Hvor mye kan jeg låne til bolig?

Drømmeboligen du har ventet på, er endelig til salgs. Men hvordan kan du finne ut om du har råd til den? Hvor mye kan du låne, hvor mye egenkapital må du ha, hvor mye gjeld kan du ha i forhold til inntekt og hvor stor renteøkning må du tåle?

For de fleste av oss er kjøp av bolig den største og viktigste investeringen vi gjør i livet, og mange ønsker derfor å låne mest mulig. Men du skal jo ha mulighet til å leve også. Derfor kan det samtidig være lurt å spørre seg “Hvor mye er det fornuftig å låne til bolig?”
Selv om du har funnet boligen du ønsker deg, er det visse lover og regler både du og bankene må forholde dere til. Og da tenker vi i første rekke på utlånsforskriften.

Hva er utlånsforskriften?

Utlånsforskriften regulerer blant annet:

Gjeldsgrad

Du kan som en hovedregel ikke ha mer lån til sammen enn fem ganger brutto årsinntekt. Lån inkluderer også for eksempel billån, studielån, forbrukslån og kredittkortgjeld. Med inntekt menes ikke bare lønn, pensjon eller lignende, men også dersom du får leieinntekter og barnetrygd.

Betjeningsevne

For å få boliglån, må banken du søker hos som en hovedregel ta høyde for i beregningen av din betjeningsevne en renteøkning på fem prosentpoeng. Dersom de ser at du ikke vil klare å betjene lånet og andre utgifter, skal ikke lånet innvilges.

Belåningsgrad

Du kan som et utgangspunkt maksimalt låne inntil 85 prosent av boligens verdi.

Egenkapital

Det betyr samtidig at du må ha minst 15 prosent egenkapital, men denne behøver ikke å ta form av et rent kontantinnskudd. I Bluestep har vi også en hovedregel på minst 15 prosent egenkapital, men dette kan det avvikes fra. Det er forskjellige å klare egenkapitalen på:

  • Du kan undersøke hos kommunen om du kan få startlån. Dette kan så kombineres med egenkapitalen din, slik at du når de nødvendige 15 prosent.
  • Du kan stille sikkerhet i annen eiendom, tilsvarende minst 15 prosent av verdien på boligen du ønsker å kjøpe.
  • Dersom du ikke klarer å oppfylle kravet til egenkapital, kan det være smart å heller se etter en billigere bolig.

Hva blir tatt i betraktning når jeg skal låne til bolig?

Par som flytter

Selv om bankene i visse tilfeller kan gjøre unntak, må du i det store og hele oppfylle kravene i utlånsforskriften. I tillegg til betalingsevne ser bankene på betalingshistorikken din, og her er det dessverre noen som får nei av banken sin – på tross av at de ønsker å rydde opp.

Istedenfor å kun se på fortiden din, velger vi i Bluestep også å se på fremtiden din. Sammen med din egen saksbehandler går vi gjennom økonomien din med deg. Ser vi at du kan betjene lånet ditt og du kan stille tilstrekkelig sikkerhet, kan det bli innvilget.

Hva koster lånet?

Det kommer først og fremst an på renten du får. Hvor mye du får låne avhenger blant annet av inntekt, annen gjeld, egenkapital, hvor mye du kan stille som sikkerhet.

Hvordan regner jeg ut hvor mye jeg kan låne til bolig?

Det kan du gjøre raskt og enkelt med boliglånskalkulatoren vår. Der legger du inn pris på boligen, egenkapital og rente, og så ser du hva månedskostnaden din blir. Vi gjør oppmerksom på at kalkulatoren kun gir deg et generelt svar, og ikke et garantert.

Har du flere spørsmål om boliglån, egenkapital og renter? Eller kanskje du ønsker et refinansieringslån slik at du får en trygg økonomi og kontrollen tilbake? I så fall kan du fylle inn skjemaet her. Du kan også ringe oss på 21 30 52 00 for en uforpliktende samtale, eller sende epost til kundesenter@bluestep.no.

Boliglånskalkulator

Med denne boliglånskalkulatoren beregner du enkelt hvor mye du kan låne og hva månedskostnaden din kan bli.

Laster

Representativt eksempel i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,55 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.622.146, totalt kr. 4.622.146. Vennligst les om våre boliglånsrenter og vår boliglånskalkulator hvis du vil vite mer.