Viktig å bli enige om felles og privat økonomi

Krangler om penger og økonomi er vanlig i mange parforhold, spesielt om én part har lite kontroll over sin egen pengebruk.

Noen av oss har vokst opp med trang økonomi, og har kanskje derfor blitt mer sparsommelige, mens andre av oss aldri har måttet bekymre seg for summen på kassalappen. Vi er forskjellige, blant annet på grunn av bakgrunnen vår.

– Noen er også bedre på økonomi enn andre – på samme måte som at noen er flinke på kjøkkenet, eller at andre er praktisk anlagt. Men økonomi er noe en ganske kan lære seg mer om, og bli flinkere på, sier Anders Gabriel Holm, leder for kundesenteret til Bluestep.

I en familie eller i et samboerskap er det likevel ikke sikkert at begge behøver å være like gode på økonomi, eller like involvert. Så lenge dere sammen har blitt enige om hvordan dere løser felles og private utgifter. For mange er det enklest at én har ansvar for regningsbetalingen – og at alle regninger trekkes fra en felles konto, som begge setter inn penger på.

– Det viktigste er at dere blir enige om en løsning begge er komfortable med. Og husk at det aldri er for sent å finne en slik løsning, selv om dere ikke hadde det fra starten av forholdet, sier Holm.

Videre tipser Holm om å sette opp et månedsbudsjett sammen – for å få oversikt over inntekter og faste utgifter, men også for å bli enige om hva som er felles og hva som eventuelt er privat.

– Noen har alt av utgifter og forbruk felles, men mange har en del separat. Her gjelder det å være åpne med hverandre, følge litt med og å være støttende. Skulle det være litt ekstra til overs i slutten av måneden, er det en fin anledning til å feire sammen, eller unne seg noe.

Når økonomi blir vanskelig

Det dukker opp en purring i postkassen. Og en til. Og en til. Flere har vært i denne situasjonen, og opplevd at partneren ikke vil snakke om de ubetalte regningene. Eller kanskje er det du som viker unna, og forsøker å unngå den ubehagelige samtalen.

– Økonomiske problemer er et veldig delikat tema, også for den som ikke har problemet selv, og er alt for ofte en kilde til konflikter, brudd og skilsmisser sier psykolog Fredrik Lian, som driver Lian & Fjell Psykologtjenester i Oslo.

Lian har særlig kompetanse innen angst, depresjon og relasjonelle vansker, og forklarer at økonomiske problemer, familiekonflikter og psykisk uhelse henger tett sammen. Det ene kan ofte føre til det andre, og motsatt.

For å kunne hjelpe noen, er det viktig at den som har problemet har et selvstendig ønske om å gjøre noe med det.

– Det er akkurat slik det er i klinikken også - hvis jeg får inn en pasient som har blitt sendt hit av samboeren sin, og som ikke egentlig ønsker å være her eller opplever å ha noe problem, kan jeg være rimelig sikker på at vi ikke kommer i posisjon til å endre noe, så lenge det vedvarer. Det samme gjelder ofte for økonomiske problemer – en må ha et ønske om å komme seg videre.

Veien til løsningen er ikke nødvendigvis enkel, og selv om det kan føles håpløst underveis, er det ting du kan gjøre for å hjelpe dem som har økonomiske vansker.

– Det viktigste er å ikke anklage eller konfrontere. Det resulterer som regel i konflikteskalering, mindre villighet til å gjøre noe med problemet og sinne. Vær nysgjerrig, tålmodig og raus. Still spørsmål, og om personen går i lås, kan du trekke deg tilbake og forsikre om at du er åpen for å snakke om dette. Ta tiden til hjelp, og ikke tenk at dette skal løses på én dag, sier Lian.

Det er lov å være sint

Det er naturlig og helt forståelig at man blir frustrert og sint på partneren sin, spesielt om problemene til partneren også går utover din egen økonomi, understreker psykologen.

– Gi deg selv lov til å kjenne på de følelsene. Men det er viktig at du får utløp for frustrasjonen eller sinnet på en konstruktiv måte, som bidrar til å løse problemet heller enn å øke konfliktnivået.

Dette kan innebære at du foreslår å ta ansvar for fellesøkonomien i en periode, eller at du starter en åpen og vennlig dialog om økonomi – og altså ikke at du går inn i en konfrontasjon.

– Vi mennesker har en iboende motstand mot å snakke om det som vekker ubehag. Men det er også noe i oss som synes det er godt at noen tør å hjelpe oss med dette. At noen strekker ut en hånd, er vennlige, rause og nysgjerrige over tid, hjelper oss til å etterhvert åpne oss opp om det som er vanskelig, også om økonomiske problemer, sier Lian.

Å være en slik støttende person, kan kreve enormt mye energi og tålmodighet, ifølge psykologen. Men det er denne tålmodigheten som skaper en trygghet for den andre, nok til at man til slutt tør å ta steget ut for å ta imot hjelp, og for å gjøre noe med problemet sitt.

Klikk her for å se hvordan vi kan hjelpe deg med refinansiering av gjeld og forbrukslån.

Lånekalkulator for omstartslån

Beregne enkelt hvor lav månedskostnaden din kan bli hvis du refinansierer med et omstartslån hos oss.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 5,95% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 1.668.466, totalt kr 3.668.466