Nordmenn har rekordhøy gjeld – hvorfor øker den?
Boligprisene er én av årsakene til nordmenns høye gjeld, men det er vel ikke boliglånet som gir betalingsproblemer? Tall fra forbruksforskningsinstituttet SIFO viser at mange har fått økonomiske utfordringer som følge av koronapandemien. Hver fjerde husholdning har blitt påvirket gjennom permitteringer, oppsigelser og tapte næringsinntekter.
– Tallene viser også at mange har vært nødt til å bruke sparepenger for å klare seg. Mange har brukt alle pengene på bufferkontoen, og står nå uten et økonomisk sikkerhetsnett, forklarer Steinar Thoresen i Bluestep Bank. Han er Norgessjef i Bluestep Bank, og har møtt mange med gjeldsproblemer.
Forskerne ved SIFO deler befolkningen inn i tre grupper: de økonomisk trygge, de utsatte og de med økonomiske problemer. Hele 27,5 prosent er økonomisk utsatte og står i fare for å havne i økonomisk uføre, og 7,5 prosent har økonomiske problemer.
– Det innebærer at nesten fire av ti er økonomisk utrygge. Det er en stor gruppe mennesker, og det er ikke nødvendigvis så mye som skal til for at disse havner i økonomisk ubalanse, eller får enda større økonomiske utfordringer. En uforutsett utgift eller en uventet høy regning, kan få snøballen til å rulle, sier Thoresen.
Rekordgjeld skyldes høye boligpriser
Nordmenns samlede gjeld har jevnt og trutt gått oppover siden 80-tallet, og er i dag på nesten 4000 milliarder kroner, ifølge SSB. Det gjør oss til et av verdens mest gjeldstyngede folk.
– Den gigantiske summen skyldes blant annet høye boligpriser og tilsvarende høye boliglån, i et marked hvor man over lang tid har hatt veldig lave renter og dermed tilgang på billigere boligfinansiering, forklarer Thoresen.
Han mener nordmenns samlede gjeld i seg selv ikke gir grunn til bekymring. Når vi tar opp boliglån stiller banken strenge krav, og tar blant annet høyde for at renten kan gå opp.
– Vi har fortsatt lave renter, og boligprisene går stadig oppover. De virkelige problemene vil oppstå om boligrenten skulle skyte i været, samtidig som at boligprisene faller. Det er ingenting som tilsier at dette vil skje nå, men nivået gjør oss nordmenn mer sårbare. Selv om mange ikke har opplevd det selv, så er det viktig å være klar over at boligprisene kan svinge, sier Thoresen.
Refinansiering med sikkerhet i bolig
Få bedre kontroll over økonomien og lavere månedlige kostnader ved å samle dyre smålån.
- Senk månedskostnadene
- Lavere rente
- Forenklet økonomisk hverdag ved å samle lån
Gjeldsproblemer kan koste samfunnet
Selv om en foreløpig ikke ser tegn til en kommende boligboble, mener Thoresen at vi bør være obs på nordmenns usikrede gjeld. Av den totale gjelden, har nordmenn 151,4 milliarder kroner i usikret gjeld – i kredittkort- og forbruksgjeld. Denne summen har faktisk gått ned under koronapandemien, men ser nå ut til å stige igjen etter gjenåpningen av samfunnet.
– Den usikrede gjelden har heldigvis ikke skutt i været. Mange har betalt ned på sine kredittkort og forbrukslån, og vært forsiktige med å ta opp usikrede lån. Men vi ser at flere av dem som allerede hadde økonomiske utfordringer før pandemien, har fått enda høyere gjeld. For disse menneskene kan veien ut av gjeldsspiralen ha blitt enda tøffere de siste to årene, forklarer eksperten.
– Det er viden kjent at betalingsproblemer kan være en stor psykisk påkjenning. Mange opplever å utvikle angst og depresjon som følge av sin økonomiske situasjon. Om flere havner utenfor arbeidslivet på grunn av gjeldsproblemer, vil det ha en høy kostnad for det norske samfunnet.
Thoresen mener derfor at norske politikere bør investere mer i gjeldsrådgivning, slik at færre havner i økonomisk ubalanse og utvikler alvorlige betalingsproblemer, som igjen kan føre til psykiske lidelser.
– Psykisk uhelse er allerede en av Norges dyreste sykdommer. Hvis vi kan forebygge psykiske problemer, forårsaket av økonomiske utfordringer, med gjeldsrådgivning og andre tiltak som mer ressurser rettet mot personlig økonomi i grunnskolen, mener jeg det er et enkelt valg å ta for politikerne.