Økte priser skaper bekymring

Prisene på strøm, drivstoff og mat har steget kraftig i år. Samtidig har renten økt. Mange kjenner dette på lommeboka og det er ikke så mye som skal til for å have i økonomisk ubalanse. 

Det siste året har vært preget av kraftige prisstigninger på flere områder. Prisene på en rekke råvarer har steget etter Russlands invasjon av Ukraina, og i tillegg til økte priser på drivstoff har matvarene hatt et stort prishopp. Strømprisen holder seg fortsatt høy og kombinasjonen av økte priser kan være utfordrende for mange.

1 av 4 bekymret

I en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Bluestep Bank i februar 2022 svarte 25 % av respondentene «ja» på spørsmålet «Har du vært bekymret for om du skal være i stand til å betale strømregningen i løpet av det siste halvåret?» 67 % svarte nei, mens 8 % av de spurte ikke betalte strømregningen.

Ekspertene bekymret

Det er ikke så mye som skal til for å havne i økonomisk ubalanse. De færreste av oss var forberedt på at en dusj plutselig kunne koste opp mot 20 kroner eller at matvareprisene skulle stige med hele 4,5 % på bare én måned (SSB).

- For mange skal det ikke mer til enn én uforutsett og overraskende stor regning for at ballen begynner å rulle, forklarer Erik Walberg Olstad. Han er Norgessjef i Bluestep Bank, og har møtt mange som har havnet i økonomisk ubalanse på grunn av store og uforutsette utgifter.

Erik.jpg

Norgessjef i Bluestep Bank, Erik Walberg Olstad

Ikke så mye som skal til

- Det som overrasker mange er at det rett og slett ikke alltid er økonomisk uforsiktighet og overforbruk som gjør at folk havner i økonomisk ubalanse. For mange er det nettopp en overraskende høy strømregning som skal til, forklarer Walberg Olstad.

Heldigvis er det ikke så mye som skal til for å komme seg i balanse igjen heller.

Er du en av dem som opplever å få en overraskende stor strømregning, og innser at den blir vanskelig å betale uten at det går utover andre utgifter, har Erik et klart råd:

- Om du kan, styr unna dyre kredittløsninger.

Når det gjelder strømregningen anbefaler også Walberg Olstad å ta kontakt med strømselskapet ditt, og vær ærlig om utfordringen du står i. Da viser du at du ønsker å gjøre opp for deg, selv om det blir vanskelig akkurat nå. Det gir dere et godt utgangspunkt for å legge en plan som fungerer for begge parter. Har du derimot allerede tatt opp lån for å betale regningen, anbefaler han at du prioriterer å betale ned lånet raskt, slik at det ikke blir hengende over deg.

- Det er mange grunner til at mange velger å ta opp kredittlån, og et dyrt usikret lån trenger ikke nødvendigvis være feil. Men du bør alltid ha en plan for nedbetaling klar, og holde deg til den.

Les mer: Sliter du med økte priser og å få pengene til å strekke til? Her er 5 smarte sparetips i hverdagen som kan hjelpe deg med å få bedre kontroll over økonomien.

Det er ikke så mye som skal til for å havne i økonomisk ubalanse, men i Bluestep Bank er vi opptatt av at det heller ikke er så mye som skal til for å komme seg på beina igjen.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt 4.009.071

Lånekalkulator for omstartslån

Beregne enkelt hvor lav månedskostnaden din kan bli hvis du refinansierer med et omstartslån hos oss.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt kr. 4.009.071