Flere søker hjelp til å håndtere forbruksgjeld
For andre år på rad synker nordmenns forbruksgjeld. Samtidig øker etterspørselen etter refinansiering gjennom omstartslån. – Flere søker om hjelp til å håndtere gjeld. Vi er svært glade for å se at nær 94 prosent av de som kommer til oss for hjelp klarte å stoppe gjeldsspiralen og få en sunnere økonomi i 2021, sier Steinar Thoresen i Bluestep Bank.
Nordmenns gjeld knyttet til personlig forbruk gikk ned i både 2020 og 2021. Ved årsskiftet var den samlede forbruksgjelden i Norge på 150,1 milliarder kroner viser tall fra Gjeldsregisteret. Det er 6,8 prosent lavere enn i desember året før. Også da var nedgangen markant, med et dropp på 7,3 prosent. Det vil si at den samlede norske forbruksgjelden er redusert med til sammen 23,6 milliarder siste to år.
Flere har nedbetalt gjeld
Samtidig som forbruksgjelden går ned, øker utlånet til nisjebanker som tilbyr refinansiering. 36 % flere fikk hjelp til å håndtere dyre forbrukslån gjennom refinansiering i 2021 som i 2020, viser tall fra eiendomsregisteret.
– Nordmenn har benyttet pandemien til å rydde opp i økonomien sin. Mange har nedbetalt gjeld og spart mer, mens andre har senket kostnadene ved å refinansiere dyr forbruksgjeld i et omstartslån. Det er lettere å senke forbruket når samfunnet er nedstengt og å ta grep om den økonomiske situasjonen vår, sier Steinar Thoresen. Han er Norgessjef i Bluestep Bank, og har ti års erfaring med å hjelpe kunder som vil rydde opp i økonomien sin. Det vi ser nå, er resultatet av en sunn utvikling, mener han. 36 % flere fikk hjelp til å håndtere dyre forbrukslån gjennom refinansiering i 2021 som i 2020, viser tall fra eiendomsregisteret.
Bråbrems midt i julehandelen
Foreløpige resultater fra Virke viser at nordmenn økte handelen i november og desember med om lag 2 prosent siden 2020, og dermed julehandlet for nærmere 130 milliarder kroner. Men kjøpefesten foregikk ikke på kreditt.
Fra at forbruksgjelden økte 1,2 prosent i november med Black Week, sank den brått da myndighetene innførte strengere koronatiltak i desember. Istedenfor en forventet økning, gikk forbruksgjelden ned med 3,4 milliarder kroner, skriver Finansavisen. Det er en nedgang på 2,2 prosent, og gjør desember til den måneden med største nedgang i forbruksgjeld i andre halvår.
– I desember så vi tydelig hvordan usikkerhet gjør oss mer forsiktige med økonomien. Julebordsesongen ble avblåst og reiser ble avlyst. Det er positivt å se at mange klarte å unngå å pådra seg forbruksgjeld i innspurten av julehandelen, sier Thoresen.
Refinansiering med sikkerhet i bolig
Få bedre kontroll over økonomien og lavere månedlige kostnader ved å samle dyre smålån.
- Senk månedskostnadene
- Lavere rente
- Forenklet økonomisk hverdag ved å samle lån
Bruker verdistigning
Boligmarkedet har vært hett under pandemien, og høy verdistigning gjør at mange har ledig sikkerhet å stille i boligen. Den muligheten har flere benyttet seg av: I 2021 refinansierte nordmenn boliglån og annen gjeld til en verdi av 890 milliarder inn i boligen, viser tall hentet fra eiendomsregisteret. Det er en økning på 14 prosent fra året før.
– Det vi ser er av disse tallene at flere og flere nordmenn refinansierer dyr forbruksgjeld med pant i boligen og tar et omstartslån med lavere rente og lavere månedskostnad. Altså at folk bruker verdien på boligen sin for å rydde opp i gjelden. Tall fra SSB viser at 70,1 % av Norges befolkning eier egen bolig. Men ikke alle har vært klar over at et omstartslån med sikkerhet i bolig et alternativ når man sliter med å betale ned dyre forbrukslån. Et alternativ når banken sier nei, sier Thoresen.
De aller fleste lykkes
Av alle kundene til Bluestep Bank, opplevde nær 94 prosent at privatøkonomien ble stabilisert eller forbedret i 2021.
– Det viser at refinansiering er et viktig verktøy for å få orden på økonomien, for dem som sliter med usikret gjeld. Det er en del av løsningen, men ikke hele løsningen. Det innebærer også at kundene må endre forbruksmønster og/eller ta andre grep i tillegg for å få økonomien på rett kjøl. De positive tallene for 2021 viser at de aller fleste har klart nettopp det.