Hvordan unngå kredittsmell etter ferien

Nesten åtte av ti opplyser at de har tenkt å reise på sommerferie i år. Økt reiselyst og etterspørsel, samt begrenset kapasitet hos tilbyderne betyr høyere priser og dyre reiser. Ali Syed i Bluestep Bank gir deg noen tips til hva du bør tenke på før du drar på ferie.

Sommerferien nærmer seg med stormskritt og for mange betyr det gjerne reiser både innenlands og utenlands. Etter to år med ferier påvirket av nedstengninger eller andre restriksjoner er reiselysten hos mange enda sterkere enn før. Nesten åtte av ti har planer om å reise på ferie i år ifølge handelsorganisasjonen Virkes undersøkelse, Reisepuls. Du er med andre ord ikke alene om du har tenkt deg på ferie i år.

Finansiering av sommerferien

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Bluestep Bank i mai opplyser kun 8 % at de planlegger å bruke kredittkort for å betale årets sommerferie, mens 71 % skal betale sommerferien med oppsparte midler. Vi vet at situasjonen historisk sett i realiteten har sett ganske annerledes ut, og at disse tallene ikke nødvendigvis stemmer helt.

- Omtrent halvparten av våre kunder betaler feriereisen sin med kredittkort. Mange gjør nok dette for å få godene som følger med, som for eksempel reiseforskring, opplyser Marie-Anne Zachkrisson i Ving til Bluestep Bank.

I 2020 rapporterte Forbrukertilsynet at omtrent 300 000 hadde betalt sommerferien året før med kreditt. Av disse var det 180 000 som fortsatt ikke hadde nedbetalt utgiftene i sin helhet ett år etter (NTB). Vi ser med andre ord at mange ikke nødvendigvis planlegger å betale sommerferien med kreditt, men at utfallet blir noe annet.

Ha en plan hvis du skal betale med kreditt

Selv om det er økonomisk smart å bruke oppsparte midler til å finansiere sommerferien, kan det være fornuftig å benytte kredittkort til betaling på selve reisen – hvis det brukes riktig. Noen fordeler med kredittkort kan blant annet være:

  • Gratis reise- og avbestillingsforsikring
  • Gebyrfrie uttak
  • Beskyttelse ved svindel

Derimot kan godene fort bli ulemper hvis regningen ikke betales før rentene begynner å løpe, så det er derfor viktig å ha en plan hvis du skal betale med kreditt.

- Skal du reise på ferie i år og benytte kredittkort er det svært viktig å sette seg inn i kortenes regler og vilkår, samt at du kun bruker kreditt du har råd til å betale tilbake. Vi ser at for mange kan én kredittkortregning være starten på opparbeiding av mye usikret gjeld, sier Ali Syed, kunderådgiver i Bluestep Bank.

Refinansiering med sikkerhet i bolig

Få bedre kontroll over økonomien og lavere månedlige kostnader ved å samle dyre smålån.

  • Senk månedskostnadene
  • Lavere rente
  • Forenklet økonomisk hverdag ved å samle lån

Søk refinansiering

Ikke bruk mer enn du har

Det kan være fort gjort å bli revet med når man er på ferie, og med økte priser på alt fra flybilletter og leiebil, til restaurantbesøk, er det viktig å være bevisst på pengebruken.

Sjekk Ali Syed sine tips til hvordan du kan ha kontroll på økonomien i sommer og unngå feriesmell:

Spar penger før ferien

Opprett en egen sparekonto hvor du sparer et fast beløp til sommerferien. Det er disse pengene som avgjør hvor mye du kan bruke og som du betaler tilbake eventuell kredittkortgjeld med.

Lag et budsjett

Lag et budsjett med oversikt over faste kostnader i forbindelse med sommerferien, for eksempel hotell, flybilletter, leiebil eller lignende. Se hvor mye du sitter igjen med til andre ting, som restaurantbesøk eller aktiviteter.

Planlegg ferien og aktiviteter

Planlegg ferien og reisen(e) du skal på. Det kan være billigere å bestille leiebilen i god tid før avreise eller booke billetter til aktiviteter i forkant. På denne måten kan du unngå en del uforutsette høye kostnader.