Hvor mye gjeld er for mye? Eksperten svarer

Vi nordmenn har rekordmye gjeld, men at du har høy gjeld trenger ikke bety at du har økonomiske problemer. Finn ut om du behøver hjelp til å få orden på din økonomi.

Nordmenns totale gjeld øker. I dag skylder vi hele 4059 milliarder kroner, ifølge SSB.

– Vi nordmenn skylder enorme summer, men samtidig må vi se på sammenhengen. Vi har lenge hatt nullrente og høy aktivitet i boligmarkedet. Det betyr at lånenivået har økt for mange. Det at mange av oss har høye boliglån er ikke i seg selv tegn på usunn økonomi, forklarer Erik Walberg Olstad, Norgessjef hos Bluestep Bank.

Les også: Dette er de vanligste årsakene til økonomiske problemer

Av den totale gjelden er 148,4 milliarder kroner usikret gjeld (Norsk Gjeldsinformasjon). Det er denne gjelden vi bør vokte oss for, ifølge Walberg Olstad.

– Det er den usikrede gjelden som virkelig koster, og som kan være skummel. Kredittkort er evigvarende – du kan i praksis betale på dem i evig tid. Et forbrukslån er ikke noe særlig bedre, men vil i det minste ha en nedbetalingstid, selv om også denne gjelden koster.

Norgessjef i Bluestep Bank, Erik Walberg Olstad

Hva er forskjellen på sikret og usikret gjeld?

Sikret gjeld er lån du får innvilget fordi du stiller med sikkerhet i en bolig. Usikret gjeld er lån uten sikkerhet. Mens boliglån og billån er eksempler på sikret gjeld, er forbrukslån og kredittkort eksempler på usikret gjeld.

– Den største forskjellen er at usikrede lån som regel har en langt høyere pris, med rente på mellom syv og 30 prosent. I tillegg er forbrukslån, forskjellige betalingsavtaler og kredittkort lett tilgjengelige – kanskje for lett i mange tilfeller, og du kan bruke pengene på hva du vil, forklarer Walberg Olstad.

Les mer: Er du låneforvirret? Vi forklarer forskjellen på usikret og sikret gjeld, og hva det betyr for din økonomi.

Hvem som helst kan havne i økonomisk uføre

Så, tilbake til spørsmålet «hvor mye gjeld er for mye?». Ifølge Walberg Olstad er det ikke et fasitsvar.

– Hver situasjon er ulik, og selv folk med millionlønninger kan få betalingsproblemer. Det handler som regel om at en har mistet kontrollen, og ikke om at gjelden plutselig har blitt for stor, forklarer Walberg Olstad.

Hvem som helst kan med andre ord havne i økonomisk uføre, og det er ikke alltid så mye som skal til. Kanskje ble regningene nedprioritert da familien ble rammet av sykdom, eller kanskje det ble uorden i systemet da vaskemaskinen plutselig røk?

Tegn på at du kan ha for mye gjeld:

Lurer du på om du kan være i økonomisk ubalanse? Les gjennom spørsmålene under, og vær ærlig med deg selv. Svarer du «ja» på to eller flere av spørsmålene under, kan det indikere at du bør ta grep om egen økonomi.

  • Bruker du ofte penger du ikke har?
  • Synes du det er ubehagelig å gå i postkassen?
  • Har du fått purringer på flere regninger i løpet av det siste året?
  • Synes du det er vanskelig å snakke med dine nære om økonomi?
  • Har du dårlig oversikt over din egen økonomi?
  • Blir kontoen din tom før lønningsdatoen hver måned?
  • Synes du det er utfordrende å få inntektene til å dekke alle utgiftene dine?
  • Du får en uforutsett utgift og må plutselig betale 25.000 kr. Må du betale regningen med kredittkort, eller ta opp et forbrukslån?

Det er ikke så mye som skal til for å havne i økonomisk ubalanse, men det er heller ikke så mye som skal til for å komme seg på bena igjen.

Ønsker du å vite mer om omstartslån og mulighetene for en fremtid med tryggere økonomi?

Ring oss på 21 05 61 04, eller send oss en e-post på kundesenter@bluestep.no for en uforpliktende samtale, eller trykk her for å søke om omstartslån.

Lånekalkulator for omstartslån

Beregne enkelt hvor lav månedskostnaden din kan bli hvis du refinansierer med et omstartslån hos oss.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 6,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.009.071, totalt kr. 4.009.071