Flere vil få gjeldsproblemer etter gjenåpningen

Pandemien har gitt mange nordmenn med forbruksgjeld anledning til å rydde opp i økonomien sin. – Mange har klart å senke forbruket, refinansiere dyre lån og betale ned gjeld under nedstengningen. Men mange vil også få utfordringer når samfunnet åpner opp, sier Steinar Thoresen i Bluestep Bank.

Norgessjef i Bluestep Bank, Steinar Thoresen

Nordmenns forbruksgjeld har gått ned under pandemien, viser tall fra Gjeldsregisteret. Det er det mange årsaker til, blant annet at mange har fått mindre å bruke penger på, og kanskje også lavere inntekt på grunn av permittering, noe som har ført til økt forsiktighet. Så hva vil skje nå som samfunnet åpner og vi skal ta igjen for alt det tapte?

– Når pandemien er over og ting blir mer normalt, kommer forbruket til å skyte i været. Mange vil få en stor utfordring med å holde balansen mellom inntekter og utgifter fremover, sier Steinar Thoresen. Han er Norgessjef i Bluestep Bank, og har fulgt med på nordmenns gjeldsutvikling i ti år.

En sunn balanse

Samtidig som flere spår forbruksfest, er Thoresen bekymret på forbrukernes vegne. Flere rentehopp og fortsatt høye strømpriser vil prege privatøkonomien til mange nordmenn langt inn i 2022.

– Å få kostnadene økt med flere tusen i måneden, er veldig utfordrende for dem som har lite fra før. Det er mange som har det tøft og vil få det tøft fremover hvis strømprisene holder seg slik som nå og når rentene fortsetter å stige.

– Mange har vært flinke til å nedbetale gjeld og senke forbruket sitt de siste to årene. Nå blir spørsmålet hvor mange som klarer å ikke bruke mer enn de har. Det blir mange fristelser å stå imot, sier Thoresen.

Mann og kvinne ser på mobilNår samfunnet åpner igjen blir spørsmålet hvor mange som klarer å holde en sunn balanse mellom inntekter og utgifter. Å reise til utlandet står på toppen av ønskelisten til mange, men med økt rente og høye strømpriser vil ferieugiftene komme i tillegg til andre økte utgifter.

Forbruksgjelden vil øke

Under pandemien har den samlede forbruksgjelden i Norge sunket, viser tall fra Gjeldsregisteret. Det kommer ikke til å vare. Mange erfarte at norgesferie ikke er den billigste ferien, og gleder seg til å kjøpe rimelige flybilletter til utlandet igjen og ikke minst få seg litt sol og varme. Men selv om du la igjen masse penger i Lofoten i fjor, sparer du ikke nødvendigvis penger på å booke en rimelig charterreise til Hellas i år.

– En stor del av nordmenns forbruk er feriebudsjettene våre. Det gjelder uansett om du ferierer i Norge eller i utlandet, og om det er et pandemiår eller et normalår. I år vil ferieutgiftene komme i tillegg til alle de andre utgiftene som øker. Totalen kommer til å bli mye større, advarer Thoresen

Jo mer åpent samfunnet er, desto flere fristelser står man overfor og jo mer kortsiktig gjeld blir tatt opp. Det er ikke bare de med lav lønn som handler på kreditt. Vi kommer til å se at gjeldsbyrden til norske husstander øker i samme takt som forbruket, spår Thoresen.

Det er ikke så mye som skal til for å havne i økonomisk ubalanse, og det er ikke alltid så mye som skal til for å komme seg på bena igjen. I Bluestep Bank tilbyr vi omstartslån med sikkerhet i bolig, boliglån, mellomfinansiering og sparing til gunstige betingelser. Ønsker du å vite mer om omstartslån og mulighetene for en fremtid med tryggere økonomi? Ring oss på 21 30 52 00, eller send oss en e-post på kundesenter@bluestep.no.

Lånekalkulator for omstartslån

Beregne enkelt hvor lav månedskostnaden din kan bli hvis du refinansierer med et omstartslån hos oss.

Laster

Representativt eksempel i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,55 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.622.146, totalt kr. 4.622.146. Vennligst les om våre refinansieringsrenter og vår refinansieringskalkulator hvis du vil vite mer.