Ekspertenes råd: Slik rydder du opp i økonomien

Tre millioner nordmenn har forbrukslån eller kredittkortgjeld. Mange betjener disse usikrede lånene problemfritt, mens andre ikke kommer seg ut av gjeldsspiralen. Her er ekspertrådene som fungerer.

For flere kan et kredittkort eller et forbrukslån være en rask og enkel løsning på en høy strømregning eller en uventet utgift. Problemet er at kostnaden fort kan bli unødvendig høy, hvis du ikke raskt betaler ned lånet. Det kan utløse problemer. 

– Selv en liten uforutsett utgift kan vokse å bli til en uhåndterlig kostnad. Det er ikke alltid så mye som skal til. Ofte er det heldigvis ikke så mye som skal til for å rydde opp i økonomien heller, sier Joachim Henriksen i Bluestep Bank. Han har lang erfaring som autorisert finansiell rådgiver, og har flere gode råd for å rydde opp i dyr gjeld.

Les også: «Alle» har gjeld, men hvordan vet man at man har et økonomisk problem?

– Mitt viktigste råd er å ta tak i problemet – jo tidligere, jo bedre – og be om hjelp fra noen som har kompetanse på området. Våre rådgivere kan for eksempel hjelpe deg med å samle dyre lån fra flere långivere, til ett lån med lavere rente hos oss. Det kan gi deg tilbake kontrollen, forklarer Henriksen.

Innse at du har et problem

Klinisk psykolog Egon Hagen, som står bak NRK-podkasten Psykologen, er ikke overrasket over at så mange havner i økonomisk ubalanse. Han har selv arbeidet tett med gjeldsrådgivere, og forklarer at økonomiske utfordringer er noe som virkelig kan tære på den psykiske helsen.

Mange kan føle seg presset til å bruke penger de ikke har, forklarer psykologen. Om en ikke evner å betale ned gjelden raskt, kan det gi flere bekymringer og en enda større knekk i selvfølelsen.

– Vi har antakelig aldri sammenlignet oss like mye med hverandre som det vi gjør i dag. Med sosiale medier får vi innblikk i hverandres liv, selv om de nok ofte ikke er så polerte i virkeligheten som i sosiale medier, sier Hagen.

Les også: Dette er de vanligste årsakene til økonomiske problemer

Egon Hagen

Han mener at det viktigste du kan gjøre for å komme deg ut av økonomisk uføre, er å innse at du har et problem, og bestemme deg for å gjøre noe med det. Da har du allerede fullført en viktig del av jobben.

– Hvis du har malt deg inn i et hjørne, så er det viktig å ta grep. Men du må ikke tenke at du skal løse alle problemene på en gang. Det viktige er å starte, sier Hagen.

Legg en bærekraftig plan

Neste steg er å legge en realistisk plan, som du vet du kan leve med, forklarer psykologen.

– Det kan sammenlignes med å gå ned i vekt. Du kan drikke vann og rase ned i vekt på noen uker, men du kan jo ikke leve på den måten. Å rydde opp i økonomien sin bør også betraktes som en livsstilsendring. Du må finne et nivå du kan leve med, som er bærekraftig for deg.

Den store gulroten er at du kan bli kvitt gjeldsproblemene, og med nye gode vaner vil du forhåpentligvis ikke havne i økonomisk ubalanse igjen.

Les også: Fire av ti er økonomisk utrygge– hvorfor øker nordmenns gjeld?

Ikke glem å leve

Henriksen er enig i at det er viktig å legge en realistisk plan, der du tar høyde for at du skal kunne leve litt.

– Alle inntektene dine kan ikke gå til å betale ned på gjelden. Da vil du bare føle deg miserabel. En bit av kakestykket, om enn en liten bit,  må gå til å leve. Det er én av filosofiene vi i Bluestep Bank  prøver å legge til grunn i kommunikasjon med kunder.

Det er ikke så mye som skal til for å havne i økonomisk ubalanse, og det er ikke alltid så mye som skal til for å komme seg på bena igjen.

Ønsker du å vite mer om omstartslån og mulighetene for en fremtid med tryggere økonomi?

Ring oss på 21 30 52 00, eller send oss en e-post på kundesenter@bluestep.no for en uforpliktende samtale, eller trykk her for å søke om omstartslån.

Lånekalkulator for omstartslån

Beregne enkelt hvor lav månedskostnaden din kan bli hvis du refinansierer med et omstartslån hos oss.

Laster

Representativt eksempel i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,17 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.509.977, totalt kr. 4.509.977.