Å spare er ikke så enkelt som man tror

Var du en av dem som startet året med å legge økonomiske nyttårsforsetter, men som nå et par måneder senere har konkludert med du får prøve igjen neste år? Da er du ikke alene. Det er viktig å avstigmatisere økonomisk ubalanse, sier Thea Louise Skalstad i Bluestep Bank.

– Norge er et dyrt land å bo i, og mitt økonomiske nyttårsforsett var å spare opp til en bufferkonto, forteller Puja da vi møter henne utenfor Nationaltheatret i Oslo. Det går så vidt, men å spare er ikke så enkelt som man tror.

De økonomiske nyttårsforsettene

Uansett om du har sunn økonomi eller kjenner deg i ubalanse – økonomiske nyttårsforsetter kan være en god omstart. Kanskje du planla å bruke mindre penger, betale ned på gjeld og lån, eller spare opp til en bufferkonto?Samtidig er det vanskelig å endre vaner, spesielt i starten av året når de økonomiske etterdønningene av black week og julegaveshopping fortsatt henger igjen.

Selv om det kan virke som alle i sosiale medier lykkes, er det mange som opplever å mislykkes med målene man hadde satt seg bare et par uker eller måneder senere.

Refinansiering med sikkerhet i bolig

Få bedre kontroll over økonomien og lavere månedlige kostnader ved å samle dyre smålån.

  • Senk månedskostnadene
  • Lavere rente
  • Forenklet økonomisk hverdag ved å samle lån

Søk refinansiering

Vil avstigmatisere

I Bluestep Bank møter saksbehandler Thea Louise Skalstad og de andre rådgiverne flere, som til tross for mål og nyttårsforsetter om å ta grep, har havnet i økonomisk ubalanse. For det er ikke alltid så mye som skal til før regnskapet tipper over.

– Derfor mener vi det er viktig å avstigmatisere økonomisk ubalanse. Du skal ikke gå rundt og føle deg stigmatisert fordi du havner i økonomiske problemer, sier Thea Louise Skalstad i Bluestep Bank. Les også: De vanligste årsakene til økonomiske problemer

I februar 2022 hadde nordmenn rundt 148 milliarder kroner i usikret gjeld, ifølge Gjeldsregisteret. Dette er kredittkortgjeld og forbrukslån med høy rente, som ikke har pant i verken bolig, hytte eller bil.

– Dette enorme tallet sier noe om omfanget av nordmenns gjeldsproblemer. Kjenner du selv på at økonomien har kommet litt ut av kontroll, uten at du klarer å hente deg inn igjen selv, er det viktig å huske på at man ikke er alene om å være i denne situasjonen, sier Skalstad.

Representativt eksempel i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,55 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.622.146, totalt kr. 4.622.146.