Økte priser skaper bekymring
Prisene på strøm, drivstoff og mat har steget kraftig i år. Samtidig har renten økt. Mange kjenner dette på lommeboka og det er ikke så mye som skal til for å have i økonomisk ubalanse. Strømprisen holder seg fortsatt høy og kombinasjonen av økte priser kan være utfordrende for mange.
Det siste året har vært preget av kraftige prisstigninger på flere områder. Prisene på en rekke råvarer har steget etter Russlands invasjon av Ukraina, og i tillegg til økte priser på drivstoff har matvarene hatt et stort prishopp.
Mange er bekymret
I en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Bluestep Bank i februar 2022 svarte 25 % av respondentene «ja» på spørsmålet «Har du vært bekymret for om du skal være i stand til å betale strømregningen i løpet av det siste halvåret?» 67 % svarte nei, mens 8 % av de spurte ikke betalte strømregningen.
Det er ikke så mye som skal til for å havne i økonomisk ubalanse. De færreste av oss var forberedt på at en dusj plutselig kunne koste opp mot 20 kroner eller at matvareprisene skulle stige med hele 4,5 % på bare én måned (SSB).
- For mange skal det ikke mer til enn én uforutsett og overraskende stor regning for at ballen begynner å rulle, forklarer Steinar Thoresen. Han er Norgessjef i Bluestep Bank, og har møtt mange som har havnet i økonomisk ubalanse på grunn av store og uforutsette utgifter.
Refinansiering med sikkerhet i bolig
Få bedre kontroll over økonomien og lavere månedlige kostnader ved å samle dyre smålån.
- Senk månedskostnadene
- Lavere rente
- Forenklet økonomisk hverdag ved å samle lån
Ikke så mye som skal til
- Det som overrasker mange er at det rett og slett ikke alltid er økonomisk uforsiktighet og overforbruk som gjør at folk havner i økonomisk ubalanse. For mange er det nettopp en overraskende høy strømregning som skal til, forklarer Thoresen. Les mer om årsakene til økonomiska problemer her.
Er du en av dem som opplever å få en overraskende stor strømregning, og innser at den blir vanskelig å betale uten at det går utover andre utgifter, har Steinar et klart råd:
- Om du kan, styr unna dyre kredittløsninger.
Når det gjelder strømregningen anbefaler også Thoresen å ta kontakt med strømselskapet ditt, og vær ærlig om utfordringen du står i. Da viser du at du ønsker å gjøre opp for deg, selv om det blir vanskelig akkurat nå. Det gir dere et godt utgangspunkt for å legge en plan som fungerer for begge parter. Har du derimot allerede tatt opp lån for å betale regningen, anbefaler han at du prioriterer å betale ned lånet raskt, slik at det ikke blir hengende over deg.
- Det er mange grunner til at mange velger å ta opp kredittlån, og et dyrt usikret lån trenger ikke nødvendigvis være feil. Men du bør alltid ha en plan for nedbetaling klar, og holde deg til den. Les hvordan få kontroll på økonomien med en budsjettmal som kan hjelpe deg.
Representativt eksempel i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,55 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.622.146, totalt kr. 4.622.146.