Å spare er ikke så enkelt som man tror

Vi sjekket hvordan det har gått med folks økonomiske nyttårsforsetter.
– Det er viktig å avstigmatisere økonomisk ubalanse, sier Thea Louise Skalstad i Bluestep Bank.

Var du en av dem som startet året med å legge økonomiske nyttårsforsetter, men som nå et par måneder senere har konkludert med du får prøve igjen neste år? Da er du ikke alene.

– Norge er et dyrt land å bo i, og mitt økonomiske nyttårsforsett var å spare opp til en bufferkonto, forteller Puja da vi møter henne utenfor Nationaltheatret i Oslo.

– Det går så vidt, men å spare er ikke så enkelt som man tror.

Slik gikk det med de økonomiske nyttårsforsettene

Uansett om du har sunn økonomi eller kjenner deg i ubalanse – økonomiske nyttårsforsetter kan være en god omstart. Kanskje du planla å bruke mindre penger, betale ned på gjeld og lån, eller spare opp til en bufferkonto?

Samtidig er det vanskelig å endre vaner, spesielt i starten av året når de økonomiske etterdønningene av black week og julegaveshopping fortsatt henger igjen.

Selv om det kan virke som alle i sosiale medier lykkes, er det mange som opplever å mislykkes med målene man hadde satt seg bare et par uker eller måneder senere.

Hvordan går det egentlig med folks økonomiske nyttårsforsetter? Vi sjekket! Se svarene i videoen under.

Vil avstigmatisere

I Bluestep Bank møter saksbehandler Thea Louise Skalstad og de andre rådgiverne flere, som til tross for mål og nyttårsforsetter om å ta grep, har havnet i økonomisk ubalanse. For det er ikke alltid så mye som skal til før regnskapet tipper over.

– Derfor mener vi det er viktig å avstigmatisere økonomisk ubalanse. Du skal ikke gå rundt og føle deg stigmatisert fordi du havner i økonomiske problemer, sier Thea Louise Skalstad i Bluestep Bank.

Les også: Dette er de vanligste årsakene til økonomiske problemer

I februar 2022 hadde nordmenn rundt 148 milliarder kroner i usikret gjeld, ifølge Gjeldsregisteret. Dette er kredittkortgjeld og forbrukslån med høy rente, som ikke har pant i verken bolig, hytte eller bil.

– Dette enorme tallet sier noe om omfanget av nordmenns gjeldsproblemer. Kjenner du selv på at økonomien har kommet litt ut av kontroll, uten at du klarer å hente deg inn igjen selv, er det viktig å huske på at man ikke er alene om å være i denne situasjonen, sier Skalstad.

Det er ikke så mye som skal til for å havne i økonomisk ubalanse. Heldigvis er det ikke så mye som skal til for å komme ut av det heller. I Bluestep Bank tilbyr vi omstartslån med sikkerhet i bolig. 

Representativt eksempel i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,17 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.509.977, totalt kr. 4.509.977.

Lånekalkulator for omstartslån

Beregne enkelt hvor lav månedskostnaden din kan bli hvis du refinansierer med et omstartslån hos oss.

Laster

Representativt eksempel i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,17 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.509.977, totalt kr. 4.509.977.