Slik forhindrer du at økonomisk stress skaper splittelser i forholdet

Hvorfor er det så vanskelig å snakke om økonomi? Er det fordi det kan vise at vi ikke har kontroll? Èn ting er i hvert fall sikkert – har dere økonomiske problemer og ikke tak i det nå, vil det bare forverre seg. Stikkordene er åpenhet, ærlighet og rettferdighet.

Ifølge en undersøkelse YouGov har gjort for Bluestep viser det seg at hele 3 av 10 har hatt perioder i livet der de har mistet kontroll over økonomien. Dårlig og uoversiktlig økonomi kan påvirke den psykiske helsen, og dermed forholdet. Og det gjelder ikke bare for deg og din kjære, men også dersom dere har barn. Hvis dere har økonomiske utfordringer – har dere en plan for hvordan dere skal løse dem?

Dersom du vil ordne opp en gang for alle har vi laget noen tips som kan gjøre at dere unngår økonomisk stress, og kommer dere tilbake på rett kjøl igjen.

1) Kommunikasjon – snakk om økonomi

Det viser seg ofte at mange av de som har en stresset økonomi ikke snakker om den. Finn en anledning der dere begge kan legge kortene på bordet., selv om det kan føles vanskelig. Når man snakker sammen er det viktig at man er åpen og ikke anklagende og ute etter å fordele skyld. Som man sier; “It takes two to tango” – det betyr at det også er to som må rydde opp.

Husk at det er bedre å snakke om økonomi på forhånd enn å krangle om den i etterkant. Så bruk gjerne en time eller en kveld i uken til å snakke om økonomien deres.

Mangel på kommunikasjon kan i verste fall føre til brudd, og det er det vel ikke verdt?

2) Vær ærlig

Finn ut hvorfor problemene har oppstått, og ikke skjul noe av pengebruken din uansett hvor flaut du måtte mene det er. Det er nemlig enda flauere å måtte innrømme ting i ettertid som du allerede visste.

Å ikke fortelle sannheten vil dessuten skape mistenksomhet.

3) Lag en samboerkontrakt

Er dere gift er dere dekket av ekteskapsloven, men den gjelder ikke for samboere.. Et samboerskap er nemlig regulert av flere love. Faktisk er det slik at uten en samboerkontrakt har dere ikke flere juridiske rettigheter overfor hverandre enn om dere er to som deler et kollektiv.

En samboerkontrakt vil kunne bidra til at dere blir tryggere på hverandre, samtidig som dere sikrer begges økonomi. Det er spesielt viktig dersom dere har ulik egenkapital, eller den ene eier boligen. Et godt tips er at det lønner seg å kjøpe seg inn i boligen du bor i dersom du har mulighet.

Men det kanskje aller viktigste: Med en samboerkontrakt sørger dere for å beskytte fremtiden til barna deres – også når det gjelder arv.

4) Bli enige om hvem som skal betale hva på boliglånet

Det er ikke sikkert begge tjener det samme. Da er det både riktig og rettferdig at dere har en eierbrøk på boligen, og at den ene betaler mer på lånet enn den andre. Noe som derimot ikke er riktig og rettferdig er om den ene betaler på lånet, mens den andre betaler de løpende utgiftene.

Hvis du gjør det og forholdet skulle ryke vil du stå igjen med ingenting, mens den som betaler lånet har økt egenkapitalen sin.

5) Ha en felles konto og del på utgiftene

Her setter dere inn en viss sum av lønnen, og husk at det kan være lurt at den oppleves rettferdig med tanke på hva dere tjener. Med en felles konto er det lettere å få oversikt over hva dere bruker pengene på og dere vil enkelt oppdage dersom dere betaler dobbelt på for eksempel forsikringer, streamingtjenester eller andre utgifter.

Pengene på kontoen bør dekke løpende utgifter som begge er ansvarlig for som mat, drikke, husleie, strøm, forsikringer, bil, barnehage/skolefritidsordning, og eventuelt andre felles utgifter som fritidsaktiviteter, treningssenter klær, interiør og så videre. Blir det noe til overs kan det brukes til hyggelige ting med familien som en overraskelsestur til en fornøyelsespark, sommerferie eller hvis dere er unge – sette pengene på BSU.

Selv om dere har en felles konto, er det også viktig at du og din kjære har egne kontoer som dere selv bestemmer over og kan bruke til det dere ønsker.

6) Sett opp budsjett

Er økonomien kommet i ubalanse er det å få oversikt noe av det viktigste du gjør. Fordelen med et budsjett er at når dere ser hva dere bruker penger på, kan dere enkelt kutte unødvendige utgifter og sløsing.

Sjekk nettbanken og se hva pengene går til, så vil dere sikkert få noen overraskelser. Noen nettbanker har for øvrig egne budsjettfunksjoner, hvilket gjør det enda enklere for dere å sette det opp.

Et godt tips for å få oversikt er å legge beløpene sammen og dele på 12 – da ser dere månedsbeløpene.

7) Med sikkerhet i bolig får du refinansiere i et omstartslån

Kanskje en eller begge har forbrukslån og kredittkortgjeld med høye renter? Hvis det viser seg at de økonomiske utfordringene ikke lar seg løse uansett kommunikasjon, kjærlighet, ærlighet, åpenhet og samboerkontrakt kan det være en mulighet å ta en prat med banken om å refinansiere dyr usikret gjeld inn i boliglånet. I så fall bør du først ta en prat med banken din.

Dersom du allerede har gjort det og de ikke hadde mulighet til å hjelpe dere tilbake til en trygg og oversiktlig økonomisk hverdag kan dere kontakte Bluestep ved å fylle ut skjemaet her. Det vil kunne bidra til å gi dere lavere utgifter – hos oss kan du nemlig få hjelp gjennom et omstartslån hvor d refinansiere dyr gjeld med sikkerhet i fast eiendom.

Vi i Bluestep ønsker å hjelpe deg når andre banker sier nei. Hos oss snakker du med mennesker og ikke datamaskiner. I tillegg ser vi ikke bare på fortiden din, men hvordan livet ditt vil bli i fremtiden. Det betyr at hvis vi ser du har mulighet til å betjene et lån med sikkerhet i fast eiendom, kan du og familien får muligheten til å starte på nytt – uten tyngende gjeld med høy rente.

Det beste tipset vi kan gi for at dere skal unngå å havne i økonomiske problemer igjen er å passe på forbruket, ikke bruke penger dere ikke har og snakke sammen FØR problemene oppstår. Lykke til!

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 5,95% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 1.668.466, totalt kr 3.668.466