekten kanskje ikke er like høy som den har vært. Hvis man har blitt permittert og lønnen blir redusert med nesten 40%, forsvinner de oppsparte midlene fort, sier Thea Skalstad, kundeveileder i Bluestep.

Les mer om hvordan du kan samle dine dyre smålån

På grunn av den høye renten kan det være vanskelig å betale ned gjeld på kredittkort og forbrukslån, og fortsatt ha nok å leve av.

– Rentene kan være mellom 20 og 30 prosent, og det gir svært høye månedskostnader. Samtidig skal du gjerne håndtere et boliglån, og da kan det bli lite til overs, sier Skalstad.

Ønsker du å rydde opp i økonomien? Klikk her for å søke hjelp. 

thea1b.jpg

En stabil økonomi i en ellers ustabil tid

Thea har hjulpet mange som sliter med å forholde seg til ulike kreditorer og høye renter og har allerede sett en økning på antall nye kunder som har tatt kontakt de siste månedene etter at de har blitt permittert eller gått ned i lønn.

Hun forteller om et ektepar fra Oslo i midten av 40-årene. De hadde et forbrukslån og flere kredittkort som de hadde en nedbetalingsplan på. De forutså ikke at de ville bli permittert når de nye restriksjonene stengte begge arbeidsplassene deres. Etter å ha fått beskjed om at de har blitt permittert i ubestemt tid, en på 50% og den andre på 100%, begynte de fort å føle på angsten rundt alle regningene som fortsatte å komme som før.

– Paret hadde til sammen 7 ulike kredittkort og forbrukslån. Dette kostet dem dyrt, men etter at de ble permittert ble det enda vanskeligere å betjene de ulike lånene og fortsatt ha nok til å leve av, forklarer Thea.

Etter at Bluestep hadde samlet gjelden deres, og bakte det inn i et nytt boliglån, ble hverdagen til ekteparet straks mye enklere.

– Tidligere betalte de 17. 000 kroner i måneden kun for forbrukslånene og kredittkortgjelden, men nå har de halvert kostnadene, sier hun.

Her kan du lese mer om fordelene med refinansiering

Lengre nedbetalingstid

Én av fordelene med å refinansiere boliglånet i Bluestep når du har mye forbruks- og kredittkortgjeld, er at du kan forholde deg til kun én kreditor.

– Du kan også få lavere rente, og lengre tid på å betale tilbake det du skylder, forteller eksperten.

Hun forklarer at du vanligvis må betale forbruksgjeld innen fem år, men ved å bake det inn i boliglånet, får du altså bedre tid på å nedbetale gjelden.

– Vi tar sikkerhet i bolig for å tilby lengre nedbetalingstid på lånet og lavere rente enn forbrukslån. Hvis lånet blir misligholdt og boligen eventuelt må selges, har Bluestep sitt krav derfor i de fleste tilfeller førsteprioritet når salgssummen skal fordeles. Dette tilsvarer hva som er vanlig ved boliglån fra andre banker, sier hun.

Klikk her for å se hvordan vi kan hjelpe deg

Midlertidig løsning

Thea påpeker at du ikke må være kunde hos Bluestep frem til boliglånet er nedbetalt.

– For de fleste er Bluestep en midlertidig løsning. Vi hjelper de som ikke får samlet gjeld hos sin vanlige bank, for eksempel på grunn av permittering og redusert stillingsprosent. Når økonomien deres har blitt bedre, er det naturlig at de igjen søker lån i en tradisjonell bank.

Det som skiller Bluestep fra vanlige banker er at vi godtar flere former for inntekter når vi avgjør om vi kan hjelpe deg; sykepenger, permitteringer, arbeidsavklaringspenger, lønn fra vikariat eller lignende.

– Så snart du får fast jobb er det også enklere å refinansiere boliglånet i din vanlige bank, forteller hun.

Bli kvitt dyre smålån - refinansier boliglånet ditt i dag

Verre for ferske boligeiere

Hovedgruppen av dem som får hjelp til å refinansiering på grunn av høye månedsutgifter til forbruks- og kredittkortgjeld, er folk over 40 år.

– Det er gjerne personer i denne aldersgruppen som har nedbetalt såpass mye på boliglånet at det er rom for å bake inn mer lån her, sier Thea.

Hun forklarer at de som nettopp har kjøpt bolig, som regel har et lån på 85 prosent av boligens verdi.

– Da er boligen allerede fullt belånt, og da er det ikke mulig å bake inn den nye gjelden. Men da er det mulig at foreldre stiller opp med for eksempel ei hytte som vi kan ta sikkerhet i, sier hun.

Thea oppfordrer deg til å søke hjelp hos dem om du vil ha en enklere hverdag.

– Hvis du vil samle dyre smålån på ett sted, og slippe å forholde deg til mange ulike regninger som kommer hele tiden, bør du ta kontakt med oss for å se om vi kan finne en løsning, forklarer hun.

Her kan du søke om refinansiering av dine lån.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 5,95% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 1.668.466, totalt kr 3.668.466