Skolestart
Høsten er her igjen, noe som for mange er synonymt med skolestart. Dessverre er det også en tid hvor mange foreldre føler seg presset til kostbare innkjøp de ikke har råd til. Skolestart trenger imidlertid ikke være en dyr affære. Med disse tipsene kan barnet få utstyret det trenger, uten at lommeboka skriker i smerte.
Det er ingen tvil om at skolestart er en spennende periode fylt med forventninger, nye utfordringer og nye venner. Imidlertid betyr det dessverre også mange nye utgifter. For skolestart kan nemlig være en dyr affære - i fjor brukte foreldre i snitt 1.340 kroner per barn til skolestart.
Ikke bare skal barnet ha nødvendig utstyr som sekk, pennal, blanke ark og fargestifter tel. Mange foreldre føler på et sterkt kjøpepress, og derfor går til innkjøp av dyre merkeklær og duppedingser for at sine kjære små ikke skal føle seg utenfor - selv om lommeboka kanskje ikke tillater det.
Imidlertid finnes det måter å gi barnet ditt utstyret det trenger til skolestarten, uten at det setter deg i en økonomisk knipe.
4 smarte tips til skolestart
- Kjøp brukt skolesekk og annet utstyr
Skoleutstyr trenger ikke være dyrt - mange steder finner du brukt utstyr av høy kvalitet som tilsynelatende ser helt nytt ut.
Et søk etter “skolesekk” på Finn.no gir for eksempel over 2000 resultater. Her kan du altså finne gode og fine sekker til en billig penge. Husk imidlertid på at funksjonalitet kommer før design - pass dermed på at du velger en sekk som sitter godt på ryggen og gir god støtte. Å jakte bruktmarkeder fungerer også veldig godt for klær og annet utstyr som pennal, fargestifter, kalkulatorer og lignende. Også her er mye i meget god stand, enten på nett eller loppemarkeder. - Sammenlign priser før du kjøper nytt skoleutstyr
Noen ting er best å kjøpe nytt, for eksempel vannflasker og lignende. Sørg imidlertid for å sammenligne prisene på skoleutstyret før du drar i butikken - det kan du spare mange hundrelapper på. I mange tilfeller kan det nemlig være store variasjoner fra butikk til butikk.
Det finnes flere nettsteder (som for eksempel Prisguiden.no) hvor du kan du både sammenligne priser og se prishistorikken, slik at du kan kjøpe varen billigst mulig. I tillegg finnes det flere apper og nettsteder hvor du kan få rabattkoder eller tilbud på varer og tjenester. - Skriv liste og planlegg innkjøpene
Å planlegge innkjøp i god tid er kanskje det aller smarteste (men også vanskeligste?) du kan gjøre. Da har du god tid til å finne varen som best passer dine behov, og har mulighet til å vente til det kommer på salg eller til produktet er utenfor sesong.
Når det gjelder sesongbaserte varer, som høstjakker og lignende, er det fort gjort å komme på at du trenger den i det gradestokken går mot minus. Da er gjerne varen priset på sitt høyeste, og du går glipp av muligheten for å spare.
I slike tilfeller er det lurt å skrive ned ting du trenger med en gang du kommer på dem. På den måten vil du få en liste over utstyr du trenger, slik at du kan vente med å kjøpe til det kommer på salg eller prisene synker. I mellomtiden kan du låne av familie, venner eller naboer - mer om det i avsnittet under. - Låne eller leie utstyr
I mange tilfeller kan barn være helt opphengt i en duppedings, før de plutselig går lei og jakter neste “hype”. Dersom du er usikker på hvor mye barnet ditt kommer til å bruke sitt nye leketøy kan det være lurt å teste det gjennom å leie eller låne tingen av enten kjente eller ukjente.
Hør med familie, venner eller andre foreldre om du kan låne av dem. Alternativt finnes det også gode muligheter for å leie fra fremmede. Det finnes flere nettsteder for dette.som blant annet leier ut tv-spill, hoverboard, sportsutstyr, og masse annet til en billig penge.
Enten barnet ditt har sin aller første skoledag eller starter på nytt trinn, er du forhåpentligvis bedre rustet for en litt billigere skolestart - og én bekymring lettere - med disse tipsene.
Vil du ha flere gode råd for en sunn økonomi? Les om hvordan få kontroll på økonomien med en budsjettmal her.