10 smarte sparetips i hverdagen

Sliter du med å få pengene til å strekke til? Forsvinner lønnen ut med det samme du får den? Dette er kjente problem for veldig mange av oss. Med disse enkle tipsene kan du imidlertid snu trenden, og få bedre kontroll over økonomien.

Å spare betyr på ingen måte at du trenger å gi slipp på all komfort. Med relativt enkle grep kan du kutte små utgifter her og der - som samlet munner ut i et ganske stort beløp.

Her er noen gode og lett gjennomførbare tips som gjør godt for lommeboka.

1. Lag et budsjett.

Det å lage et budsjett er en veldig effektiv måte å få oversikt over hva du bruker penger på. Start med å gå gjennom tidligere kontoutskrifter, og sett opp et budsjett over hvor mye du ønsker å bruke på hver utgiftspost.

Det vil gi et mer realistisk budsjett, og vil da være lettere å følge enn om du underestimerer og sprenger budsjettet med en gang.

På denne måten får du også oversikt over utgifter du kanskje ikke visste du hadde, for eksempel et støttemedlemskap på en streamingtjeneste som egentlig bare skulle være en gratismåned.

Alternativt finnes det mange apper og programmer du kan installere for å registrere alle kjøpene du gjør. Det viktigste er at du lager deg en oversikt - og følger den!

2. Del eller stopp abonnementer

Som vi var inne på i punktet over, har mange abonnementer på tjenester de egentlig ikke bruker. Trenger du egentlig 4 forskjellige streamingtjenester eller avisabonnementer? Kutt isåfall de du ikke har behov for.

En alternativ metode er å gå sammen med noen andre og dele på de ulike tjenestene. Da har du tilgang til alle, men betaler kun for én eller noen få. Mange abonnementstjenester tilbyr også “familiepakker”, hvor du betaler litt mer i måneden for at flere får tilgang. Sharing is caring!

3. Planlegg matinnkjøpene

Mat er for mange blant de største utgiftspostene, så her kan det med andre ord være mye å spare!

Først og fremst bør du unngå å handle på tom mage - da kjøper du mange flere (unødvendige) varer på impuls. Sett deg ned og lag en plan over måltidene den kommende uken, også kjøper du inn alt du trenger på én tur.

Når du først er i butikken, bør du sørge for å se på kilopris fremfor stykkpris. Selv om det er billigere der og da å gå etter stykkpris, kan du tape mye på sikt.

4. Spis smart

Relatert til punktet over, er å faktisk spise opp det du kjøper. Nordmenn kaster i snitt over 40 kg mat i året! Det er dårlig både for lommeboka og miljøet.

En metode å unngå dette på, er ved å følge tipset i punktet over. I tillegg bør du sørge for å oppbevare ulike matvarer riktig.

Husk også at det er forskjell på “best før” og “siste forbruksdag”. Varer merket med “best før” kan trygt spises innen rimelig tid etter utgangsdatoen, så lenge den er oppbevart riktig. Her er lukte-og-smake-testen ditt viktigste verktøy.

Restemat er undervurdert - om du ikke klarer å spise opp middagen, kan du eksperimentere med maten og trylle frem nye, gode smaker. Om du lager store porsjoner, kan du også dra nytte av kjapp og enkel middag i flere dager.

5. Kjøp utenfor sesong

Mange kommer på at de trenger ny sykkel og sommergarderobe når sola allerede stråler høyt på himmelen. Planlegger du godt, og kommer sesongene i for- eller etterkjøpet (avhengig av hvordan du ser det) kan du både spare penger og slippe hasteinnkjøp.

Eksempelvis er sykler og sommerklær rimeligere når høsten står for tur, mens vinterklær og skiutstyr er billigere mot våren. Da kan du skaffe deg fint og rimelig utstyr til neste sesong. På lignende vis kan du også planlegge bursdags- og julegaver.

Når du kjøper på salg er det likevel viktig å ikke gå helt over styr - da taper du fort mer enn du vinner. Tenk over når du nærmer deg kassa om du virkelig kommer til å bruke det du har i hendene. Det samme gjelder på matbutikken.

6. Betal regningene dine i tide

Noen regninger kommer i posten, andre på app, og flere som efaktura - det kan være vanskelig å få oversikt over alle, og plutselig er det noen som glipper.

Om du ikke betaler regningene i tide kan du fort få purregebyr (eller enda verre; inkassovarsel eller betalingsanmerkninger), og det er både irriterende, unødvendig og dyrt.

Det kan være lurt å forsøke og samle regningene på ett sted - for eksempel som eFaktura eller AvtaleGiro i nettbanken din. Da er det lettere å holde oversikten og betale i tide.

7. Betal faste utgifter først

Skaff deg oversikt over dine faste utgifter i måneden, som boutgifter, abonnementer, strøm, lån og lignende. Sett deretter av et tilstrekkelig beløp hver måned, slik at du er sikker på at du har nok til å betale alt før du begynner å bruke pengene på andre ting.

8. Overfør penger månedlig til øremerkede kontoer

Det kan også være lurt å opprette en egen konto for faste utgifter, og sette opp et automatisk trekk samme dag som lønnen kommer inn. På den måten glemmer du ikke å sette av penger, og du blir ikke lurt til å tro at du har mer å rutte med enn du faktisk har.

Setter du i tillegg av litt ekstra penger i måneden, skaffer du deg et sikkerhetsnett i tilfelle noen uforutsette utgifter skulle dukke opp. Da slipper du å låne penger hvis vaskemaskinen ryker, eller du knuser mobilskjermen.

9. Refinansier og betal ned forbrukslån

Om du har forbrukslån vil det å nedbetale disse så fort som mulig være noe av det mest økonomisk smarte du gjør.

Det er ofte billigere å ha ett stort lån, enn flere smålån. Om du refinansierer (samler) dine små forbrukslån til et større lån, vil du få lavere rente og bedre betingelser. Enda bedre kan det bli om du baker inn forbrukslånet i boliglånet.

Gjør derfor det først, og betal deretter ned forbrukslånet så fort du klarer.

10. Dropp eller del bilen

Ok, du trenger ikke droppe bilen helt, men den er et stort pengesluk og det kan i alle fall være lurt å redusere bruken. Om avstanden tillater det, kan det lønne seg for både økonomien, miljøet og helsen å ta sykkelen til og fra jobb. Det samme gjelder for småturer til butikken og lignende.

Et annet alternativ som kan være aktuelt for deg som kun har behov for bil av og til, er ulike bildelingstjenester. Du kan da enten selge din egen bil og leie en annens når du trenger det, eller du kan leie bort din egen bil til andre.

Lånekalkulator for omstartslån

Beregne enkelt hvor lav månedskostnaden din kan bli hvis du refinansierer med et omstartslån hos oss.

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 5,95% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 1.668.466, totalt kr 3.668.466