Økonomisk stress? Slik redder du forholdet

Hvorfor er det så vanskelig å snakke om økonomi? Er det fordi det kan vise at vi ikke har kontroll? Èn ting er i hvert fall sikkert – har dere økonomiske problemer og ikke tak i det nå, vil det bare forverre seg. Stikkordene er åpenhet, ærlighet og rettferdighet.

Vi hører stadig om par som gjør det slutt på grunn av utroskap. Men det finnes flere måter å være utro på. For kanskje du går rundt med en snikende følelse av at din kjære skjuler sannheten om økonomien sin for deg? Eller det er du som skjuler den for din kjære? Kanskje dere begge klar over at alt ikke er som det skal når det gjelder økonomien?

Ifølge en undersøkelse YouGov har gjort for Bluestep viser det seg at hele 3 av 10 har hatt perioder i livet der de har mistet kontroll over økonomien. Dårlig og uoversiktlig økonomi kan påvirke den psykiske helsen, og dermed forholdet. Og det gjelder ikke bare for deg og din kjære, men også dersom dere har barn. Hvis dere har økonomiske utfordringer – har dere en plan for hvordan dere skal løse dem?

Dersom du vil ordne opp en gang for alle har vi laget noen tips som kan gjøre at dere unngår økonomisk stress, og kommer dere tilbake på rett kjøl igjen.

1) Kommunikasjon – snakk om økonomi

Det viser seg ofte at de med stresset økonomi har det fordi ikke snakker om den. Finn en anledning der dere begge bokstavelig talt kan legge kortene på bordet. Selv om det kan føles vanskelig, si til din kjære “Jeg elsker deg så mye at jeg vil snakke om økonomien vår”. Når dere så får snakket sammen er det ikke noe poeng i å være anklagende og fordele skyld. Det er noe som heter “It takes two to tango” – det betyr at det også er to som må rydde opp.

Husk at det er bedre å snakke om økonomi på forhånd enn å krangle om den i etterkant. Så bruk gjerne en time eller en kveld i uken til å snakke om økonomien deres.

Mangel på kommunikasjon kan i verste fall føre til brudd, og det er det vel ikke verdt?

2) Vær ærlig

Finn ut hvorfor problemene har oppstått, og ikke skjul noe av pengebruken din uansett hvor flaut du måtte mene det er. Det er nemlig enda flauere å måtte innrømme ting i ettertid som du allerede visste.

Å ikke fortelle sannheten vil dessuten skape mistenksomhet – for kanskje din kjære da tror det er noe mer du skjuler?

3) Lag en samboerkontrakt

Er dere gift er det noe som heter ekteskapsloven. Men det finnes ikke noe som heter samboerloven. Et samboerskap er nemlig regulert av flere lover. Faktisk er det slik at uten en samboerkontrakt har dere ikke flere juridiske rettigheter overfor hverandre enn om dere er to som deler et kollektiv.

Når dere har en samboerkontrakt vil dere dessuten bli tryggere på hverandre, samtidig som dere sikrer begges økonomi. Det er spesielt smart dersom dere har ulik egenkapital, eller den ene eier boligen. Et godt tips er at det lønner seg å kjøpe seg inn i boligen du bor i.

Men det kanskje aller viktigste: Med en samboerkontrakt sørger dere for å beskytte fremtiden til barna deres – også når det gjelder arv.

4) Bli enige om hvem som skal betale hva på boliglånet

Det er ikke sikkert begge tjener det samme. Da er det både riktig og rettferdig at dere har en eierbrøk på boligen, og at den ene betaler mer på lånet enn den andre. Noe som derimot ikke er riktig og rettferdig er om den ene betaler på lånet, mens den andre betaler de løpende utgiftene.

Hvis du gjør det og forholdet skulle ryke vil du stå igjen med ingenting, mens den som betaler lånet har økt egenkapitalen sin.

5) Ha en felles konto og del på utgiftene

Her setter dere inn en viss sum av lønnen, og husk at den skal være rettferdig med tanke på hva dere tjener. Med en felles konto er det i tillegg lettere å få oversikt over hva dere bruker pengene på og samtidig unngå “juks”. Men enda viktigere – det er enkelt å oppdage dersom dere betaler dobbelt på for eksempel forsikringer eller streamingtjenester.

Pengene på kontoen skal gå til løpende utgifter som mat, drikke, klær, husleie, strøm, forsikringer, interiør, bil, barnehage, fritidsaktiviteter, treningssenter og så videre. Blir det noe til overs kan det brukes til hyggelige ting med familien som en overraskelsestur til en fornøyelsespark, sommerferie eller hvis dere er unge – sette pengene på BSU.

Selv om dere har en felles konto, er det også viktig at du og din kjære har egne kontoer som dere selv bestemmer over og kan bruke til det dere ønsker.

6) Sett opp budsjett

Dette er neppe det mest spennende du gjør her i livet, men i denne situasjonen må det dessverre til. Fordelen med et budsjett er at når dere ser hva dere bruker penger på, kan dere enkelt kutte unødvendige utgifter og sløsing.

Sjekk nettbanken og se hva pengene går til, så vil dere sikkert få noen overraskelser. Noen nettbanker har for øvrig egne budsjettfunksjoner, hvilket gjør det enda enklere for dere å sette det opp.

Et godt tips for å få oversikt er å legge beløpene sammen og dele på 12 – da ser dere månedsbeløpene.

7) Refinansier boliglånet

Kanskje en eller begge har forbrukslån og kredittkortgjeld med høye renter? Hvis det viser seg at de økonomiske utfordringene ikke lar seg løse uansett kommunikasjon, kjærlighet, ærlighet, åpenhet og samboerkontrakt bør dere refinansiere boliglånet. I så fall bør du først ta en prat med banken din.

Dersom du allerede har gjort det og de ikke er villige til å hjelpe dere tilbake til en trygg og oversiktlig økonomisk hverdag igjen, kan dere kontakte Bluestep gjennom å fylle skjemaet her. Det vil gi dere lavere utgifter og penger til overs – hos oss kan du nemlig få hjelp til å refinansiere dyr gjeld med sikkerhet i fast eiendom.

Vi i Bluestep ønsker å hjelpe deg når andre banker sier nei. Hos oss snakker du med mennesker og ikke datamaskiner. I tillegg ser vi ikke bare på fortiden din, men hvordan livet ditt vil bli i fremtiden. Det betyr at hvis vi ser du har mulighet til å betjene et lån med sikkerhet i fast eiendom, kan du og familien får muligheten til å starte på nytt – uten tyngende gjeld med høy rente.

Det beste tipset vi kan gi for at dere skal unngå å havne i økonomiske problemer igjen er å passe på forbruket, ikke bruke penger dere ikke har og snakke sammen FØR problemene oppstår. Lykke til!

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 5,95% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 1.668.466, totalt kr 3.668.466