Bekymret for strømregningen?

Det er ikke så mye som skal til for å have i økonomisk ubalanse. For noen kan en høy strømregning være det som får korthuset til å ramle sammen. Her får du tips til hva du bør gjøre om rekordhøye strømpriser står i fare for å velte økonomien, og råd til hvordan du i fremtiden kan sikre deg mot uforutsette utgifter.

Det er ikke så mye som skal til for å havne i økonomisk ubalanse. For eksempel er de færreste av oss forberedt på at en dusj plutselig skal koste 20 kroner, eller at den panelovnen som alltid står på, skal koste nærmere hundrelappen per dag.

– På lederplass advarte VG nylig mot at de rekordhøye strømprisene kan gi mange gjeld. For mange skal det ikke mer til enn én uforutsett og overraskende stor regning til for at ballen begynner å rulle, forklarer Joachim Henriksen i Bluestep Bank. Han er mangeårig autorisert finansrådgiver og har møtt mange som har havnet i økonomisk ubalanse på grunn av store og uforutsette utgifter.

Ikke så mye skal til

Siden oppstarten i 2005 har banken møtt mange mennesker som av ulike grunner har havnet i økonomisk ubalanse, og som trenger hjelp til å rydde opp. Som ekspert innen omstartslån med refinansiering i egen bolig, møter Joachim og resten av rådgiverne mennesker som har behov for å rydde opp i dyr gjeld. Det gjør de gjennom å gi tilpasset kundeveiledning, senke månedsbetalingen og tilby lavere rente enn forbrukslån og kredittkort.

– Det som overrasker mange er at det rett og slett ikke alltid er økonomisk uforsiktighet og overforbruk som gjør at folk havner i økonomisk ubalanse. For mange er det nettopp en overraskende høy strømregning som skal til, forklarer Joachim.

Heldigvis er det ikke så mye som skal til for å komme seg i balanse igjen heller.

Dette gjør du med regningen

Er du en av dem som opplever å få en overraskende stor strømregning, og innser at den blir vanskelig å betale uten at det går utover andre utgifter, har Joachim noen klare råd:

– Ikke lukk øynene i håp om at regningen forsvinner, og ikke la den forfalle. Ta heller kontakt med strømselskapet ditt, og vær ærlig om utfordringen du står i. Da viser du at du ønsker å gjøre opp for deg, selv om det blir vanskelig akkurat nå. Det gir dere et godt utgangspunkt for å legge en plan som fungerer for begge parter.

Det er en ting han er spesielt tydelig på:

– Om du kan, styr unna dyre kredittløsninger.

Har du derimot allerede tatt opp lån for å betale regningen, anbefaler Joachim at du prioritere å betale ned lånet raskt, slik at det ikke blir hengende over deg.

– Det er mange grunner til at noen velger å ta opp kredittlån, og et dyrt usikret lån trenger ikke nødvendigvis være feil. Men du bør alltid ha en plan for nedbetaling klar, og holde deg til den.

Vær forberedt

Av alle uforutsette hendelser, er nettopp rekordhøye strømpriser et godt eksempel på hvorfor vi alle bør ha en økonomisk buffer.

– Vi nordmenn er veldig glade i å eie ting. Det er ingenting galt i det, men hvis det meste av inntekten din går til å betale ned på lån knyttet til bolig, hytte, bil osv., blir det vanskeligere å spare opp til og håndtere kortsiktige og overraskende utgifter som dukker opp.

En bufferkonto, hvor du jevnlig setter inn penger, er en reservekonto som kun skal brukes når uhellet er ute eller når det dukker opp store uforutsette utgifter.

– Alle trenger en bufferkonto, både single og gifte, studenter og toppledere. Med en bufferkonto er du bedre forberedt og bedre rustet til å håndtere svingninger i markedet, som for eksempel at strømprisene på kort sikt dobles.

Det er ikke så mye som skal til for å havne i økonomisk ubalanse, men det er heller ikke så mye som skal til for å komme seg på bena igjen. Vil du vite mer om hvordan vi kan hjelpe deg? Trykk her, ring oss på 21 05 61 04, eller send oss en e-post på kundesenter@bluestep.no for en uforpliktende samtale.

Lånekalkulator for omstartslån

Beregne enkelt hvor lav månedskostnaden din kan bli hvis du refinansierer med et omstartslån hos oss.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 5,95% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 1.668.466, totalt kr 3.668.466