Inkasso, lønnstrekk og tvangssalg – slik kan vi hjelpe

Mange opplever økonomiske vanskeligheter i løpet av livet, og noen ganger kan det føre til inkasso, lønnstrekk og til og med tvangssalg. Disse prosessene kan virke overveldende og samtidig ha alvorlige konsekvenser for din privatøkonomi og rettslige status. Derfor er det viktig å forstå hva prosessene innebærer, hvordan du kan unngå å havne i dem, og fremfor alt, hva som kan gjøres for å rydde opp i situasjonen. 

Inkasso – Hva er inkasso og hvordan fungerer det? 

Når en sak går til inkasso, er det en ubetalt gjeld som ikke har blitt betalt innen fristen. Årsakene til det kan være mange, men uansett grunn blir gjelden sendt til et inkassobyrå som skal kreve inn gjelden på vegne av kreditor. Dette skjer vanligvis etter at kreditor har gjort flere forsøk på å få betaling uten suksess, ofte gjennom betalingsoppfordringer, purringer og inkassovarsler. Hvis en sak har gått til inkasso kan det få følgende konsekvenser: 

  • Økonomiske konsekvenser. Inkassobyrået kan legge til gebyrer og renter på gjelden over tid, noe som øker det totale beløpet du må betale. 
  • Konsekvenser for din kredittverdighet. Når inkassosaken registreres hos kredittopplysningsbyrå, kan du få en betalingsanmerkning. En betalingsanmerkning er en oppføring på din kredittscore som indikerer at du har misligholdt en gjeld. Dette kan gjøre det vanskeligere å få lån, kredittkort, mobilabonnement eller andre former for betalingsavtaler i fremtiden. 
  • Rettslige konsekvenser. Hvis den som skylder penger fortsatt ikke klarer å betale eller inngå en avtale med inkassoselskapet, kan saken gå videre til rettslig inkasso og føre til eksempelvis lønnstrekk. 

Lønnstrekk – Hvordan stoppe lønnstrekk og hva du bør vite 

Lønnstrekk er en konsekvens av ubetalt inkasso, og innebærer at domstolen har gitt tillatelse til å trekke en del av skyldnerens lønn for å betale gjelden. Ofte er det forliksrådet eller namsmannen som tar over saken på dette punktet i prosessen. De kan trekke en viss prosentandel av lønnen inntil gjelden er nedbetalt. Varigheten av trekket vil derfor variere ut ifra blant annet størrelsen på gjelden.  

Det er mulig å stoppe lønnstrekket, men da er det viktig å ta initiativ. Ved å være proaktiv og vise vilje til å betale gjelden, kan du redusere risikoen for langvarig lønnstrekk og i verste fall tvangssalg. Ta kontakt med inkassoselskapet eller namsmannen og forsøk å inngå en betalingsavtale eller forhandle frem en løsning. 

Tvangssalg - Hvordan unngå tvangssalg og beskytte dine eiendeler 

Tvangssalg er den ytterste konsekvensen av ubetalt gjeld. Dette innebærer at eiendelene dine, som for eksempel boligen din, kan bli tvangssolgt for å dekke den utestående gjelden. Ofte får man et varsel i forkant med gjeldens størrelse og tidsfrist for å gjøre opp for seg. Da er det viktig å ta grep så fort som mulig ved å ta kontakt med kreditorene. Dette vil øke sjansene for å finne en løsning før det går såpass langt. 

Hva gjør du når du står i fare for lønnstrekk eller tvangssalg? 

Selv om lønnstrekk og tvangssalg er dramatisk, er det håp for dem som befinner seg i økonomisk knipe. Det viktigste er å ta kontakt med kreditorene og ha en åpen dialog om veien videre. Kreditorene ønsker ofte å se en konkret plan for hvordan du har tenkt å rydde opp i gjelden. For å komme i gang kan du følge disse stegene: 

  1. Få oversikt over inkassokravene. For å kunne lage en plan er det viktig å vite nøyaktig hvor mye gjeld du har, og hvem du skylder penger til. Du kan sjekke om du har inkassosaker eller betalingsanmerkninger ved å kontakte kredittopplysningsbyråer som Experian eller Dun & Bradstreet (tidligere Bisnode).
  2. Lag en langsiktig plan. Sett opp en realistisk budsjettplan som viser hvordan du har tenkt å betale ned gjelden over tid. Prioritering av utgifter og nedbetaling av gjeld bør være sentrale elementer i denne planen.
  3. Kontakt deretter kreditorene. Ta kontakt med kreditorene det gjelder og presenter planen din. Diskuter mulighetene for nedbetalingsavtaler eller refinansiering av gjelden. Mange kreditorer er villige til å samarbeide hvis de ser at du tar ansvar og har en plan for å rydde opp i gjelden.

Bluestep Bank kan tilby refinansiering tross betalingsanmerkninger 

Vi i Bluestep Bank vil gjerne hjelpe deg som ønsker å rydde opp i økonomiske problemer. Vi tilbyr refinansiering av lån, også for personer som har betalingsanmerkninger eller lav kredittverdighet, etter vurdering av din betalingsevne fremfor betalingshistorikk. Ved å refinansiere gjeld kan du samle ulike lån og gjeldsforpliktelser til ett lån med bedre betingelser og lengre nedbetalingstid. 

Husk også at jobben med å rydde opp i privatøkonomien tar tid og dedikasjon. Men ved å ta ett steg om gangen kan du gradvis forbedre den økonomiske situasjonen og unngå de mest alvorlige konsekvensene, som lønnstrekk og tvangssalg.