1 av 4 bekymret for å ikke kunne betale strømregningen

Det er ikke så mye som skal til for å havne i økonomisk ubalanse. En ny undersøkelse viser at mange er bekymret for å ikke kunne betale strømregningen.

Det siste halvåret har vært preget av skyhøye strømpriser. 1 av 4 har vært bekymret for å ikke være i stand til å betale strømregningen. Det viser en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Bluestep Bank i februar 2022*.

Der svarte 25 % av de spurte ja på spørsmålet “Har du vært bekymret for om du skal være i stand til å betale strømregningen i løpet av det siste halvåret?”. 67 % svarte nei, mens 8 % av de spurte ikke betalte strømregning.

Ekspertene bekymret

Det er ikke så mye som skal til for å havne i økonomisk ubalanse. De færreste av oss var forberedt på at en dusj plutselig kunne koste opp mot 20 kroner, eller at den panelovnen som alltid står på, skulle koste nærmere hundrelappen per dag.

–For mange skal det ikke mer til enn én uforutsett og overraskende stor regning til for at ballen begynner å rulle, forklarer Joachim Henriksen i Bluestep Bank. Han har mangeårig erfaring fra bank, og har møtt mange som har havnet i økonomisk ubalanse på grunn av store og uforutsette utgifter.

Også i sine spådommer for 2022 trakk Erik Walberg Olstad, Norgessjef i Bluestep Bank, frem både rentehopp og fortsatt høye strømpriser som elementer som vil prege privatøkonomien til mange nordmenn langt inn i 2022.

1 av 4 har vært bekymret for å ikke være i stand til å betale strømregningen. Det viser en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Bluestep Bank i februar 2022*.

Ikke så mye skal til

– Det som overrasker mange er at det rett og slett ikke alltid er økonomisk uforsiktighet og overforbruk som gjør at folk havner i økonomisk ubalanse. For mange er det nettopp en overraskende høy strømregning som skal til, forklarer Joachim.

Heldigvis er det ikke så mye som skal til for å komme seg i balanse igjen heller.

Er du en av dem som opplever å få en overraskende stor strømregning, og innser at den blir vanskelig å betale uten at det går utover andre utgifter, har Joachim et klart råd:

– Om du kan, styr unna dyre kredittløsninger.

Han anbefaler også å ta kontakt med strømselskapet ditt, og vær ærlig om utfordringen du står i. Da viser du at du ønsker å gjøre opp for deg, selv om det blir vanskelig akkurat nå. Det gir dere et godt utgangspunkt for å legge en plan som fungerer for begge parter. Har du derimot allerede tatt opp lån for å betale regningen, anbefaler han at du prioritere å betale ned lånet raskt, slik at det ikke blir hengende over deg.

– Det er mange grunner til at noen velger å ta opp kredittlån, og et dyrt usikret lån trenger ikke nødvendigvis være feil. Men du bør alltid ha en plan for nedbetaling klar, og holde deg til den.

Det er ikke så mye som skal til for å havne i økonomisk ubalanse, men i Bluestep Bank er vi opptatt av at det heller ikke er så mye som skal til for å komme seg på bena igjen.

*Undersøkelse gjennomført av Norstat i februar 2022 blant 1016 respondenter på bestilling fra Bluestep Bank.

Lånekalkulator for omstartslån

Beregne enkelt hvor lav månedskostnaden din kan bli hvis du refinansierer med et omstartslån hos oss.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 5,95% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 1.668.466, totalt kr 3.668.466