Sikker juleshopping, uten svindel

Julehandelen er i full gang og flere kjøper det de trenger på nett. Økt aktivitet online betyr samtidig økt risiko for å møte på svindlere. Her er våre tips til å unngå svindel for en trygg og sikker juleshopping på nett. 

På telefonen, nettbrettet eller datamaskinen din har du tilgang til alle verdens butikker samtidig. Det gjør det enkelt å sammenligne priser og raskt få tak i det du leter etter. Men jo mer vi handler online, jo større er dessverre risikoen for å bli utsatt for svindel. Hvordan vet du om en nettbutikk er trygg og hva bør du tenke på?

7 ting du bør tenke på

 • Handle fra kjente nettsteder
  Unngå å kjøpe fra ukjente nettsteder eller tvilsomme nettbutikker. Sats heller på anerkjente og etablerte butikker. Er det en ny butikk du aldri har hørt om før? På Trustpilot kan du lese anmeldelser og se hva andres erfaringer med nettbutikken er, før du eventuelt handler der selv.
 • Les vilkårene nøye
  Før du fullfører et kjøp, les nøye gjennom vilkårene for kjøp, bytte og retur som gjelder i nettbutikken. Seriøse selskaper har transparente, tydelige vilkår, mens andre kan ha skjulte gebyrer og en uklar policy. Hvis vilkårene er vanskelige å finne, er det vanligvis ikke et godt tegn.
 • Sikker tilkobling og betaling
  Når du handler online, kan det være lurt å bruke sikre betalingsalternativer som Klarna eller Paypal. De gir ekstra garantier hvis uhellet skulle skje, til tross for at du er forsiktig. Vær oppmerksom på at du ikke handler mer enn du har råd til når du benytter kredittløsninger. 
 • Dobbeltsjekk nettadresser
  Før du klikker på lenker i annonser på for eksempel sosiale medier, sørg for at nettadressen ser riktig ut. Dette kan du gjerne se ved å være oppmerksom på stavingen. Svindlere bruker noen ganger lignende nettadresser som kjente butikker for å villede forbrukere. Hvis noe virker mistenkelig, søk etter butikken eller produktet separat i et nytt vindu før du klikker på lenken.
 • Unngå useriøse pop-up-annonser
  Svindlere bruker ofte pop-up-annonser for å lure folk til falske nettsteder. Lukk umiddelbart disse annonsene og unngå å klikke på dem. Bruk gjerne tjenester som blokkerer lignende annonser for å redusere risikoen ytterligere.
 • Vær oppmerksom på svindel via e-post.
  Svindlere utnytter ofte e-post for å lure folk. Vær skeptisk til uventede meldinger med tilbud som virker for gode til å være sanne. Ta en titt på avsenderadressen og stavingen i e-posten eller lenken. Klikk ikke på ukjente lenker og del aldri personlig informasjon.
 • Hold øye med kontoutskriftene dine
  Det er alltid bra å regelmessig gjennomgå bankutskriftene og kredittkorttransaksjonene dine. På den måten kan du lettere oppdage mistenkelige eller feilaktige transaksjoner. Kontakt banken din hvis noe ikke stemmer.

Økt bevissthet reduserer risikoen

Ved å være bevisst på de digitale risikoene kan du beskytte deg mot svindlere. Å handle på nett er som regel trygt, så lenge du holder deg til kjente nettsteder, men det er alltid bra å stille spørsmål ved det man ser innimellom hvis man reagerer på noe. Glem ikke at hvis noe virker for godt til å være sant, er det ofte det.