De vanligste årsakene til økonomiske problemer

Det er ikke så mye som skal til for å havne i økonomisk ubalanse. Her er de vanligste årsakene til at nordmenn får gjeldsproblemer.

Hele fem prosent av den voksne befolkningen i Norge har betalingsanmerkninger og gjeldsproblemer, og vi nordmenn har til sammen 151,2 milliarder kroner i usikret gjeld, ifølge Gjeldsregisteret. Dette tallet, altså vår samlede kredittkort- og forbruksgjeld, har falt med 9,8 milliarder siden januar 2021, men etter gjenåpningen av samfunnet har nedgangen flatet ut.

 – Vi har utvilsomt mye usikret gjeld, men nå viser tallene at mange har betalt ned på sine usikrede lån og ikke nødvendigvis tatt opp mer forbruksgjeld under koronapandemien, sier Steinar Thoresen. Han er Norgessjef i Bluestep Bank, og har møtt mange med gjeldsproblemer.

Norgessjef i Bluestep Bank, Steinar Thoresen

Norgessjef i Bluestep Bank, Steinar Thoresen

Ferske tall fra Gjeldsregisteret antyder at vår usikrede gjeld igjen er på vei opp, samtidig som boliglånsrenten og strømprisene øker.

– Hvis flere utgifter nå plutselig øker, kan det bli utfordrende å håndtere andre utgiftsposter. Om folk ikke klarer å tilpasse forbruket sitt, kan det innebære at flere havner i økonomisk ubalanse, sier Thoresen.

Ifølge Thoresen er det en rekke hendelser som kan føre til ubalanse i økonomien, og understreker at det ikke nødvendigvis er uforsiktighet som gjør at man havner i en slik situasjon.

– Mange kjenner på et stigma og bebreider seg selv, men hvem som helst kan havne i økonomisk uføre. Som regel har man en plan, men så går ikke alltid ting som forventet. Det ville for eksempel gått helt fint å betale den ferieturen med kredittkort, men så røk kjøleskapet med en gang du kom hjem, og da gikk hele planen i vasken.

De vanligste årsakene til økonomiske problemer

Uforutsette kostnader er én av hendelsene som kan utløse økonomiske problemer. I tillegg er alvorlige livshendelser gjennomgående årsaker, ifølge Thoresen.

– Det kan starte som små ting, som eskalerer og blir til alvorlige økonomiske utfordringer. Om du ikke har lagt penger til side i tilfelle slike regnværsdager, kan disse hendelsene og situasjonene få snøballen til å rulle, forklarer eksperten.

  • Uforutsette kostnader
  • Høyt forbruk
  • Samlivsbrudd
  • Alvorlig sykdom
  • Psykisk uhelse
  • Permittering eller arbeidsledighet
  • Ulykker
  • Rus

Les også: Fire av ti er økonomisk utrygge– hvorfor øker nordmenns gjeld?

Mange klarer ikke justere forbruket

Så lenge du klarer å tilpasse forbruket ditt til inntektene og utgiftene du har, skal du ifølge eksperten fint håndtere et inntektstap eller en utgiftsøkning. Problemet er at dette er en utfordring for mange.

– Vi har høye lønninger i Norge, som gjør at vi kan ta opp store lån og bruke mye penger. I gode tider, fungerer det bra. Men det kan bli vanskelig å omstille seg, om en får et inntektsfall. I stedet for å redusere forbruket, er det ofte veldig enkelt å betale med kredittkort eller ta opp dyre forbrukslån.

Klær på kleshenger

Psykolog: – Få handlingshjulene til å rulle

Ifølge psykolog Egon Hagen, som har jobbet som klinisk psykolog og nevropsykolog i en årrekke, samt står bak podkasten Psykologen på NRK, er penger utrolig viktig for oss.

– Penger åpner dører og gjør at vi kan realisere alle mulige ting. Om økonomien slår sprekker, kan evnen til selvbedrag bli så stor at en dytter problemet foran seg, og gradvis havner i et uføre, forklarer Hagen.

Han mener det første steget for å løse økonomiske utfordringer, er å stikke hull på selvbedraget og innse at en har et problem.

– Kanskje har du innsett at du har kommet i et uføre, men du har ikke kommet dit at du greier å gjøre noe med saken ennå. Da er det viktigste å komme i gang med noe, og få handlingshjulene til å rulle. Da vil du komme inn i en mestringsfase, og plutselig er du i gang med å løse selve problemet.

Det er ikke så mye som skal til for å havne i økonomisk ubalanse, men det er heller ikke så mye som skal til for å komme seg på bena igjen.

Ønsker du å vite mer om omstartslån og mulighetene for en fremtid med tryggere økonomi?

Ring oss på 21 30 52 00, eller send oss en e-post på kundesenter@bluestep.no for en uforpliktende samtale, eller trykk her for å søke om omstartslån.

Lånekalkulator for refinansiering

Beregne enkelt hvor lav månedskostnaden din kan bli hvis du refinansierer med et omstartslån hos oss.

Laster

Representativt eksempel i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,55 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.622.146, totalt kr. 4.622.146. Vennligst les om våre refinansieringsrenter og vår refinansieringskalkulator hvis du vil vite mer.