Logg inn

Har jeg betalingsanmerkning? Slik sjekker du selv

Mange er redde for betalingsanmerkninger - og med god grunn. De kan blant annet hindre deg i å få lån, kredittkort, mobilabonnement, og jobb. Her finner du ut hvordan du kan sjekke om du har betalingsanmerkninger, og hva du kan gjøre for å bli kvitt dem.

Betalingsanmerkninger kan gjøre det vanskelig for deg å både få lån, kredittkort, TV- og mobilabonnement, og i verste fall jobb. Om du har fått en betalingsanmerkning er det likevel ingen grunn til panikk.

Her får du informasjon om betalingsanmerkninger, og hva du kan gjøre for å sjekke og slette dem.

Hva er en betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning er noe du kan få dersom du ikke betaler en regning, faktura eller annen gjeld. Betalingsanmerkningen registreres i et kredittopplysningsregister, hvor banker og lignende kan hente ut opplysninger for å finne ut om du kan betale for deg.

Dersom du har betalingsanmerkninger vil det derfor være vanskelig å eksempelvis ta opp lån i tradisjonelle banker.

Når får man betalingsanmerkning?

Mye skal skje før du får en betalingsanmerkning, og blant annet vil du først få et varsel om inkasso på grunn av ubetalt gjeld. Du har da 14 dager på å enten betale eller klage til den som har varslet om inkasso.

Hvis du ikke betaler eller klager, blir det opprettet et inkassokrav. Også dette vil du få varsel om, og igjen har du 14 dager på gjøre opp for deg. Dersom du ikke betaler gjelden, kan det resultere i en betalingsanmerkning.

Hvis du står i fare for en betalingsanmerkning, vil du isåfall motta enda et brev med varsel om det. Du har da 30 dager på å betale eller rette opp i en eventuell feil, før betalingsanmerkningen registreres.

Når slettes en betalingsanmerkning?

Mange er redde for å aldri bli kvitt en betalingsanmerkning. Slik er det heldigvis ikke. Betalingsanmerkninger slettes umiddelbart når du har betalt gjelden, og ved uoppgjort gjeld slettes anmerkningen etter 4 år.

Har jeg betalingsanmerkning? Sjekk gratis her

Er du bekymret for om du har betalingsanmerkninger, kan du gjøre en kredittsjekk av deg selv. Kredittopplysningsbyråene plikter å gi deg informasjon om hvilke kredittopplysninger som er registrert på deg når du ber om det.

Det er gratis å kredittsjekke seg selv, og du får da oversikt over eventuelle betalingsanmerkninger.

Det finnes forskjellige kredittselskap, men de viktigste for deg som privatperson er Experian og Bisnode. De skal i utgangspunktet ha den samme informasjonen om deg, men du kan kontakte begge dersom du vil være helt på den sikre siden.

Les om hvilke muligheter du har for å få lån, på tross av betalingsanmerkninger.