Overraskende mange bekymrer seg ikke for regningsbetaling

Mange opplever at inntektene ikke alltid strekker til. – Urovekkende at ikke flere er bekymret, sier lederen for kundesenteret til Bluestep.

30 prosent sier de har mistet kontroll over sin egen økonomi én eller flere ganger, og hele 46 prosent sier at de ofte eller en gang iblant opplever at husstandens inntekt ikke strekker til. Det viser en fersk undersøkelse utført av YouGov på vegne av Bluestep.

– Det er ikke nødvendigvis en stor krise å miste kontrollen i en periode, sier Anders Gabriel Holm, som leder kundesenteret til Bluestep.

Han er ikke sjokkert over tallene, og peker på at det er mange små og store hendelser som kan føre til at man mister kontroll over sin egen økonomi. Ofte går det også helt fint å hente seg inn igjen, så lenge man tar tilbake kontrollen tidlig nok.Det som overrasker Holm er at hele 40 prosent sier at de aldri bekymrer seg for regningsbetaling.

– Jeg håper en del av forklaringen kan være at stadig flere har automatisk betaling på faste regninger, og at regningsbetaling derfor går mer av seg selv. Men jeg synes det er urovekkende at det er så mange som aldri bekymrer seg for dette, og kanskje ikke ser alvoret, sier Holm.Vi tåler dårlig mangel på kontroll

Det at 40 prosent aldri bekymrer seg for regningsbetaling, kan være både positivt og negativt, mener psykolog Fredrik Lian, som driver praksisen Lian & Fjell Psykologtjenester i Oslo.

Det er ikke et mål i seg selv at man skal bekymre seg for regninger. Bekymring oppstår som regel når man ikke opplever kontroll over sin egen betalingsevne, noe som igjen er assosiert med dårligere psykisk helse, forklarer psykologen.

– Sånn sett er det mer urovekkende at over halvparten av oss bekymrer seg i større eller mindre grad for sin egen økonomi. Det kommer ikke frem i undersøkelsen hvorvidt de som ikke bekymrer seg, har det slik fordi de har kontroll, eller fordi de har et unnvikende forhold til økonomi. Om sistnevnte er tilfellet, er jeg enig i at tallet er urovekkende.Lian har særlig erfaring med angst, depresjon og relasjonelle vansker, og forklarer at mange som har psykiske vansker ofte også har økonomiske utfordringer.

– Har du ikke oversikt over din egen økonomi, er det ikke sjeldent at angst, uro og bekymring sniker seg på. Ved å få oversikt over egne inntekter og utgifter tar du tilbake denne kontrollen, noe som kan gi en bedre følelse, selv om det ikke nødvendigvis endrer økonomien din i seg selv, forklarer Lian.

– Å ta tilbake kontrollen er en mestrende prosess. Det kan føles bedre etterpå, og kanskje økonomi kan bli noe morsomt fremfor noe som vekker uro. Da er det ikke bare bra for vår psykiske helse, men kan også lede til noe positivt rent økonomisk.

Anbefaler «bufferkonto»

Et grep som kan være nyttig for å holde på kontrollen, er å spare opp en «buffer», som er stor nok til at uforutsette kostnader ikke går utover din daglige økonomi, ifølge Holm i Bluestep.

– Jeg er positivt overrasket over at så mange som 23 prosent har mer enn 100.000 kroner spart opp til uforutsette utgifter, men det er også skremmende mange som har lite eller ingen ting på «bufferkontoen» sin. Da skal det plutselig ikke mer til enn at vaskemaskinen ryker, før man kan havne bakpå med regningene, sier Holm.

Hvor mye en bør ha oppspart på en sparekonto, avhenger av livssituasjon.

– Er man for eksempel singel, bor i en to-roms leilighet og ikke har bil, tenker jeg at 15.000 kroner er en helt grei «buffer». Men om du har to barn, bil, hus og samboer eller ektefelle, blir regningene ofte større. Da tenker jeg at du bør ha omtrent 55-60.000 kroner i bakhånd.

Han mener også at denne sommeren er en fin anledning for mange til å sette av litt ekstra av feriepengene, siden de færreste av oss vil ha mulighet til å reise ut av landet.

– Legg opp ferien etter lommeboken, og utforsk de fine reisemålene vi har her i Norge. Ikke bare er det positivt for din personlige økonomi, men du kan også støtte lokale reiselivsaktører.

Lånekalkulator for omstartslån

Beregne enkelt hvor lav månedskostnaden din kan bli hvis du refinansierer med et omstartslån hos oss.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 5,95% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 1.668.466, totalt kr 3.668.466