Puss opp hjemmet og øk verdien på boligen din

De siste årene har hele landet holdt seg hjemme mer enn vanlig. Da er det enkelt å legge merke til lister som trenger å byttes ut, vegger som burde males eller et ønske om forandring og fornyelse i hjemmet. Tenker du på å pusse opp for å få det finere selv, øke verdien på boligen for å kunne refinansiere eller ønsker å selge, er det mange tips og triks som kan ha stor effekt, uten å koste altfor mye.

Hvorfor pusse opp

Først og fremst er det viktig å vite hvorfor du skal pusse opp. Har du tenkt på å selge boligen din og ønsker å få mest mulig for eiendommen, har du kanskje vurdert å pusse opp rett før boligen blir lagt ut for salg. Men det kan ende opp med å koste deg mer tid, penger og hodebry enn det er verdt. Å investere 250 000 kr i oppussing, betyr ikke nødvendigvis at det øker boligverdien med 250 000kr eller mer. Heldigvis finnes det også flere små grep som ikke koster like mye som et renoveringsprosjekt, men som kan fortsatt være veldig effektive.

Oppussing før salg

Mange tar kontakt med eiendomsmeglere i det de vurderer å legge ut boligen sin for salg. Men det kan være en god ide å finne en eiendomsmegler langt før dette. Å flytte blir regnet som en av de mest stressende livshendelsene, og derfor kan det være gunstig å planlegge i god tid med eiendomsmegler, så det ikke går fort rundt svingene i denne prosessen. Å finne den riktige eiendomsmegler er viktig, og bruk de gjerne for deres kunnskap og tips for hva som trengs for å gjøre boligen din mer attraktiv i markedet. De har fingeren på pulsen og kan snakke gjennom hvilke trender folk er ute etter, og hva det er verdt å bruke tid og penger på og ikke.

To rom som er de dyreste å pusse opp er kjøkkenet og badet. Hent gjerne inn tilbud og prisoversikt for eventuell oppussing og planer, som du kan da ta opp med eiendomsmegleren. Dette er pristunge prosjekter, som ikke alltid betales tilbake i form av økt verdi. I en slik situasjonen kan eiendomsmegleren hjelpe med å vurdere om det eventuelt er gunstig eller ikke i henhold til økning i boligens verdi.

Andre mindre grep som stil, fargevalg og interiør som koster en brøkdel av prisen av større oppussingsprosjekter, kan fortsatt gjøre store forskjell. Spesielt hva slags uttrykk som blir gitt i annonsebildene kan bidra til at flere kommer på visning. Les deg gjerne opp på årets interiør trender, farger og tenk gjennom de beste løsningene for din bolig.

Oppussing for å øke verdi på boligen din

Det dukker dessverre opp perioder av livet der kostnadsposten er større enn pengene som kommer inn på konto. Om det er samlivsbrudd, overforbruk, inkasso eller sykdom, så skjer livet. Men heldigvis finnes det flere muligheter for å få oversikt og kontroll på økonomien.

Hvis du eier bolig, er det lurt å se om du har friverdi i boligen. I Norge kan man som regel låne opp til 85% av boligens verdi. Dette betyr at du eier boligen, men har et boliglån på opptil 85% som du betaler banken. Hvis du ikke har allerede lånt opp mer penger på boligen fra du først begynte å betale ned boliglånet, har du mest sannsynlig litt frikapital friverdi. Hvis du har nedbetalt boligen over tid, «eier» du en større del av boligen, som du igjen kan velge å bruke som pant for å låne mer penger. Og hvis boligverdien øker, for eksempel ved at den blir pusset opp, har du enda mer friverdi. du kan øke lånet med.

Når man finner ut av at man sitter med flere smålån hos ulike aktører med høye renter som koster mye, vurderer mange å undersøke om de har nok friverdi i boligen for å kunne refinansiere. Mange lurer da på hvorfor man vil ha enda mer gjeld når gjelden allerede spiser opp så mye av inntekten? Å refinansiere er å ta eksisterende gjeld, og bake det sammen til ett lån. På denne måten har man bare en rente å forholde seg til, og man samler lånene i ett sted. I Bluestep tilbyr vi omstartslån, som betyr at vi hjelper deg samle usikret og dyr smålån inn i boliglånet ditt.  

Det er viktig å huske at uansett verdi på boligen, kan de fleste banker ikke tilby lån hvis dette overstiger 5 ganger brutto årslønn av personen eller personene som ønsker å ta opp eller øke lånet.

Pusse opp for seg selv

Ønsker du å pusse opp for deg selv er det et stort spenn på hvor «billig» og hvor dyrt det kan bli. Her er det vanligvis en god ide å sette seg ned og tenke gjennom hva du ønsker å pusse opp og hvorfor. Er hovedmotivasjonene forandring, trenger det ikke nødvendigvis å være det største budsjettet som trengs. Små triks som kan endre et helt rom er:

  • Tekstiler; her er det snakk om alt fra gardiner, puter og til og med tepper. Tekstiler blir sett på som rommets «accessories». Det er de som gir rommet prikken over i-en.
  • Planter; planter kan virkelig løfte et rom, og gjøre det mer innbydende. Å ha flere planter er også veldig populært innen interiørverden for tiden. Men være gjerne obs på om plantene du kjøper inn er giftige eller ikke hvis du har husdyr.
  • Rammer; Det kan være bilder av venner og familie, kunst du liker eller bare tegninger fra barna eller barnebarna. Å pynte veggene med fine rammer og hyller, får du enda en mulighet til å gi et personlig preg over stilen.

Uansett om du bestemmer deg for å gå for et større oppussingsprosjekt eller et mindre et, er det beste å sette opp et budsjett og lage en spareplan. Er det et faktisk behov for et større prosjekt, som for eksempel drenering og du mangler penger, kan du snakke med banken din og se om du har friverdi for å finansiere oppussingen. Om det blir et mindre prosjekt, som å bytte frontene og benkeplaten på kjøkkenet, og ikke bytte ut hele kjøkkenet eller kjøpe litt ekstra detaljer, er det lett å bruke mer enn det man har. Prøv å skrive ned hva du er villig til å betale for ulike ting, og hva ditt faktiske budsjett ligger på før du begynner å handle.

Det er greit å ha en oversikt over hva du faktisk kan gjøre selv og hva du trenger fagfolk til. Enkelte ting som å legge gulv, male, flislegge, sette opp nye dører og mer er blant annet ting du kan gjøre selv. En god tommelfingerregel å huske på er områder som har med det elektriske, membran og vannrør å gjøre, da dette krever sertifisering og er forbeholdt fagfolk. Dette er også områder som kan påvirket sikkerheten av boligen, og eventuelt skade den. Og når uhellet først er ute, koster det vanligvis mye å fikse opp i. Hvis du ikke kan vise til fagfolk som har utført arbeidet som har svekket eller skadet boligen, kan forsikringsselskapet ditt nekte å betale erstatningen.

Trenger du penger til oppussing, men fått nei fra banken?

Som nevnt litt lengre opp, så kan det være lurt å samle dyre smålån og kredittkortgjeld i et omstartslån, slik at du får mer å rutte med. Kredittkort har ofte en rente på rundt 25 prosent, så det vil alltid lønne seg å bli kvitt dyr gjeld av denne typen først. Når du samler dyr gjeld i ett omstartslån reduserer du utgiftene dine, og dermed har du mer til overs – for eksempel til oppussing. Dette er fordi du enten kan få lavere rente i gjennomsnitt enn det du betaler allerede, eller så kan du bake det inn i boliglånet som fordeler lånet over en lengre tidsperiode enn for eksempel forbrukslån.

Når andre banker sier nei, kanskje vi i Bluestep kan å hjelpe deg. Det gjør vi gjennom å fokusere på hvordan økonomien din vil bli i fremtiden, istedenfor å fokusere på hvordan den var i fortiden. Når du sender lånesøknaden din til oss, blir den behandlet og vurdert av en av våre dyktige saksbehandlere – som også gir deg personlig oppfølging.

Lånekalkulator for omstartslån

Beregne enkelt hvor lav månedskostnaden din kan bli hvis du refinansierer med et omstartslån hos oss.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 5,95% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 1.668.466, totalt kr 3.668.466