Få en minneverdig jul, tross lavere budsjett

Det er adventstid og julen nærmer seg med stormskritt. Det betyr gjerne gaver, mat og kaker i alle former og slag. Men må det være dyrt for at julen skal være minneverdig? Vi deler våre beste tips til hvordan du kan feire en rimelig, men like fantastisk jul.

For mange er julen forbundet med familieselskap, gaver og julemat og -kaker. Men julen representerer også økte kostnader for mange, da det er ekstra utgifter til nettopp gaver og mat. I denne artikkelen gir vi deg tips til hvordan du kan være snill med både lommeboken og miljøet, uten å gå på kompromiss med kvalitet eller opplevelse. En minneverdig jul trenger ikke koste en formue eller sprenge julebudsjettet, selv om det er begrenset. 

Budsjettvennlige gaver

 • Brukt og loppemarkeder
  Mange ting vi ønsker oss eller har lyst til å gi fungerer like bra brukt, som nytt. Ta en titt på FINN.no og Tise eller besøk bruktbutikker eller loppemarkeder. Her selges det mye som er som nytt, men til en mye snillere pris. 
 • Hjemmelagde gaver
  Hvis du er kreativ eller liker å lage ting selv, er det fint å benytte muligheten til å gi hjemmelagde gaver. Det kan være alt fra strikkede plagg, såper, lys eller personlige kort. Eller kanskje du er flink på kjøkkenet? Da er det perfekt å gi bort julekaker, konfekt eller annen julemat. 
 • Gavekurver
  Sett sammen rimelige gavekurver med god mat og drikke du vet mottakeren liker. En kurv med noens favorittsjokolade, kaffe og kanskje noe søtt er både prisvennlig og ofte verdsatt. Bruk en papirpose i stedet for en kurv for å senke kostnadene ytterligere. Cellofan kan gjøre de fleste gaver mer eksklusive.

Budsjettvennlig julemat

 1. Planlegg menyen på forhånd
  Lag en detaljert handleliste i god tid, slik at ingenting blir glemt. På denne måten har du også tid til å følge med på tilbud og sammenligne priser når du handler. De fleste råvarer kan fryses hvis du finner noe på tilbud en stund før du skal bruke det. Ved å være ute i god tid unngår du også impulskjøp, som ofte blir dyrere enn du først hadde tenkt.
 2. Lag maten selv
  Å lage maten selv er ikke bare kostnadseffektivt, men smaker ofte bedre. Planlegg menyen også for dagene før jul, slik at du kan utnytte alle ingrediensene på best mulig måte. Når julen er over bør du ta en titt på ulike oppskriftssider på nett. Der er det mange gode tips til hvordan du kan bruke opp julematrestene. Det er både kostnadseffektivt og miljøvennlig, da det reduserer matsvinn.
 3. Alle kan bidra til julematen
  Hvis du feirer med andre, vurder å ha et fellesmåltid der hver gjest tar med seg en rett hver. På den måten trenger du ikke å kjøpe så mange ingredienser, du deler matkostnadene og samtidig får dere en fin variasjon av retter.
 4. Unngå merkevarefellen
  Produkter fra kjente merkevarer kan ofte være dyrere enn andre. Vurder å prøve tilsvarende alternativer fra et mindre kjent merke eller butikkenes egne merker for å spare penger uten at det trenger å gå ut over kvaliteten.

Lag et julebudsjett

Sett opp et realistisk budsjett og hold deg til det. Det hjelper deg med å unngå impulskjøp og sikrer at du har råd til det du planlegger. Hvis du har lite å gå på, må du prioritere og se om det er noen av utgiftene som egentlig ikke er nødvendige. Det er også lurt å bestemme hva julegavene skal koste på forhånd.

Last gjerne ned vår gratis julebudsjettmal som du kan ta utgangspunkt i når du planlegger for den kommende høytiden.

Laster

Flere tips for en rimelig jul

 • Gavelek
  Hvis dere er mange, kan dere vurdere å innføre en gavelek der hver person kjøper én gave til en fast pris. Det minimerer kostnadene samtidig som dere får en morsom stund sammen.
 • Digitale julekort
  Send digitale julekort i stedet for å kjøpe og sende fysiske. Det sparer ikke bare penger, men er også mer miljøvennlig.
 • Dekorer med ting du finner i naturen
  Skal du dekorere bordet til julemiddagen? Bruk vakre detaljer fra naturen, som kongler eller granbar. 

Å feire en kostnadseffektiv jul handler om å være kreativ, planlegge i god tid og fokusere på det som virkelig betyr noe. Ved å ta smarte valg kan du skape minneverdige øyeblikk uten å tømme lommeboken eller overskride budsjettet.

I tillegg til andre kostnader som hører til høytiden, kan også energikostnadene bli en kostbar affære i de kaldere månedene. Her gir vi deg våre tips til hvordan du kan redusere strømforbruket og dermed spare penger.