Slik reduserer du strømforbruket: 15 tips for å spare strøm

Å redusere strømforbruket er både miljøvennlig og bra for lommeboken. Det er mange måter å redusere strømregningen på og de fleste av dem kan du gjennomføre umiddelbart og med enkle grep. Vi gir deg 15 tips til hvordan du kan spare strøm i vinter. 

1. Slå av lys og elektronikk

Det første og kanskje enkleste tipset er å slå av lys og elektriske apparater du ikke bruker. Standby-modus bruker overraskende mye energi – så trekk ut ladere fra stikkontakten og slå av apparatene helt. Husk også å slå av lysene i rom du ikke oppholder deg i eller når du forlater hjemmet.

2. Velg energieffektive hvitevarer

Hvis dine gamle hvitevarer går i stykker eller du vurderer å kjøpe nye, velg mer energieffektive alternativer. Energimerkene hjelper deg med å identifisere hvilke produkter som har lavere energiforbruk.

3. Bytt til LED-lys

Bytt ut tradisjonelle glødelamper med energieffektive LED-lamper som bruker mindre energi og varer lenger. Dette reduserer strømforbruket og øker levetiden til lampene.

4. Bruk peis eller vedovn

Hvis du kan velge oppvarming i hjemmet ditt, kan det være billigere å velge peis eller vedovn, fremfor elektrisk oppvarming. Spesielt på kalde dager. 

5. Juster temperaturene i ulike rom

Sjekk temperaturene i ulike rom i hjemmet: Kanskje oppvarmingen i boden eller garasjen kan senkes? Vurder også å senke temperaturen på soverommet, for eksempel til 18 grader. Lavere temperatur sparer ikke bare strøm, men hjelper også med bedre søvn.

6. Hold døren på badet lukket

Hvis badet ditt har gulvvarme, sørg for at døren forblir lukket. Når døren er åpen, kan elektrisk gulvvarme også varme opp andre rom og dermed øke strømforbruket.

7. Følg med på strømprisene

Hvis du har en spotprisavtale, er det lurt å følge med på strømprisene. Da kan du planlegge bruk av strømkrevende apparater når strømmen er billigere, f.eks. lading av bil. 

Hvis du har en fastprisavtale, kan du vurdere å sammenligne den med andre strømleverandører. Sjekk om du kan få en billigere avtale fra en annen strømleverandør.

8. Smart bruk av elektronikk

Optimaliser bruken av elektroniske enheter ved å koble dem til smarte strømuttak. Disse uttakene lar deg planlegge når enhetene skal være på, og noen kan til og med oppdage når enhetene ikke er i bruk og slå dem av automatisk. Dette fungerer ofte bra for TV-er, ladere og andre enheter som kan være i standby-modus når de ikke er i bruk.

Refinansiering med sikkerhet i bolig

Få bedre kontroll over økonomien og lavere månedlige kostnader ved å samle dyre smålån.

  • Senk månedskostnadene
  • Lavere rente
  • Forenklet økonomisk hverdag ved å samle lån

Søk refinansiering

9. Sjekk energiklassifiseringen for boligen din

Hvis du skal kjøpe eller bytte bolig, bør du legge merke til det nye hjemmets energiklassifisering. Energieffektivitet måles vanligvis fra A til E, der A er best.

10. Vær sparsommelig med varmt vann

Strømforbruket knyttet til varmt vann kan ofte være overraskende høyt. Hold derfor varme dusjer så korte som mulig og unngå bruk av varmt vann, hvor det ikke trengs. Her kan du også spare penger på vannregningen.

11. Solcellepaneler

Installering av solcellepaneler er en større investering, men kan være økonomisk lønnsomt på lang sikt. Solcellepaneler er også miljøvennlige, da de produserer strøm fra fornybare energikilder, og dermed sparer begrensede naturressurser.

12. Sjekk tetningene rundt vinduene

God isolasjon holder varmen inne i hjemmet ditt, spesielt på kalde vinterdager. Sjekk tetningene rundt vinduene og legg til ekstra isolasjon om nødvendig. Det er mulig å kjøpe tetningslister som enkelt kan installeres rundt vinduer hvor du kjenner at det trekker litt ekstra. 

13. Bruk naturlig lys så mye som mulig

Utnytt naturlig lys så mye som mulig. Åpne gardinene og dra nytte av dagslys for å redusere behovet for kunstig lys.

14. Vask klær mer energieffektivt

Pass på at du vasker bare fulle maskiner med tøy, og vurder også å lufttørke klær i stedet for å bruke tørketrommel. 

15. Av-is fryseren

Ofte samler det seg et islag i fryseren. Dette øker energiforbruket. Det lønner seg derfor å tine fryseren og rengjøre den, for eksempel to ganger i året eller når is begynner å samle seg.