Kom deg videre: Fem råd som kan få deg ut av økonomisk trøbbel

Nesten halvparten av oss nordmenn opplever at inntektene ikke alltid strekker til, men det er ikke sikkert du behøver gjøre store grep for å få kontroll på økonomien igjen.

Det kan være mange grunner til at det blir litt trangt mot slutten av måneden. Kanskje har du gått gjennom et samlivsbrudd, og dermed fått flere utgifter enn tidligere, eller så røk plutselig både vaskemaskinen og tørketrommelen samtidig, og gjorde et solid innhugg i lommeboken.Graf: 46 prosent opplever at hustandens inntekter ikke strekker til hver månedHele 46 prosent av oss nordmenn sier at de ofte eller en gang iblant havner i en situasjon der pengene ikke strekker til, ifølge en undersøkelse utført av YouGov på vegne av Bluestep.

– Små og store hendelser kan påvirke økonomien, og det er ikke nødvendigvis en stor krise å miste kontrollen i en periode. Men noen har vanskelig for å hente seg inn igjen, og noen tar kanskje ikke grep tidlig nok, sier Anders Gabriel Holm, leder for kundesenteret til Bluestep.

Anders Gabriel Holm

Holm mener det er fem ting du bør gjøre, om du ønsker bedre kontroll over din egen økonomi:

1. Få oversikt over eget forbruk

Det første du bør gjøre er, ifølge Holm, å logge inn i nettbanken din og bruke «Mitt forbruk»-tjenesten, som gir deg god innsikt i hvordan du bruker pengene dine.

– Mange er ikke klar over hvor pengene tar veien, og får kanskje en liten «aha-opplevelse» når de ser hvor pengene faktisk går.

2. Kutt unødvendige kostnader

Etter å ha fått oversikt i nettbanken, kan du vurdere hvor du ønsker å kutte kostnader. Kanskje kan du lage mat hjemme litt oftere, og redusere antall restaurantbesøk, eller du kan skru ned varmekablene en grad eller to og droppe halvtimes lange dusjer.

– Ta også en titt på streaming-tjenester eller abonnementer, som bare ruller og går. Vurder om du har bruk for alle tjenestene, eller om det er noe av dette du kan si opp.

3. Se om du kan finne rimeligere alternativer

I tillegg til å kutte kostnader, kan det lønne seg å se om tjenestene du allerede bruker kan leveres til en rimeligere pris gjennom andre leverandører.

– Sjekk om du kan få en bedre pris på strømavtalen din, eller bytt strømleverandør. Og gjør det samme med for eksempel bredbånd- eller TV-tjenester, sier Holm.

Kanskje er det også flere i husstanden som abonnerer på de samme tjenestene? Undersøk om det er mulig å skifte til familiemedlemskap.

4. Få oversikt over gjelden din

Flere er ikke klar over hvor mye gjeld de faktisk har, men etter at Gjeldsregisteret kom, har det blitt mye enklere å få oversikt.

– Logg deg inn på Gjeldsregisteret og få oversikt over gjelden din. Se om det finnes kredittkort du ikke bruker, som du kan si opp, og om du har gjeld som bør refinansieres. Kontakt banken din og se om du kan få redusere renten på boliglånet.

Klikk her for å se hvordan vi kan hjelpe deg med refinansiering av gjeld og forbrukslån

5. Sett opp et månedsbudsjett

Til sist tipser eksperten om å sette opp et månedsbudsjett, som tydeliggjør utgiftene dine og gir deg en pekepinn på hvilket forbruk du bør justere på.

– Det kan også være smart å sette opp et fiktivt lavere budsjett, for å se om du tåler et inntektsfall.

Klikk her for å laste ned vår mal til å lage et personlig månedsbudsjett

Representativt eksempel i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,55 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.622.146, totalt kr. 4.622.146.

Lånekalkulator for refinansiering

Beregne enkelt hvor lav månedskostnaden din kan bli hvis du refinansierer med et omstartslån hos oss.

Laster

Representativt eksempel i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,55 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.622.146, totalt kr. 4.622.146. Vennligst les om våre refinansieringsrenter og vår refinansieringskalkulator hvis du vil vite mer.