Hva er kredittscore?

Din kredittscore avgjør blant annet hvorvidt du kan få lån og betalingsavtaler, men ikke alle vet hvordan en kredittscore fungerer. Hva er egentlig en god kredittscore og hva kan du gjøre hvis din kredittscore er dårlig? Her gir vi deg råd til hvordan du kan forbedre din kredittverdighet.

Dårlig kredittscore - hva er det? 

Kredittscore er et tall som representerer din kredittverdighet basert på en skala fra 0-100. Jo høyere score, desto bedre kredittverdighet har du. Kredittscoren din blir beregnet på grunnlag av flere faktorer, som betalingshistorikk, betalingsanmerkninger, gjeldsbyrde, kredittutnyttelse, kredittvarighet og mengde kreditt. 

Kredittscoren din er viktig fordi den brukes av banker, finansielle institusjoner og utleiere for å vurdere din økonomiske pålitelighet. En høy kredittscore kan gi deg tilgang til gunstige lånevilkår og lavere rentesatser, mens en lav kredittscore kan begrense mulighetene dine og føre til høyere kostnader.  

Du kan sjekke din kredittscore selv hos kredittopplysningsbyråer som Experian eller Dun & Bradstreet (tidligere Bisnode). 

Hva er en god kredittscore? 

En god kredittscore ligger vanligvis rundt 80-100 på skalaen. Dette indikerer at du har en solid kredittverdighet og at du betaler regningene dine i tide. 40-80 på skalaen indikerer moderat risiko, mens en dårlig kredittscore på 0-40 betyr høy risiko og du kan ha problemer med å få godkjent lån eller kreditt. Grunnene til at man har dårlig kredittscore kan være flere, som for eksempel forsinkede betalinger, høy gjeld, inkassosaker eller tidligere konkurs.

Visste du at også kredittrammen på kredittkortet ditt kan påvirke din kredittscore negativt, selv om den ikke er fullt utnyttet? En høy kredittramme signaliserer nemlig at du kan være avhengig av kreditt. Dersom du også har nærmet deg kredittrammen, og har såkalt høy kredittutnyttelse, kan dette ha uttelling på kredittscoren din. Et tips kan derfor være å forsøke å holde deg under 30 % utnyttelse av kredittrammen, for å være sikker på at dette ikke påvirker kredittscoren din i feil retning. For eksempel, hvis du har en kredittgrense på 10 000 kroner, bør du prøve å ikke ha mer enn 3 000 kroner i utestående saldo. 

Hvordan påvirker en lav kredittscore deg? 

En lav kredittscore kan begrense dine muligheter til å kjøpe hus, bil eller få et personlig lån. Og hvis du endelig får et lån, kan en lav kredittscore føre til høyere rentesatser. Også ved leie av bolig, er det mange utleiere som utfører kredittsjekk før de godkjenner en leieavtale. I tillegg er det noen forsikringsselskaper som bruker kredittscoren din som en faktor når de fastsetter premiene. En lav kredittscore kan dermed også bety høyere forsikringskostnader.

Refinansiering med sikkerhet i bolig

Få bedre kontroll over økonomien og lavere månedlige kostnader ved å samle dyre smålån.

  • Senk månedskostnadene
  • Lavere rente
  • Forenklet økonomisk hverdag ved å samle lån

Søk refinansiering

Hvordan forbedre din kredittscore? 

Selv om du skulle ha en dårlig kredittscore så er det mulig å forbedre den. Her er våre tips: 

  • Betal regningene i tide. En av de viktigste faktorene som påvirker kredittscoren din er betalingshistorikken din. Sørg for å betale regningene dine innen fristen for å bygge en solid kredittscore fra nå av. 
  • Reduser gjeldsbyrden. Høy gjeldsbyrde kan påvirke kredittscoren negativt. Prøv å redusere gjeldsbyrden din ved å betale ned lån og kredittkortgjeld.
  • Hold en lav kredittutnyttelse. Kredittutnyttelse refererer til hvor mye av den tilgjengelige kredittrammen du bruker. Prøv å holde kredittutnyttelsen lav, helst under 30 % av kredittrammen, for å opprettholde en god kredittscore.
  • Bygg en positiv kredittvarighet. En lengre kredittvarighet viser at du har en pålitelig kreditthistorie. Hold kontoene dine åpne og bruk dem ansvarlig for å bygge en positiv kredittvarighet over tid. 

Hvor lang tid tar det å forbedre kredittscoren? 

Å forbedre kredittscoren tar tid og krever tålmodighet. Hvor lang tid det tar avhenger av flere faktorer, blant annet hvor alvorlig den nåværende situasjonen er. Generelt sett kan du se forbedringer i løpet av noen måneder til et år, avhengig av hvor konsekvent du følger tipsene over.  

Bluestep Bank kan hjelpe deg med din kredittscore 

Vi i Bluestep Bank er her for å hjelpe deg på veien mot en sunnere økonomi. Vi tilbyr spesialiserte tjenester for dem med dårlig kredittscore, noe tradisjonelle banker ikke alltid gjør. Grunnen til det er at vi gjør en helhetlig vurdering av hele din økonomiske situasjon og betalingsevne, fremfor å kun se på din betalingshistorikk. 

Blant annet gir vi muligheten til å samle dyre smålån, som kan bidra til å forbedre din kredittscore på sikt. Ikke nøl med å ta kontakt med oss for å høre mer om hvordan vi kan hjelpe deg.

Laster