Sjekkliste visning
Vurderer du å kjøpe ny bolig? Det er mye å tenke på før et boligkjøp, og det er mange ting som kan være lurt å kjenne til når du skal på visning. Hvordan vet man egentlig at man gjør et godt boligkjøp, og kanskje enda viktigere – hva bør du gjøre for å unngå et dårlig kjøp?
Det å kjøpe ny bolig kan både være spennende og skummelt på samme tid. Det er mye å holde styr på – alt fra det økonomiske aspektet til hva du bør se etter når du går på visning. Dessverre vet man ofte ikke om det er et godt boligkjøp eller ikke før den dagen man skal selge. Det er imidlertid flere ting du kan vurdere for å øke sjansene for å gjøre et såkalt godt boligkjøp. Det er alltid lurt å lese seg ordentlig opp på boligen, slik at du vet hva du kjøper.
Hva er viktig å tenke på ved kjøp av bolig?
Start med å tenke over behovene dine, og skriv deretter en prioriteringsliste over disse. Det er vanligvis ikke mulig å få alt man ønsker, og derfor bør du tenke gjennom de viktigste kriteriene for boligen din. Det kan dreie seg om antall rom, geografisk plassering, planløsning eller om den for eksempel har balkong eller terrasse.
Størrelse på egenkapital
For å få boliglån kreves det en viss andel egenkapital. Den fremtidige boligen din kan belånes for opptil 85 prosent, noe som betyr at de resterende 15 prosentene må betales som egenkapital. Finn den beste måten å spare til egenkapital på som passer best for deg og din situasjon. Du kan imidlertid ikke låne penger til egenkapitalen som del av et større boliglån.
Når du vet hvor mye egenkapital du har, kan du også søke om et finansieringsbevis. Bruk gjerne vår lånekalkulator for å se hvor mye du kan låne.
Sørg for at finansieringsbeviset er på plass
Når du har fått et finansieringsbevis, er det på tide å begynne å lete etter bolig. Se på prioriteringslisten din, og sammenlign den med budsjettet ditt basert på finansieringsbeviset.
Hvis selve boligområdet er viktigst, kan det hende at du må velge bort andre kriterier for boligen din slik at den havner i riktig prisklasse. Se på prisstatistikken over tidligere solgte boliger i det området du vil bo, slik at du ser hvor langt budsjettet ditt rekker. Ikke glem at Bluestep Bank alltid må godkjenne boligen før du signerer kjøpsavtale.
En bank for flere
For oss er din nåværende betalingsevne viktigere enn din økonomiske bakgrunn og ansettelseform. Betalingsanmerkning eller inkassogjeld trenger heller ikke å være et hinder.
Tips til visning av leilighet
Når du har sammenlignet tidligere salg og fått en oppfatning om hvilken boligtype du kan kjøpe, er det på tide å gå på visninger. Hvis du vet hvilket område du ønsker å kjøpe bolig i, kan du kontakte lokale meglere for å vise din interesse for eventuelle kommende boliger. Når du har funnet en bolig som ser ut til å være innenfor budsjettet ditt, er det lurt å undersøke det nøye så du vet hva du eventuelt kjøper.
Det kan også være en god idé å gå på flere visninger for å kunne sammenligne de ulike boligene. Når du går på visning får du et klarere bilde av hva du ser etter, og dermed hva du bør prioritere i din fremtidige bolig.
Borettslagets økonomi
Når du kjøper en leilighet i et borettslag eier du ikke selve leiligheten, men du kjøper deg inn i et borettslag som gir deg bruksrett til leiligheten. Som andelseier i et borettslag følger det også med forpliktelser, som blant annet fellesutgifter til vedlikehold, felleslån og avgifter. Det er derfor viktig å undersøke om borettslaget har en god økonomi. Denne informasjonen finner du i den siste årsberetningen til borettslaget, som du kan få av megleren.
I årsberetningen kan det være lurt å se ekstra godt etter:
- Belåning per kvadratmeter
Størrelsen på lånet et borettslag har sier ikke så mye dersom man ikke setter det i sammenheng med det totale arealet i borettslaget. Belåning per kvadratmeter kan derfor lettere sammenlignes med andre borettslag, uansett størrelse. Nyere borettslagsleiligheter har ofte høyere boliglån enn eldre, men en nyere leilighet vil sannsynligvis ikke trenge å foreta større oppussing i nær fremtid. - Størrelse på borettslaget
Størrelsen på borettslaget bestemmes av antall leiligheter. Et stort borettslag med mange leiligheter gir større trygghet, fordi det da er flere som kan dele på eventuelle kostnader. Å kjøpe seg inn i et lite borettslag kan være mer risikabelt, siden du blir mer sårbar for fremtidige kostnader og renteøkninger. Det er heller ikke alle banker som gir boliglån til kjøp av bolig i mindre borettslag. - Oppussing
Undersøk om borettslaget har fremtidige oppussingsplaner. Hva er allerede gjort, og finnes det noen fremtidige planer? Oppussing kan medføre at borettslaget må ta opp mer lån, noe som i sin tur kan påvirke fellesutgiftene. Det kan være ekstra lurt å merke seg dyre oppussingsprosjekter som bytte av tak, fasadearbeid og fornying av rørsystem eller elektrisk anlegg. - Har borettslaget festerett?
Hvis borettslaget har festerett betyr dette at det ikke eier grunnen som bygningen står på, men at det har inngått en avtale med grunneier om bruksrett. En festerett er gyldig i et visst antall år, og ved fornyelse kan det bety økte månedlige utgifter. Det kan derfor være greit å undersøke om dette gjelder for borettslaget du er interessert i.
Hva skal man se etter på visning?
Når du er på visning i boligen er det viktig å undersøke den nøye. Åpne alle dører og skap, kjøleskap, fryser og elektroniske apparater som følger med boligen. Ved boligkjøp har kjøper en såkalt undersøkelsesplikt, noe som betyr at du som kjøper plikter å undersøke boligen svært nøye før kjøpet. Hvis du kjøper en bolig kan du ikke kreve erstatning for ting som du burde ha sett på visningen.
Undersøk nærområdet
Visninger legges ofte til helger eller kanskje kvelder på hverdager. Du bør derfor sørge for at du undersøker nærområdet også på andre dager og tidspunkter. Ligger det en barneskole i nærheten kan det for eksempel være et svært forstyrrende element på hverdager, mens man ikke merker noe i helgene. Trafikken i området kan også variere, avhengig av dag og tidspunkt.
Hva bør man spørre om på visning?
Følgende spørsmål kan være relevante å stille megleren når du er på visning i en borettslagsleilighet:
- Hvor stort er borettslagets belåning per kvadratmeter?
- Hvor mange andelsleiligheter er det i borettslaget?
- Er det planlagt større oppussingsarbeider?
- Er det planlagt økning av fellesutgiftene?
- Eier borettslaget tomten?
- Hvordan ser nærområdet ut? Er det lang avstand til offentlig transport og dagligvarebutikker?
Søk finansieringsbevis og boliglån
- Uansett ansettelseform
- Søk trygt og sikkert
- Betalingsanmerkning betyr ikke automatisk avslag
Tips til visning av hus
Når du skal på visning av en enebolig, er det flere ting som kan være lurt å tenke på. Undersøkelsesplikten gjelder også her, men i en enebolig kan kostnadene bli enda større dersom noe går i stykker eller ikke fungerer. Når du kjøper et hus er det ingen andre andelseiere å dele eventuelle utgifter med. Du må derfor undersøke boligen så nøye som mulig, inkludert å sette på kraner, prøveskylle toaletter, se under tepper og bak bilder.
På grunn av den omfattende undersøkelsesplikten, kan det være lurt å leie din egen takstmann selv om selger allerede har gjort en slik befaring. Det er selvfølgelig lov å kjøpe et hus uten befaring, men det innebærer en stor risiko. Som kjøper er du pålagt å undersøke områder som krypkjeller, fasade, tak, tomt og garasje. Trenger boligen oppussing, kan dette bli en svært kostbar affære.
Når du bor i en enebolig er energikostnadene en stor andel av husholdningens totale utgifter. Det er derfor viktig å se på energimerkingen, som selger er forpliktet å fremskaffe.
Det er flere fordeler med å gå på mange visninger. Det gjør det enklere å finne ut hva du ser etter i en ny enebolig, og du kan også sammenligne de ulike boligene med hverandre.
Tilleggskostnader ved kjøp av enebolig
- Takst
- Tinglysningsgebyr
- Dokumentavgift
- Driftkostnader
I tillegg til kostnader for vann og oppvarming, tilkommer også avløps- og renovasjonskostnader samt eventuelle fellesutgifter. - Oppussing og vedlikehold
Når du bor i en enebolig, i motsetning til en andelsleilighet, har du ingen å dele utgifter og kostnader med. Derfor er det enda viktigere når du eier en enebolig at du har en buffer for uforutsette kostnader, oppussing og vedlikehold.
Hva bør man spørre om på visning i en enebolig?
Følgende spørsmål kan være relevante å stille megleren når du er på visning i en enebolig:
- Finnes det varmepumpe, og hvor gammel er i så fall den?
- Hvor gamle er boligens hvitevarer?
- Når ble det sist utført vedlikehold på taket?
- Er det andre mangler som selgeren kjenner til og som må utbedres?
- Hvis fasaden er malt, når ble den malt sist?
- Hvem er naboene?
- Hvor stor er avstanden til offentlig transport og dagligvarebutikker?
Sjekkliste – gå på visning
- Dine ønsker i prioritert rekkefølge
- Finansiering av egenkapital
- Innvilget finansieringsbevis
- Borettslagets økonomi
- Undersøkelsesplikt av boligen
- Nærområdet føles bra
Ved visning av enebolig:
- Takst
- Energimerking
- Driftskostnader
Etter visning når alt føles riktig
Hvis du har mulighet, kan du gjerne gå på visning av huset flere ganger. Mange ganger kan det være lurt å sove på alle inntrykkene, og deretter oppsøke boligen en gang til ved en senere anledning.
Før du signerer en kjøpsavtale for boligen, må du ringe banken som ga deg finansieringsbevis. Banken må så godkjenne boligen og eventuelt borettslaget, slik at finansieringsbeviset kan gjøres om til et boliglån. Banken vil også kontrollere at de økonomiske forutsetningene dine fortsatt er de samme som de var da du søkte om finansieringsbevis.
Bluestep Bank hjelper flere
Bluestep Bank fokuserer mer på din nåværende betalingsevne i stedet for ansettelsesform, betalingsanmerkninger eller tidligere kreditthistorikk – i motsetning til mange tradisjonelle banker. Hos oss trenger ikke deltidsarbeid eller tidligere ubetalt gjeld være et hinder i søknadsprosessen for et boliglån. Så lenge økonomien din tåler alle boliglånskostnadene, hjelper vi deg gjerne med å realisere boligdrømmen din.
Boliglånskalkulator
Med denne boliglånskalkulatoren beregner du enkelt hvor mye du kan låne og hva månedskostnaden din kan bli.
Representativt eksempel i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,55 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.622.146, totalt kr. 4.622.146. Vennligst les om våre boliglånsrenter og vår boliglånskalkulator hvis du vil vite mer.