Er du låneforvirret?

Lurer du på hva forskjellen mellom usikret og sikret gjeld er? Det er lett å bli forvirret av alle begreper og uttrykk i låneverdenen – her forklarer vi forskjellene, hva det har å si for din økonomi og hva Bluestep Bank kan hjelpe deg med.

Hva er sikret og usikret gjeld?

Det finnes ulike måter å ta opp et lån på og vi skiller hovedsakelig mellom lån med og uten sikkerhet.

Et lån med sikkerhet, eller sikret gjeld, innebærer at du må stille en form for sikkerhet overfor banken for å få innvilget lånet. Sikkerhet er typisk i form av pant i eiendom, for eksempel bolig eller hytte.

I motsatt tilfelle er kredittkort og forbrukslån eksempler på gjeld uten sikkerhet, også kalt usikret gjeld. For å få denne type kreditt eller lån, trenger du ikke stille sikkerhet eller binde opp kapital i noen av dine eiendeler.

Hva betyr forskjellene for deg?

Tilbyderne av usikrede kreditter og lån er mange og utvalget er stort. Ulempen med denne typen lån er at det ofte kommer til en høy pris. Da risikoen generelt er høyere for banken, er renten ofte langt høyere enn for lån med sikkerhet, og kan variere fra rundt 7 % til over 30 %. Kort fortalt kan usikrede kreditter og lån være lettere å få, men vanskeligere å betale tilbake.

Sikret gjeld innebærer en mindre risiko for banken, da banken kan selge boligen din dersom du ikke betaler. Denne reduserte risikoen for banken gjør at renten ofte er lavere enn ved et usikret lån.

Uavhengig av lånetype er det strenge krav til å undersøke om du vil klare å betale lånet, men søknadsprosessen for et lån med sikkerhet er generelt mer omfattende enn for usikrede lån. Banken må sjekke verdien på objektet du stiller som sikkerhet og at belåningsgraden på dette ikke er for høy. Med andre ord er lån med sikkerhet både tryggere for deg og for banken.

Lurer du på hva pant, rente eller andre begreper betyr? Da kan våre ordforklaringer være til hjelp.

Oversikt over ulike type lån

Type lån Sikret Usikret Bluestep Bank tilbyr
Omstartslån x   x
Mellomfinansiering x   x
Boliglån x   x
Forbrukslån   x  
Kredittkort   x  

Hva kan Bluestep Bank hjelpe deg med?

I Bluestep Bank tilbyr vi omstartslån med sikkerhet i bolig, boliglån, mellomfinansiering og sparing til gunstige betingelser. Da vi tilbyr sikrede lån, kan vi også som regel gi en lavere rente enn forbrukslånsbankene. 

Norgessjef, Steinar Thoresen

Norgessjef i Bluestep Bank, Steinar Thoresen

Hos Bluestep Bank får du personlig oppfølging av erfarne saksbehandlere som følger deg gjennom låneprosessen og sammen kan vi forenkle din økonomiske hverdag.

- Gjennom tett dialog og individuell oppfølging av den enkeltes situasjon finner vi løsninger for flere. Vår visjon og jobb hver eneste dag er å hjelpe kundene våre inn i en mer stabil økonomisk situasjon, sier Steinar Thoresen, Norgessjef hos Bluestep Bank.

Du kan lese mer om våre tjenester her eller søke omstartslån her.

Representativt eksempel i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,17 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.509.977, totalt kr. 4.509.977.

Omstartslån - refinansiering med sikkerhet i bolig

  • Senk månedskostnadene
  • Lavere rente
  • Forenklet økonomisk hverdag ved å samle lån

Søk omstartslån