5 smarte sparetips i hverdagen

5 sparetips i hverdagen – med relativt enkle grep kan du kutte små utgifter her og der, som samlet kan utgjøre store beløp som gjør godt for lommeboka.

Sliter du med å få pengene til å strekke til? Økte levekostnader kan gjøre det utfordrende for mange å få endene til og møtes, men det finnes enkle grep som kan gjøre en stor forskjell for økonomien din. Her er fem enklesparetips.

1. Sett opp et budsjett

Å sette opp et budsjett er en svært effektiv måte å få oversikt over forbruket og kontroll på økonomien på. Bedre kontroll på økonomien kan gjøre det lettere å sette av noen kroner hver måned til en buffer slik at man har penger til planlagte og uforutsette utgifter.

Her kan du laste ned vår gratis budsjettmal for både personlig og familiebudsjett.

2. Del eller stopp abonnementer

Ta en gjennomgang av abonnementene dine og kutt de du ikke har behov for. Det kan være et abonnement på en streamingtjeneste du ikke bruker eller et støttemedlemskap på treningssenteret.

Et annet alternativ er å gå sammen med familie eller venner og dele på de ulike tjenestene som tilbyr flere brukere.

3. Planlegg matinnkjøpene

Mat er for mange en av de største utgiftspostene i løpet av en måned, og med økte matvarepriser vil det kunne være mye å spare på å planlegge innkjøpene.

Ved å lage ukesplaner for blant annet middager vil du både unngå unødvendige kjøp og det er enklere å bruke opp alle matvarene. Bra for miljøet og lommeboka.

4. Betal faste utgifter først og regningene i tide

Sett av og betal faste utgifter som boliglån, strøm, mat, etc. først, slik at du har betalt faste kostnader før du bruker penger på andre ting.

Betal regninger i tide før forfall slik at du unngår unødvendige utgifter som purregebyr, renter eller innkassovarsel og betalingsanmerkninger.

5. Sett av penger til utgifter og sparing på øremerkede kontoer

Det kan være lurt å opprette egne kontoer for faste utgifter og sette opp trekk samme dag som lønning. På denne måten glemmer du ikke å sette av penger og du får bedre oversikt over hvor mye du har til overs.

Et annet tips er å sette opp et fast trekk til en sparekonto slik at du har en buffer til uforutsette utgifter. Det er ikke så mye som skal til for å havne i økonomisk ubalanse og at vaskemaskinen ryker kan være nok for mange. En bufferkonto er derfor smart å ha.