Har jeg betalingsanmerkning? Og hva er betalingsanmerkninger? Vi gir deg svarene.

De fleste har hørt om betalingsanmerkninger og vet at det er negativt, men ikke alle vet hva det egentlig er. Kort fortalt er betalingsanmerkning en merknad som viser at en person eller en bedrift har en eller flere fakturaer de ikke har betalt innen fristen. Dette til tross for at det er satt i gang tiltak for å få inn pengene.

Hva er en betalingsanmerkning?

De fleste har erfart å få en faktura med en forfallsdato. Hvis denne ikke blir betalt, får man som regel en påminnelse om å betale. Hvis parten som krever pengene ikke får disse, kan det senere påføres en merknad som registreres hos kredittopplysningsbyråer som Dun & Bradstreet (tidligere Bisnode), Creditsafe, Experian og EVRY.

Men det er mye som skal skje før du som forbruker får en betalingsanmerkning, og blant annet vil du først få et varsel om inkasso på grunn av ubetalt gjeld. Du har da 14 dager på å enten betale eller klage til den som har varslet om inkasso. Hvis du fortsatt ikke betaler eller klager, blir det opprettet et inkassokrav. Også dette vil du få varsel om, og igjen har du 14 dager på å gjøre opp for deg. En betalingsanmerkning vil deretter kunne registreres tidligst 30 dager etter at partene som krever pengene, har tatt ut rettslige skritt. Hvis du står i fare for en betalingsanmerkning, vil du i så fall motta enda et brev med varsel om dette. Du har da 30 dager på å betale eller rette opp i en eventuell feil, før betalingsanmerkningen registreres. Dersom du da fortsatt ikke betaler gjelden, kan det resultere i en betalingsanmerkning.

Det er kredittopplysningsbyråene som registrerer selve anmerkningen, men det er inkassobyråer, namsmenn, forliksråd, Statens Kartverk, Løsøreregisteret eller Statens innkrevingssentral som melder inn anmerkningen til kredittopplysningsbyråene. Betalingsanmerkningen viser da at en eller flere fakturaer ikke er betalt til tross for at det er gjort forsøk på å kreve inn pengene.

Hvordan påvirker betalingsanmerkninger din økonomi?

Hvis du noen gang har søkt om lån, abonnement eller kredittkort, så har du opplevd å bli spurt om det kan bli tatt en kredittsjekk av deg. I denne prosessen henter banken eller firmaet som skal vurdere innvilgelse av lån, kreditter eller abonnementer, opplysningene om deg fra kredittopplysningsregisteret. Her kan de se din kredittscore og om du har noen betalingsanmerkninger, for å gjøre en vurderinge om du kan betale for deg.

Hvis du har en betalingsanmerkning, er det ofte vanskelig å få godkjent en søknad om kreditt. Situasjoner hvor du kan bli kredittsjekket, er eksempelvis hvis du skal:

  • Søke om boliglån eller andre lån
  • Leie leilighet
  • Starte et abonnement på for eksempel mobil og strøm
  • Handle på kreditt
  • Tegne forsikring

Hvis du har betalingsanmerkninger, indikerer dette at du ikke har betalingsevne eller -vilje. Dette resulterer ofte i avslag, men hvis du har fått en betalingsanmerkning, er det likevel ingen grunn til panikk.

Har jeg betalingsanmerkning? Kredittsjekk deg selv!

Hvis du er bekymret for at du har betalingsanmerkninger, er det gratis å kredittsjekke seg selv, og du får da oversikt over eventuelle betalingsanmerkninger. Kredittopplysningsbyråene plikter å gi deg informasjon om hvilke kredittopplysninger og økonomisk informasjon som er registrert på deg. En kredittsjekk innebærer å analysere personens tidligere låneadferd, tilbakebetalingshistorikk, nåværende gjeld, samt betalingsanmerkninger og registrerte inkassoer. Resultatet av kredittsjekken brukes bl.a.av banker til å avgjøre om lånesøkeren skal få lån, og i så fall, hva rentesatsen skal være. Høyere risiko tilsvarer typisk høyere rente.

Det finnes forskjellige kredittopplysningsselskaper, men de viktigste for deg som privatperson er Experian og Dun & Bradstreet (tidligere Bisnode). De skal i utgangspunktet ha den samme informasjonen om deg, men du kan kontakte begge dersom du vil være helt på den sikre siden.

Sjekk om du har betalingsanmerkninger på Experian sin side for privatpersoner. Experian er et av de største kredittvurderingsselskapene i verden. Du kan be om en gratis kredittsjekk gjennom deres nettsted.

Sjekk om du har betalingsanmerkninger på Dun & Bradstreet (tidligere Bisnode) sin side for privatpersoner. Denne nettsiden tilbyr også muligheten for enkeltpersoner å sjekke sin egen kredittstatus. Dette inkluderer informasjon om eventuelle betalingsanmerkninger.

For å bruke disse tjenestene, må du logge inn med BankID for å verifisere identiteten din. Husk at selv om noen av disse tjenestene kan være gratis, kan andre kreve betaling. Som alltid er det viktig å være oppmerksom på personvernet når du oppgir sensitive opplysninger på nettet. Både Experian og Dun& Bradsteet er trygge å bruke!

Hvorfor får man betalingsanmerkning? 

Det kan være mange grunner til at du har fått en eller flere betalingsanmerkninger. Noen ganger kan det skyldes permittering, arbeidsledighet, utdannelse eller sykdom. Andre ganger kan det være store uforutsette utgifter som har vokst ukontrollert, helt til den dagen du ikke klarte å betale mer. Og da kan veien til betalingsanmerkningen være kort.

Vi synes det er viktig for deg å vite at dette ikke er noe å være flau for, og at det er mange som har det på samme måte. I en undersøkelse gjort av YouGov for Bluestep Bank viser det seg nemlig at 30 % av oss har hatt perioder der vi har mistet kontroll over egen økonomi.

Les om hvilke muligheter du har for å få lån, på tross av betalingsanmerkninger.

Hvordan slette betalingsanmerkning?

Mange er redde for å aldri bli kvitt en betalingsanmerkning, men det finnes løsninger. Betalingsanmerkninger slettes umiddelbart når du har betalt gjelden, og ved uoppgjort gjeld slettes anmerkningen etter 4 år. Det må tas ut nye rettslige skritt mot deg, dersom det skal registreres en ny betalingsanmerkning etter 4 år.

Den beste måten å slette en betalingsanmerkning på, er å betale kravet som har resultert i en anmerkning. Grunnen til at mange får anmerkninger, er fordi de ikke har pengene til å betale tilbake beløpene det er snakk om innen fristene som har blitt gitt. Men det finnes ulike alternativer for å komme seg ut av en dårlig økonomisk situasjon. En av dem kan være å refinansiere gjelden med et nytt lån. Vi i Bluestep Bank gir kunder muligheten til å samle gjelden deres med et omstartslån med sikkerhet i bolig for å få forutsigbarhet og kunne jobbe seg ut av en vanskelig situasjon.

Refinansiering med sikkerhet i bolig

  • Senk månedskostnadene
  • Lavere rente
  • Forenklet økonomisk hverdag ved å samle lån

Søk refinansiering

Hos oss kan du få lån og hjelp med betalingsanmerkningene

Uansett om du har funnet drømmeboligen, vil kvitte deg med forbrukslån, smålån og kredittkort eller du har andre gode grunner – det er leit når du ikke får muligheten til å rette opp i økonomien din eller kjøpt boligen du ønsker deg fordi du har betalingsanmerkninger.

Uansett hva som har skjedd – det viktigste for oss er at du ønsker å gjøre noe med situasjonen.

Slik kan du få hjelp

Fordelen med å bruke Bluestep Bank er at du får snakke med mennesker. Der du hos flere andre banker kan få automatisk avslag av en datamaskin så snart den finner ut at du har en betalingsanmerkning, får du hos oss erfarne saksbehandlere som er genuint opptatt av å hjelpe deg.

Når du snakker med din personlige kontakt, finner dere sammen ut hva som skjedde, hvorfor det ble slik og hvordan du kan gå videre. Vi prøver å finne den beste løsningen som kan hjelpe deg få en oversiktlig økonomi, mens du betaler ned gjelden din. Og hvis vi ser at du kan betjene lånet ditt selv om du har betalingsanmerkninger, er det fremdeles muligheter for at det blir innvilget ved å innfri betalingsanmerkningen som en del av lånet hos oss.

For at du skal få lån hos oss, må du blant annet kunne stille din egen eller andres bolig eller hytte som sikkerhet – eller pant som det også kalles. Vi kan i utgangspunktet innvilge lån fra 250.000 kroner opp til 85 % av markedsverdien på boliger, og 75 % av markedsverdien på fritidsboliger. I tillegg må vi forholde oss til lovfestede krav, som for eksempel:

  • Du kan ikke ha en samlet gjeld som er større enn fem ganger inntekten din
  • Du må stille med minimum 15 % av kjøpesummen i egenkapital
  • Du kan benytte maks 85 % av boligens verdi som sikkerhet

Har du en betalingsanmerkning? Kontakt oss for en uforpliktende prat! Fyll ut skjemaet, så ringer vi når det passer best for deg. Vi vet at ingen situasjoner er like, og lytter derfor nøye til hva du har å fortelle oss.

Representativt eksempel i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,55 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.622.146, totalt kr. 4.622.146.