Slik sikrer du økonomien din i tiden fremover

Er du bekymret for hvordan økte renter og priser på strøm, mat og bensin vil påvirke økonomien din fremover? Thea Louise Skalstad i Bluestep Bank har tre gode råd.

2023 har så langt vært preget av høye priser. I tillegg til store prisøkninger på mat, har drivstoff og strømprisene også vært svært høye. 

På toppen av det hele har også renten økt betraktelig, og senest i mai kom en ny renteheving fra Norges Bank. Nå er renten på det høyeste nivået siden 2011.

Økonomisk usikkerhet kan gjøre det vanskelig å holde styr på utgifter. For å sikre økonomien din i tiden fremover, er det lurt å få kontroll på utgiftene, råder Bluestep Banks kundebehandler Thea Louise Skalstad.

– Når flere utgifter øker samtidig kan det bli vanskelig å håndtere andre utgifter. Hvis du allerede sliter økonomisk, skal det derfor ikke så mye til for å havne i økonomisk ubalanse. Jo tidligere du tar tak i problemet, jo bedre er det, forklarer hun.

Her er tre måter å sikre økonomien din i tiden fremover:

  • Lag et budsjett
  • Unngå kortsiktige løsninger
  • Samle smålån

Thea Louise Skalstad Bluestep BankFor å sikre økonomien din i tiden fremover, er det lurt å få kontroll på utgiftene, råder Bluestep Banks kundebehandler Thea Louise Skalstad.

Lag et budsjett

Uforutsette kostnader er en av de vanligste årsakene til økonomiske problemer blant nordmenn. For å være forberedt på utgiftene du vil møte i tiden fremover, kan det derfor være lurt å sette opp et realistisk budsjett.

– Start med å gå gjennom tidligere kontoutskrifter, og sett opp budsjettet basert på utgiftene du allerede har. Det er enklere å få oversikt over hver utgiftspost når du kan ta utgangspunkt i hva du har brukt tidligere, sier Skalstad.

På denne måten kan det også hende du legger merke til utgifter du ikke visste du hadde, som for eksempel ulike støtteabonnementer til streamingtjenester eller nettaviser.

Dersom budsjettet gir rom for det, bør du spare opp til en bufferkonto. Ved å sette av en fast sum hver måned til denne kontoen vil du være mindre sårbar for uforutsette kostnader i fremtiden. Bluestep Bank har maler som hjelper deg å sette opp et budsjett.

Gå gjennom kontoutskrifteneGå gjennom kontoutskriftene dine for å sette opp et realistisk budsjett basert på utgiftene du allerede har.

Unngå kortsiktige løsninger

Selv om et kredittkort eller et forbrukslån kan virke som en rask og enkel løsning på en høy strømregning eller en annen utgift, er det sjeldent en god idé.

– Kredittkort er dyre å behandle, fordi de ofte har en rente på mellom 20 og 30 prosent. Dersom du ikke betaler ned lånet raskt kan kostnaden fort bli unødvendig høy, sier kundebehandleren.

Hvis du har en kredittkortgjeld på 100.000 i ett år med en effektiv rente på 30 prosent, vil rentene alene koste deg 30.000 kroner. Bruker du mer enn ett år på å nedbetale gjelden, vil summen du må betale for rentene bli enda høyere.

Hvis du i tillegg har flere kredittkort, er det fort gjort å miste oversikten.

Bruke kredittkortet på en høy strømregningÅ bruke kredittkortet på en høy strømregning kan være fristende, men det er ikke nødvendigvis så lurt.

Samle smålån

Hvis du har forbrukslån og muligheten til det, vil det være økonomisk smart av deg å betale ned disse så raskt som mulig. Dersom du har flere smålån med høye renter og mange gebyrer, kan det lønne seg å samle disse lånene i et omstartslån:

– Det er ofte billigere å ha ett større lån enn flere små. Samler du lånene dine, vil du ofte få både lavere rente og bedre betingelser. Det kan komme godt med i tiden vi har i vente, sier Skalstad.

Hun understreker at det aldri er dumt å be om hjelp av noen med kompetanse innen økonomi, og forteller at Bluestep Bank kan forenkle den økonomiske hverdagen for mange.

– Du får personlig oppfølging av våre erfarne kundebehandlere som følger deg gjennom låneprosessen. Vi ser på hele økonomien din, og bedømmer din betalingsevne ut fra dine personlige forutsetninger og fremtidige betalingsevne.

Det er ikke så mye som skal til for å havne i økonomisk ubalanse, og det er ikke alltid så mye som skal til for å komme seg på bena igjen. I Bluestep Bank tilbyr vi omstartslån med sikkerhet i bolig, boliglån, mellomfinansiering og sparing til gunstige betingelser. Ønsker du å vite mer om omstartslån og mulighetene for en fremtid med tryggere økonomi? Ring oss på 21 30 52 00, eller send oss en e-post på kundesenter@bluestep.no.

Representativt eksempel i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,55 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.622.146, totalt kr. 4.622.146.

Lånekalkulator for refinansiering

Beregne enkelt hvor lav månedskostnaden din kan bli hvis du refinansierer med et omstartslån hos oss.

Laster

Representativt eksempel i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,55 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.622.146, totalt kr. 4.622.146. Vennligst les om våre refinansieringsrenter og vår refinansieringskalkulator hvis du vil vite mer.