Hva er usikret og sikret gjeld? Forskjellene du må vite om

Hva betyr usikret gjeld? Og hva er egentlig lån med sikkerhet? Det kan være vanskelig å orientere seg i jungelen av ulike begreper og uttrykk. Her forklarer vi forskjellene på to hovedkategorier av lån og gjeld; usikret og sikret - og hva det har å si for din økonomiske situasjon.

Hva er usikret og sikret gjeld?

Når du tar opp lån må du ofte stille med en form for sikkerhet for å få innvilget lånet - typisk i form av pant i bolig. Gjeld kalles da gjerne sikret gjeld, og her er det altså en tilknytning mellom lånet ditt og din eiendom.

Andre betegnelser på samme konsept er blant annet omstartslån, lån med sikkerhet, lån med pant i bolig, og refinansiering med sikkerhet.

I motsatt tilfelle er kredittkort og mindre forbrukslån eksempler på usikret gjeld - også kalt lån uten sikkerhet. Her trenger du ikke binde opp kapital i noen av dine eiendeler for å få innvilget lånet, og kan bruke pengene fritt til det du vil.

Forskjellen på lån med og uten sikkerhet?

Et usikret lån er lett tilgjengelig og gir deg mye frihet, men ofte til en høy pris. Renten er ofte langt høyere enn for lån med sikkerhet, og kan variere fra rundt 7% til over 30%. Det er med andre ord ofte dyre lån å ta opp, og dersom du sliter med å nedbetale lånet eller ikke har god oversikt over egen økonomi, kan du lett havne i en økonomisk knipe.

Les også: Hva skjer hvis man ikke betaler lån?

Ved sikret gjeld - eller lån med sikkerhet - er banken tryggere på at du kan betale tilbake, ettersom du stiller med pant i fast eiendom. Det gjør at du som regel kan få høyere lån enn du får med lån uten tilsvarende sikkerhet, og gjerne med lavere rente - typisk fra 2% - 7%.

Ofte er det også en mer omfattende søknadsprosess, som gjør at sannsynligheten er lavere for at du får mer i lån enn du kan betale tilbake. Med andre ord er sikret gjeld ofte en tryggere gjeld å ta på seg.

Hva lønner seg av sikret og usikret gjeld?

Har du mye gjeld? Informasjonen om din gjeld er samlet i gjeldsregisteret, og når du søker om lån vil banken sjekke din økonomiske situasjon for å finne ut om du kan håndtere mer gjeld. Har du mye gjeld, kan det dermed bli vanskeligere for deg å ta opp lån, for eksempel boliglån.

Dette gjelder spesielt om du har mye usikret gjeld, fordi mange lån uten sikkerhet gjerne er dyrere å betale ned enn et samlet større lån.

I dette tilfellet kan det lønne seg å refinansiere i et omstartslån - altså samle smålån inn i boliglånet. På den måten vil du kunne få bedre lånebetingelser og vesentlig lavere rente på lånet. I tillegg er lettere å holde oversikt over ett lån, fremfor mange små.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 5,95% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 1.668.466, totalt kr 3.668.466