7 tips som hjelper deg å unngå tabbene på Black Friday

27. november har de siste årene blitt vår største shoppingdag, og mange av oss benytter muligheten til å spare litt ekstra på julegavene. Likevel er det fort gjort å “spare” seg blakk på Black Friday – følger du disse tipsene styrer du klar av fellene

I år har de fleste kjøpesentre utvidet Black friday til Black Week for å unngå trengsel. Det betyr ikke at det ikke kommer til å florere med tilbud i butikker og på nett – noen gode, men dessverre også mange dårlige. Derfor er det smart å tenke seg om både en og to ganger før du drar kortet, og ikke minst sjekke om det tilsynelatende fantastiske tilbudet faktisk er et tilbud.

1) Lag en liste før salget starter

Med en “ønskeliste” får du oversikt over hva du faktisk ønsker å handle, og det blir enklere å unngå impulskjøp. Listen bør også inneholde hva du maksimalt er villig til å betale for hver ting. Når du har gjort dette, kan du begynne å fordele pengene på det du har skrevet inn. Da finner du raskt ut hva som passer inn i budsjettet ditt – og ikke. 

Trenger du hjelp med budsjettet ditt, kan denne malen være et godt utgangspunkt.

2) Sammenlign priser

Det er dessverre slik at noen nettbutikker skrur prisene kunstig opp før Black Friday, for så å senke dem igjen på selve dagen. Da vil det se ut som et tilbud, mens det i realiteten er vanlig pris – eller høyere. Men om de forsøker å lure deg, kan du isteden lure dem. 

På sammenligningstjenester som Prisjakt og Prisguiden kan du nemlig enkelt se historiske priser. I tillegg kan du sammenligne prisene fra flere butikker. Du kan også be om å få varsel når det du skal kjøpe blir billigere.  

Fun fact: I fjor fant Prisjakt ut at 30 prosent av de 10 000 mest populære produktene gikk ned i pris under Black Week sammenlignet med ukene før. Samtidig gikk prisene på 13 prosent av dem opp. I gjennomsnitt ble produktene nedsatt med 21 prosent.

3) Vær forsiktig med kredittkort

Hvis du tror du kan bli fristet til å bruke kredittkort når du drar ut for å handle, kan det være lurt å la dem bli liggende hjemme. Dersom du skal handle på nett, la dem bli i lommeboken. Et lite triks som funker for mange er å legge kredittkortene et annet sted, for eksempel i en skuff – da blir terskelen for å bruke dem enda høyere.

De fleste kredittkort tilbyr rentefri betalingsperiode, men husk at selv om den kan være noen uker frem i tid må også denne regningen betales. Og har du ikke råd til den i dag, er det ikke sikkert du har råd til den når den kommer.

4) Si nei til betalingsutsettelse

I mange butikker kan du få betalingsutsettelse på 3, 6, 9 og til og med 12 måneder. I tillegg må du som regel betale et gebyr for å få utsettelsen. Men som med kredittkort forfaller også denne regningen etter hvert. Og har du ikke penger på konto da, kan den billige TV-en fort vise seg å bli veldig dyr. 

Vårt råd er at du ikke benytter deg av betalingsutsettelser – butikkene tilbyr ikke dette for å gjøre deg en tjeneste, de gjør det fordi de vil tjene penger på deg.

5) Unngå fysiske butikker

Når du står i en butikk og ser det som tilsynelatende er store rabatter og gode tilbud, er det lett å bli fristet. Når du tror du har kort betenkningstid, blir også veien til unødvendige impulskjøp kort. Det betyr at hvis du ikke vet hva du skal ha eller hvor mye penger du kan bruke, er det best å holde seg hjemme. Eller du kan kjøpe på nett og hente i butikk, og da la være å ta med deg kredittkortet. Også på nett kan du ramle i impulsfellen, så hvis du ikke finner det du skal ha til den prisen du er villig til å betale – la være å kjøpe. 

Husk at Black Friday ikke er den eneste dagen det er salg, og du kan dermed like gjerne vente – kanskje det kommer et enda bedre tilbud?

6) Returner eller selg bomkjøp

Har du handlet noe du angrer på eller ikke hadde råd til? Da gir angrerettloven deg automatisk 14 dagers angrefrist på handel utenfor et fysisk utsalgssted, hvilket dermed gjelder netthandel. Noen butikker og kjeder tilbyr også åpent kjøp, bytterett eller prisgaranti. Dette er ikke lovpålagt, og dermed er det opp til butikkene og kjedene å sette sine egne betingelser. Finn ut på forhånd hvilke butikker som gir deg dette, slik at det blir enklere for deg å eventuelt levere tilbake. 

Selv om en butikk i utgangspunktet har åpent kjøp, kan det være de selger ting der dette ikke gjelder. Det kan for eksempel være skjønnhetsprodukter og hygienevarer.

Dersom du har kjøpt noe du ikke får returnert eller byttet, kan du selge det på Finn, Tise eller andre tilsvarende steder. Og hvis du ikke får solgt, kan du gi det til noen som trenger det, eller legge det i julegryta til Frelsesarmeen.

7) Kjøp ting fordi du trenger det, ikke fordi de er på tilbud 

Før Black Friday og Black Week – tenk gjennom økonomien og vær realistisk. Det er alltid, og spesielt nå for tiden, forbundet med risiko å bruke penger på kreditt. Eller enda verre, å bruke penger du ikke har, for så å satse på at du har dem om et halvt eller ett år. For hva om du ikke klarer å betale regningene i tide? 

Det som da skjer er at rentene fort spiser opp pengene du “sparte” på salget, og da tar det heller ikke lang tid før gjelden din hoper seg opp. Å være ærlig med deg selv om hva økonomien din tåler er derfor alltid for det beste.

Er du fornuftig, sjekker tilbudene godt, ikke bruker penger du ikke har, tenker deg om før du bruker kredittkortet og kun kjøper det du faktisk trenger, får du garantert en god handleopplevelse på Black Friday og Black Week – uten å angre etterpå. 

Ønsker du flere tips for å få en sunnere økonomi og om sparing i hverdagen? Da finner du dem her