Få mer ut av feriebudsjettet
Enten du vanligvis drar til utlandet eller holder deg innenfor landets grenser i løpet av ferien, er det enkelt å ta en ferie fra dagliglivet og de faste utgiftene det inkluderer. Et enkelt og oversiktlig budsjett for sommerplanene kan være hjelpsomt for å sørge for at pengene strekker gjennom hele sommeren.
For de fleste betyr sommeren litt ekstra fri å se frem til. Men mer fritid enn vanlig betyr også flere små utgifter hver dag, og det er lett for oss å bruke mer penger enn planlagt. Heldigvis er det noen enkle ting du kan gjøre for å holde kostnadene nede i løpet av ferien.
Tilpass ferien til lommeboken
Et budsjett trenger ikke å være tungvint eller ta lang tid å lage. Det viktigste er at det gir deg en god oversikt over alle utgiftene og viser hvor mye penger du har å rutte med til sommeraktiviteter og ferien. Det enkleste og beste er vanligvis å lage et ukentlig budsjett. Det gir en mer detaljert oversikt som kan følges opp jevnere og se hvor pengene går mest og fortløpende, samt hvor du kan spare penger.
Start med å skrive ned alle de faste kostnadene du vet at ferien vil føre med seg, deretter kan du estimere hvor mye penger som er igjen for de resterende utgiftene for ferien. Kanskje du har kjøpt togbilletter, leid feriehus eller driver med litt aktivitet som koster litt ekstra? Husk å også inkludere de vanlige løpende faste kostnadene som strøm, leie og forskjellige abonnementer i budsjettet. Les mer hvordan få kontroll på økonomien med en budsjettmal.
Fire tips for å holde kostnadene nede
Ved å planlegge og tenke på utgiftene og aktivitetene i løpet av ferien, er det mulig å spare mye penger uten å la det gå ut over feriegleden. Her er fire enkle tips som vil utgjøre en stor forskjell for lommeboken i ferien.
- Planlegg måltidene dine
Mat og kaffe blir fort store utgifter om sommeren, spesielt for barnefamilier. Det er med andre ord mye penger å spare ved å planlegge og tilberede måltider. Spis gjerne en god frokost hjemme, lag lunsj og ta en piknik i parken eller stranden og ta med din egen kaffe for å nyte utendørs, i stedet for å drikke kaffe på en kafé. Å redusere de små daglige utgiftene er en enkel måte å redusere kostnadene på. - Velg aktiviteter som ikke koster så mye
Husk at det ikke er prisen som bestemmer hvor god en aktivitet eller opplevelse er. Å gå på telttur, ta familien til lokale bymuseer, dra på gårder som har åpent for å plukke frukt og bær, besøke husdyrparker og se på dyr, brygge en kaffetermos og ta en dagsutflukt eller arrangere en vannkrig hjemme i hagen kan være minst like verdsatt som dyrere alternativer. - Gå gjennom de faste kostnadene
Kanskje det ikke blir så mye TV-titting i sommer? Da kan du benytte anledningen til å avslutte abonnementstjenester og andre ting som du ikke vil bruke om sommeren. Har du dyre smålån, avdrag eller kreditter som ligger og koster penger hver måned? Da kan det være lurt å samle inn disse og redusere de månedlige kostnadene. På den måten får du mer penger i sommer. Her kan du lese mer om hvordan det fungerer. - Vær forsiktig med kredittkortet ditt
Det er en rekke fordeler med å bruke et kredittkort. For eksempel kan det være bra å betale for hotell og reise på kredittkort hvis den inkluderer reiseforsikring. Men det har vist seg å være lett å bruke litt for mye når vi bruker kredittkort sammenlignet med vanlige bankkort. Med bankkort er det ikke lenger mulig å handle når pengene har gått tom, og det vil derfor være litt lettere å holde seg til budsjettet i løpet av ferien.
Med en feriebudsjett på plass
Nå vil det være lettere å ta aktive valg og være i stand til å kose deg uten bekymringer, slik at slutten av sommeren kan føles like fantastisk som begynnelsen. Start med å skrive ned alle de faste kostnadene du vet at ferien vil føre med seg, deretter kan du estimere hvor mye penger som er igjen for de resterende utgiftene for ferien. Kanskje du har kjøpt togbilletter, leid feriehus eller driver med litt aktivitet som koster litt ekstra? Husk å også inkludere de vanlige løpende faste kostnadene som strøm, leie og forskjellige abonnementer i budsjettet.