Lær deg å leve billig – våre 18 beste tips

Det er mange som streber etter å leve billigere i hverdagen. Hensikten kan enten være å spare penger til noe spesielt, betale ned gjeld eller bare forenkle livet og redusere utgiftene. Uansett hva grunnen er, finnes det mange effektive måter å kutte kostnader og leve et mer sparsommelig liv på. Her får du 18 tips som kan hjelpe deg med å redusere de månedlige utgiftene og leve et billigere liv.

Slik får du overblikk før du begynner å redusere utgiftene

1. Ta et valg om å leve billig

Et klokt første steg når du ønsker å kutte kostnader i livet ditt, er rett og slett å bestemme deg for at du vil begynne å leve mer sparsommelig, eller ekstremt billig om det er målet. På den måten forbereder du deg mentalt på endringer og gjør deg klar for tilpasningene som kreves for å redusere kostnadene.

2. Sett opp tydelige mål for din nye livsstil

Å sette opp mål for hvor mye du vil spare – og hva du vil gjøre med pengene du sparer – kan være fordelaktig av flere grunner. Hvis du har konkrete tall å jobbe mot, kan det også være lettere å bedømme hvordan hvert økonomisk valg du tar påvirker veien mot målet.

3. Ha oversikt over hva du bruker pengene dine på

Det er viktig å skaffe seg en oversikt over hva du bruker penger på, ellers blir det vanskelig å vite hva du kan gjøre annerledes. Å sette opp et budsjett for ulike formål som mat, klær, underholdning og lignende hver måned er avgjørende for å holde kontroll på utgiftene.

4. Husk å ta utgangspunkt i dine behov og vaner

Har du hørt om begrepet downshifting? Det handler ikke nødvendigvis om å leve minimalistisk, men å finne en balanse som passer deg. Det kan innebære å gjøre større endringer som å flytte til en billigere bolig, eller redusere utgiftene som går til for eksempel restaurantbesøk eller takeaway. Alt avhenger av hvilke mål og behov du har.

5. Lag en tydelig spareplan

En tydelig spareplan er avgjørende for å nå dine økonomiske mål. Bestem deg for om du vil spare daglig, ukentlig eller månedlig, og sett gjerne opp automatiske overføringer. Nøl heller ikke med å gjøre spontane besparelser når anledningen byr seg. Hvis du tenker på å spare mer langsiktig kan det være en god idé å spare pengene på en sparekonto med høy rente.

Laster

Begynn med å kutte ned på husholdningsutgiftene

6. Planlegg menyen etter rabatter og tilbud

Hvor mye penger trenger du til matinnkjøp hver måned? Rundt 3 000 kr er et normalt gjennomsnitt for en voksen person, men det er absolutt mulig å redusere månedskostnadene enda mer enn det. Planlegg matinnkjøpene nøye og tilpass måltidene etter eventuelle rabatter eller tilbud i butikkene.

7. Lei eller lån i stedet for å kjøpe

En annen smart måte å redusere utgiftene på er å leie eller låne visse ting i stedet for å kjøpe dem selv. På den måten kan du redusere kostnader og spare plass, samtidig som du får tilgang til det du trenger når du faktisk trenger det.

8. Kutt ned på strømmetjenester

Et av de beste sparetipsene er å kutte ned på luksusgoder, for eksempel strømmetjenester. Kanskje du kan klare deg med gratisalternativer i stedet for å betale hundrevis av kroner for ulike strømmetjenester hver måned?

9. Senk temperaturen i boligen

Betaler du for oppvarmingen i boligen din? Ved å kjenne etter hvor varmt du egentlig trenger å ha det hjemme, og om mulig senke innetemperaturen noe, kan du redusere energiforbruket og samtidig spare penger.

10. Sammenlign strømpriser og finn bedre avtaler 

Med tanke på hvordan strømprisene har vært de siste årene, er det gode muligheter for at du kan spare penger ved å se over ulike alternativer og eventuelt bytte strømleverandør. Se også våre 15 tips for å spare strøm.

11. Fjern bilen fra ligningen

Fungerer hverdagen din uten bil? Å reise kollektivt, sykle eller gå i stedet for å kjøre bil kan være et kostnadseffektivt alternativ som dessuten er bedre for miljøet. Du kan faktisk spare mange tusenlapper hvert år ved å droppe bilen.

Omstartslån - refinansiering med sikkerhet i bolig

  • Senk månedskostnadene
  • Lavere rente
  • Forenklet økonomisk hverdag ved å samle lån

Søk omstartslån

Å leve ekstremt billig utenfor hjemmet

12. Ta med mat og drikke hjemmefra

Hvis du tar med deg snacks, vann eller kaffe hjemmefra i stedet for å kjøpe det når du er i byen eller på jobb, kan du spare hundrevis av kroner i året.

13. Dropp treningskortet

Si opp treningskortet ditt og begynn å trene hjemme, eventuelt kostnadsfritt på utendørs treningsområder i nærheten av deg. Det finnes mange gratis treningsvideoer og apper som kan guide deg gjennom ulike treningsøkter.

14. Søk etter gratisarrangementer i nærheten av deg

Mange byer og tettsteder tilbyr en rekke morsomme gratisaktiviteter som konserter, utstillinger og festivaler. Ved å delta på disse arrangementene kan du nyte kultur og underholdning uten å måtte bruke penger.

15. Skaff deg interesser som ikke koster noe

Ved å tenke utenfor boksen og prøve å finne interesser som er billige eller helt gratis, kan du oppleve fritidsaktiviteter uten å bruke mye penger. Kanskje du kan prøve å dyrke noe på balkongen, eller begynne å jogge?

16. Tør å si nei

Du kan spare mye penger ved å våge å si nei til aktiviteter og arrangementer som ikke føles viktige for deg. Ved å prioritere riktig og velge bort unødvendige aktiviteter som du kanskje bare gjør for vennenes skyld – det kan være alt fra konserter til utekvelder – kan du fokusere på det som virkelig betyr noe for deg og din økonomi.

17. Tenk gjennom hva du virkelig trenger og ikke

Å lære seg å leve sparsomt og bare bruke penger på ting man virkelig trenger kan være en utfordring, men det er helt nødvendig hvis du vil redusere unødvendig forbruk. Mobiltelefoner er et godt eksempel – mange velger å kjøpe den nyeste mobilen på markedet selv om den forrige mobilen fortsatt fungerer feilfritt. Bruk ting helt til de ikke lenger fungerer og virkelig trenger å byttes ut, så kan du spare store pengesummer.

18. Handle brukt

Når du virkelig trenger å kjøpe noe, kan du spare penger ved å handle brukte varer i stedet for nye. Det er dessuten miljøvennlig!