Hva er sikret og usikret gjeld?

Lurer du på hva forskjellen mellom usikret og sikret gjeld er? Det er lett å bli forvirret av alle begreper og uttrykk i låneverdenen – her forklarer vi forskjellene og hva det har å si for din økonomi.

Hva er sikret og usikret gjeld?

Det finnes ulike måter å ta opp et lån på og vi skiller hovedsakelig mellom lån med og uten sikkerhet.

Et lån med sikkerhet, eller sikret gjeld, innebærer at du må stille en form for sikkerhet overfor banken for å få innvilget lånet. Sikkerhet er typisk i form av pant i eiendom, for eksempel bolig eller hytte.

I motsatt tilfelle er kredittkort og forbrukslån eksempler på gjeld uten sikkerhet, også kalt usikret gjeld. For å få denne type kreditt eller lån, trenger du ikke stille sikkerhet eller binde opp kapital i noen av dine eiendeler.

Forskjellen på lån med og uten sikkerhet

Et usikret lån er lett tilgjengelig og gir deg mye frihet, men ofte til en høy pris. Renten er ofte langt høyere enn for lån med sikkerhet. Det er med andre ord ofte dyre lån å ta opp, og dersom du sliter med å nedbetale lånet eller ikke har god oversikt over egen økonomi, kan du lett havne i en økonomisk knipe.

Ved sikret gjeld - eller lån med sikkerhet - er banken tryggere på at du kan betale tilbake, ettersom du stiller med pant i fast eiendom. Det gjør at du som regel kan få høyere lån enn du får med lån uten tilsvarende sikkerhet, og gjerne med lavere rente.

Uavhengig av lånetype er det strenge krav til å undersøke om du vil klare å betale lånet, men søknadsprosessen for et lån med sikkerhet er generelt mer omfattende enn for usikrede lån. Banken må sjekke verdien på objektet du stiller som sikkerhet og at belåningsgraden på dette ikke er for høy. Med andre ord er lån med sikkerhet både tryggere for deg og for banken.

Refinansiering med sikkerhet i bolig

Få bedre kontroll over økonomien og lavere månedlige kostnader ved å samle dyre smålån.

  • Senk månedskostnadene
  • Lavere rente
  • Forenklet økonomisk hverdag ved å samle lån

Søk refinansiering

Hva lønner seg av sikret og usikret gjeld?

Har du mye gjeld? Informasjonen om din gjeld er samlet i gjeldsregisteret, og når du søker om lån vil banken sjekke din økonomiske situasjon for å finne ut om du kan håndtere mer gjeld. Har du mye gjeld, kan det dermed bli vanskeligere for deg å ta opp lån, for eksempel boliglån. Dette gjelder spesielt om du har mye usikret gjeld, fordi mange lån uten sikkerhet gjerne er dyrere å betale ned enn et samlet større lån.

I dette tilfellet kan det lønne seg å refinansiere i et omstartslån - altså samle smålån inn i boliglånet. På den måten vil du kunne få bedre lånebetingelser og vesentlig lavere rente på lånet. I tillegg er lettere å holde oversikt over ett lån, fremfor mange små.

Hva kan Bluestep Bank hjelpe deg med?

I Bluestep Bank tilbyr vi refinansiering med sikkerhet i bolig. Da vi tilbyr sikrede lån, kan vi også som regel gi en lavere rente enn forbrukslånsbankene. Hos Bluestep Bank får du personlig oppfølging av erfarne saksbehandlere som følger deg gjennom låneprosessen og sammen kan vi forenkle din økonomiske hverdag.

Representativt eksempel i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,55 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.622.146, totalt kr. 4.622.146.