Høye renter og dyre lån i praksis. Hva betyr det for deg?

Når Norges Bank setter opp styringsrenten er det ikke bare boliglånsrenten som øker. Også renten på dyr, usikret gjeld øker. Hva det betyr i praksis og hva du bør gjøre i tiden fremover finner du svaret på her.

I september kom Norges Bank med nok en renteheving og styringsrenten er nå på det høyeste nivået siden november 2008. I forbindelse med disse rentehevingene er det mye snakk om boliglånsrentene. Boliglånet er for svært mange en stor post i budsjettet, men når styringsrenten settes opp er det ikke bare renten på boliglånet som heves, også rentene på usikret gjeld øker. Dyr gjeld blir derfor enda dyrere, og pengene du trodde du hadde til overs til å betale gjeld, økte kostnader på strøm eller boliglån kan vise seg å ikke strekke til. Men det er ikke alltid like lett å forstå hva høye renter betyr i praksis, derfor gir vi deg noen eksempler på hva dyre renter på kredittkort og forbrukslån betyr for økonomien din hvis du ikke betaler regningene i tide.

Tar du opp forbrukslån for å betale en uforutsett utgift kan det fort bli dyrt

  • Bilen din må på reparasjon og regningen ender på 25.000 kroner. Tar du opp forbrukslån med 25 % rente for å betale, vil reparasjonen fort bli mye dyrere hvis du ikke betaler regningen ved første forfall. Utsetter du betalingen i for eksempel seks måneder vil reparasjonen koste deg 3125 kroner ekstra – kun i rentekostnader.

Handle på salg med kredittkort – er det egentlig en god deal?

  • Kjøper du en jakke til 4000 kroner på salg, men betaler med kredittkort som har 25 % rente kan besparelsen fra salget fort forsvinne. Utsetter du betalingen i bare fire måneder koster jakken allerede nesten 350 kroner mer, kun i renter.

Betalte du sommerferien med kredittkort?

Til sammenligning vil renteøkningen på 1,5 prosentpoeng for en husholdning med et boliglån på 2,5 millioner kroner, utgjøre circa 3000 kroner per måned. Verkstedsregningen og ferien du betalte på kreditt før sommeren ville med andre ord kunne dekket to til tre måneder med økte rentekostnader på boliglånet, som du nå må betale i tillegg.

Kvinne sjekker PC

Også rentene på usikret gjeld øker når styringsrenten øker. Det kan bety store summer hvis du ikke betaler regningene i tide.

Hva bør du gjøre?

Har du betalt for noe med kreditt vil det første og viktigste du kan gjøre være å betale regningen i tide, slik at du unngår dyre renter.

Med dagens pris- og renteøkninger vil det også være lurt å sikre økonomien din i tiden fremover ved hjelp av noen enkle grep som kan gjøre deg bedre rustet mot uforutsette utgifter. På denne måten kan du unngå å måtte ta opp dyre forbrukslån eller benytte kredittkort til å betale hvis oppvaskmaskinen ryker eller strømregningen blir for dyr.

Det er ikke så mye som skal til

Det er ikke så mye som skal til for å havne i økonomisk ubalanse, men det er heller ikke så mye som skal til for å komme ut av det.

Har du dyre kreditter og forbrukslån hvor rentene øker, og eier egen bolig, vil et omstartslån med lavere rente kunne være en løsning for deg. Et omstartslån gir deg muligheten til å samle flere dyre smålån i et boliglån med ofte lavere rente. Dette gir deg bedre kontroll over din økonomiske hverdag ved at du kun har ett lån å forholde deg til.

I Bluestep Bank tilbyr vi omstartslån med sikkerhet i bolig, boliglån, mellomfinansiering og sparing til gunstige betingelser. Ønsker du å vite mer om omstartslån og mulighetene for en fremtid med tryggere økonomi? Ring oss på 21 05 61 04, eller send oss en e-post på kundesenter@bluestep.no.

Representativt eksempel i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,55 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.622.146, totalt kr. 4.622.146.

Omstartslån - refinansiering med sikkerhet i bolig

  • Senk månedskostnadene
  • Lavere rente
  • Forenklet økonomisk hverdag ved å samle lån

Søk omstartslån