10 smarte tips for en bedre studentøkonomi

Som student opplever du mange fristelser. Kanskje du akkurat har flyttet hjemmefra og gleder deg til å kose deg med alt storbyen har å by på, som uteliv, shopping og caffè latte på vei til forelesning? I så fall må du tenke deg godt om før pengene begynner å gli ut av hendene dine.

Basislånet for studieåret 2021–2022 er 126 357 kroner for studenter som får lån og stipend. Siden et studieår er på 11 måneder, tilsvarer dette rett i overkant av 11 400 kroner per måned. Da sier det seg selv at det kan være smart å tenke seg om en ekstra gang før du går ut, kjøper de kule skoene eller tar en tur innom kaffebaren på hjørnet.

  1. Lag budsjett
    Ja, vi vet det høres kjedelig ut, men det er enklere enn du tror. Gå gjennom og se hva du bruker på mat, drikke, klær og ikke minst småkjøp i løpet av en måned. Vi tipper du får deg en overraskelse eller to. Les mer her.
  2. Ta deg en ekstrajobb
    Dette er kanskje enklere sagt enn gjort, men det er verdt et forsøk eller flere. Lag en ordentlig CV, skriv et hyggelig brev og ta turen innom bedrifter og butikker i nærområdet. Bare pass på at du ikke får mindre stipend fra Lånekassen fordi du går over inntektsgrensen.
  3. Ekstra lån, stipender og rabatter
    Sjekk med Lånekassen om du er berettiget til å få utbetalt ekstra basislån. I Legathåndboken kan du søke blant over 2000 stipender – enkelte av dem gir deg titusenvis av kroner ekstra hvert år. Som student får du i tillegg rabatt mange steder.
  4. Bo og reis billigere
    Boutgifter er ofte det du som student bruker mest penger på. Kanskje du kan bo litt lenger unna? Det er som regel rimeligere i utkanten enn i sentrum eller nært skolen. Hva med å få deg et rom i kollektiv? Da er dere jo flere som deler på husleie, strøm, bredbånd og streamingtjenester. Du bør også kvitte deg med bilen og reise kollektivt. Eller gå og sykle.
  5. Forsikringer og strøm
    Når du først har funnet deg et sted å bo må du ha forsikringer. Det som absolutt er nødvendig er innboforsikring og reiseforsikring. De fleste selskaper tilbyr også egen studentforsikring.
  6. Bruk litt mindre penger hver dag
    Planlegger du matinnkjøpene og drar på butikken blir det færre impulskjøp i kiosken. Spør også deg selv om du virkelig trenger en ny bukse akkurat nå. Du sparer dessuten mye på å ta med deg termos og matpakke hjemmefra istedenfor å kjøpe i kantina – den nevnte daglige latten kan koste deg 15 000 kroner i året!
  7. Begrens byturene
    Det er gøy å gå ut, men det er morsommere å være med gode venner. Inviter til middag på hybelen eller lag mat sammen i kollektivet. Da sparer du dessuten mye penger på drikke. Blir dere en fast gjeng kan det jo gå på rundgang? Men husk – det er viktig å være sosial, så ta en tur til studentkroa et par ganger i uken.
  8. BSU og annen sparing
    Dette er ofte vanskelig på en trang studentøkonomi, men har du mulighet bør du opprette BSU. Da får du både skattefradrag og god innskuddsrente.
    Det er også smart å ha penger i bakhånd, for plutselig kan det komme en uforutsett utgift – mobilen tar kvelden, PC-en kneler eller kjøleskapet trekker sitt siste sukk. Når det skjer, sjekk prisene på det du skal ha på sammenligningstjenester på nettet, eller…
  9. Kjøp brukt og selg det du ikke trenger
    Om du skal ha mobil, PC, møbler, hvitevarer eller andre ting finnes det mange nettsteder der du kan kjøpe brukt, som Finn.no eller på Facebook. Der kan du også selge det du ikke trenger. Ta en titt i skuffer og skap – her kan det ligge mye av verdi andre vil sette pris på.
  10. Hold deg unna Luksusfellen
    Betal regningene i tide, så slipper du unødvendige gebyrer. Og selv om det skulle knipe på pengene, ikke fall for fristelsene til å ta opp forbrukslån eller skaffe deg kredittkort. På en studentøkonomi er det vanskelig å betale tilbake, og klarer du ikke det vokser lånet fort – faktisk kan et kredittkort doble seg på bare tre år!

Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til som student! For mange er dette den beste perioden i livet, selv om økonomien til tider kan være trang. Og dersom det virkelig kniper – finn frem denne listen og se om du har glemt noe.

Laster